Efter ægudtagning

Information om hvad der sker med kroppen i dagene efter ægudtagning, samt befrugtning og efterfølgende ægoplægning.

Vejledning til dig, der har fået taget æg ud.

Kære

Du har i dag fået taget æg ud. Vi anbefaler, at du tager det roligt resten af dagen.

Dagene efter udtagningen

Efter udtagningen af æg, vil dine ægblærer fylde sig med væske og blod, og du kan derfor opleve gener i form af oppustethed, tyngdefornemmelse og ubehag i underlivet. Så længe du oplever disse gener, bør du drikke 2-3 liter væske dagligt og spise ekstra meget protein.

Det er også normalt at have smerter i underlivet. Du må meget gerne tage smertestillende tabletter Paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol) 
1 gram hver 6. time (2 tabletter á 500 mg)

I dagene efter indgrebet er blødning fra skeden normalt. Blødningen stammer fra indstiksstederne i toppen af skeden, og vil være aftagende som slutningen af en normal menstruation. Hvis du bløder mere, end hvad der svarer til din almindelige menstruation eller har stærkere smerter end hvad Paracetamol og hvile kan afhjælpe, skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Generne i underlivet skal aftage, men kan vare op til 14 dage. Så længe du oplever disse gener, bør du begrænse motion og hårdt fysisk arbejde. De fleste vil kunne gå på arbejde dagen efter ægudtagningen. I kan genoptage seksuelt samvær, når du ikke længere har blødning. Dette gælder også for karbad og svømning.

Da du har fået Rapifen (syntetisk morfin) i forbindelse med ægudtagningen i dag, skal du være opmærksom på, at du ikke må køre bil eller cykle i 24 timer efter. (www.lmk.dk).

Plan for ægoplægning

I laboratoriet besluttes det, ud fra æggenes befrugtning, deling og kvalitet, om der skal lægges æg op på dag 2 eller om de skal dyrkes videre til dag 5 (kaldet Blastocyster) Formålet med denne vurdering er, at udvælge det bedste æg, som giver den største graviditetschance.

Du skal ringe til laboratoriet:

                               dag, den                             kl. 9.45 

på telefon: 3545 4071 tast 5, tryk 1 

 

Bioanalytikeren fortæller dig, hvordan det er gået med befrugtning og deling af æggene. I aftaler om du skal møde til ægoplægning samme dag eller omdu skal ringe igen på 5. dagen. Ægoplægningen foregår fra kl 12.00 på hverdage, og i weekenden fra kl. 11.00. Det præcise mødetidspunkt, aftaler du med laboratoriet, når du ringer om morgenen.

Hvis der er overskydende æg, efter oplægning af det pæneste, vil disse æg blive vurderet dag 5 eller dag 6 med henblik på nedfrysning til senere brug i en frysebehandling. Du vil modtage besked i din e-boks, uanset om der er æg til nedfrysning eller ej. Er der ingen æg til oplægning, bliver du ringet op af vores læge samme formiddag.

Fyldt urinblære ved ægoplægning

Ved ægoplægningen skanner sygeplejersken dig på maven, så lægen kan se, hvor det befrugtede æg skal placeres. Det er derfor vigtigt, at du møder med fuld blære. Du skal drikke mindst 1/2 liter vand, svarende til 2-3 store glas, ca 
1 time før din mødetid i afdelingen. En fuld blære kan også være med til, at rette livmoderen ud og gøre ægoplægningen lettere.

Vagitorie Progesteron

Progesteron er stikpiller, som indeholder det naturlige hormon Progesteron. Progesteron understøtter slimhinden i livmoderen så den forbliver tyk og modtagelig for et befrugtet æg.

Du skal starte på Progesteron 

_____Cyclogest 400 mg, 1 stk hver 12. time i skeden 
 (2 stk i døgnet)

_____Cyclogest 400 mg, 1 stk hver 8. time. Første og anden 
tages i skeden og den tredie tages i endetarmen. ( 3 stk i døgnet) 
 
_____Lutinus 100 mg, 1 stk i skeden, hver 8. time 
 ( 3 stk i døgnet)

_____Lutinus 100 mg, 2 stk i skeden, hver 8. time 
 ( 6 stk i døgnet)

_____Crinone 90 mg, 1 stk i skeden, hver 12. time 
 (2 stk i døgnet)
 

                      dag, den
 
Den første stikpille tager du om aftenen.

Progesteron placeres højt i skeden. Hormonet optages let af slimhinden, men du må forvente en del udflåd i perioden. Brug af trusseindlæg kan være en fordel.

Bivirkninger Progesteron

Progesteron kan give bivirkninger i form af kvalme, hovedpine, brystspænding og træthed. Progesteron påvirker også tarmfunktionen og mange oplever, at føle sig forstoppet. Det er derfor vigtigt, at du får drukket væske nok, svarende til 2-3 liter i døgnet. Pletbløder du i perioden, hvor du tager Progesteron, skal du endelig fortsætte med at tage stikpillerne alligevel. 

Redaktør