Kære:
Du har i dag fået taget __________ æg ud.
Vi anbefaler, at du tager det roligt resten af dagen.
Husk, at du ikke må cykle/køre bil 24 timer efter Rapifen.
Du skal ringe til laboratoriet 2 dage efter ægudtagningen:
__________ dag, den __________ kl. 9.45
på telefon: 3545-4071, tast 5, tryk 1
Bioanalytikeren fortæller dig, hvordan det er gået med befrugtning og deling af æggene. I aftaler om du skal møde til ægoplægning samme dag, eller om du skal ringe igen på 5. dagen.
Ægoplægningen foregår fra kl. 12.00 på hverdage, og fra kl. 11:00 i weekenden. Det præcise mødetidspunkt, aftaler du med bioanalytikeren om morgenen.
Du skal starte på behandling med Progesteron:
__ Cyklogest 400 mg, 1 stk. hver 12. time i skeden (2 stk i døgnet)
__Cyklogest 400 mg, 1 stk, hver 12. time i skeden og 400 mg, 1 stk. i endetarmen ved sengetid. (3 stk i døgnet)
__ Lutinus 100 mg, 1 stk. hver 8. time i skeden (3 stk i døgnet)
__ Lutinus 100 mg, 2 stk hver 8. time i skeden (6 stk i døgnet)
__ Crinone 90 mg, 1 stk i døgnet, i skeden
__ Crinone 90 mg, 1 stk hver 12 time i skeden (2 stk i døgnet)
Den første stikpille tager du om aftenen, __________ dag, den __________
Progesteron:
Progesteron er stikpiller, som indeholder det naturlige hormon Progesteron. Hormonet kaldes også det graviditetsbevarende hormon og understøtter slimhinden i livmoderen, så denne forbliver tyk og modtagelig for et befrugtet æg. Progesteron placeres højt i skeden med den spidse ende først.
(I endetarmen placeres stikpillen med den flade ende først).
Hormonet optages let af slimhinden, men du kan forvente en del udflåd i perioden. Brug af et trusseindlæg for anbefales.
Bivirkninger: Progesteron kan give bivirkninger i form af kvalme, hovedpine, brystspænding og træthed. Progesteron påvirker også tarmfunktionen og mange oplever, at føle sig forstoppet. Det er derfor vigtigt, at du får drukket væske nok, svarende til 2-3 liter i døgnet.
Pletblødning: Pletbløder du i perioden, hvor du tager Progesteron, skal du endelig fortsætte med at tage stikpillerne alligevel.
Dagene efter ægudtagningen:
Efter udtagningen af æg, vil dine ægblærer fylde sig med væske og blod, og du kan opleve gener i form af oppustethed, tyngdefornemmelse og ubehag.
Så længe du oplever disse gener, bør du drikke 2-3 liter væske dagligt og spise ekstra proteinrig kost og lidt ekstra salt.
Smerter: Det er normalt at have smerter i underlivet i dagene efter ægudtagningen. Du må gerne tage smertestillende medicin i form af Panodil 1 gram hver 6. time. (2 tabletter á 500 mg)
Blødning: Blødning fra skeden er helt normalt i efterforløbet og stammer fra indstiksstederne i toppen af skeden. Blødningen skal være aftagende, som slutningen af en normal menstruation.
Generne i underlivet skal aftage, men kan vare op til 14 dage.
Så længe du har gener, bør du begrænse motion og hårdt fysisk arbejde.
Infektionsrisiko: Undgå karbad, spa og havbad så længe du har blødning eller minimum 3 dage efter ægudtagningen og anvend kondom ved samleje.
Plan for oplægning af æg:
I laboratoriet besluttes det, ud fra æggenes befrugtning, deling og kvalitet, om der skal lægges æg op i livmoderen på dag 2 eller om de skal dyrkes videre til dag 5 (Blastocyststadiet). Formålet med denne vurdering er, at udvælge det bedste æg , som giver den største graviditetschance.
Ægoplægning:
Vi starter med at identificere dig med navn og cpr.
Ved ægoplægningen, skanner sygeplejersken dig på maven. For at få et godt billede er det vigtigt, at du møder med fyldt blære (let tissetrang). Du skal derfor drikke en ½ liter væske, svarende til 2-3 store glas, ca. en time før du møder i afdelingen. En fyldt blære kan også være med til, at gøre oplægningen lettere.
Efter din ægoplægning, må du tømme din blære med det samme. Det har ingen betydning for graviditetschancen og ægget kan ikke falde ud.
Blodprøve:
11-14 dage efter ægoplægningen, skal du have taget en blodprøve for, at se om du er blevet gravid.
Har du spørgsmål, føler dig utryg ellet utilpas, er du altid velkommen til at kontakte os.
Akut: Ved akut opståede komplikationer, uden for vores åbningstid, skal du kontakte Akuttelefonen 1813.
Med venlig hilsen
Afdeling for Fertilitet, Rigshospitalet