Denis Browne skinne - ambulant behandling af børn med medfødt hoftelidelse

Ved fødslen får alle spædbørn undersøgt deres hofter. Hvis der er, eller er risiko for, hoftelidelser kan nogle behandles ambulant med en Denis Browne skinne. Behandlingen varer 6-12 uger.

Information til forældre om behandling af hoftelidelse med en Denis Browne skinne (DB).

Hvad er medfødt hoftelidelse?

Alle børn i Danmark får ved fødslen undersøgt deres hofter. Hvis der findes løshed eller risikofaktorer for hoftelidelse, bliver barnet sendt videre til ultralydsundersøgelse. Hvis der ikke er normale forhold, bliver barnet henvist til behandling i klinikken. Der kan enten være tale om hoftedysplasi, dvs. hvor hofteskålen ikke har normal form eller hofteluksation, dvs. hvor ledhovedet ikke ligger i hofteskålen.

Barn i DB skinne
Barn i DB skinne
Fotos: anlagt skinne med filt om ringene på lårene og elastik om maven for at holde skinnen i korrekt position

Hvor længe varer DB-skinne behandlingen?

Jeres barn vil få anlagt en DB-skinne, hvor formålet med behandlingen er at fastholde ledhovedet i en optimal stilling (”frøstilling”) i hofteskålen. DB-skinnen skal bruges, indtil ultralydsundersøgelsen viser normale forhold. At have hoftedysplasi eller hofteluksation og være i skinne er ikke smertefuldt.

Behandlingen forløber som regel over 6-12 uger. I den tid må skinnen ikke tages af. Ved de ambulante sygeplejekontroller vil DB-skinnen dog blive udskiftet efterhånden som Jeres barn vokser. Med 6 ugers mellemrum foretages ultralydsundersøgelse, og når hoften er normal, bliver skinnen fjernet på Gentofte Hospital. Herefter skal I ringe til sekretærerne på telefon 35 45 41 30 og bestille en tid til kontrol ved lægen i Denis Browne, klinik 3081 på Rigshospitalet.

Efterfølgende bliver jeres barn fulgt med ultralyd og skal møde til afsluttende lægekontrol i 15 måneders alderen. 

Amning

Ved anlæggelsen af DB-skinnen, vil sygeplejersken vejlede og vise forskellige ammestillinger, som I kan øve derhjemme.

Huden

Huden, som DB-skinnen berører, er udsat for tryk og særligt på ryggen og ved knæene. I vil lære at se efter tryk og kan altid henvende Jer til klinikken, hvis I er i tvivl. Desuden vil I ved de ambulante sygeplejekontroller få råd om trykaflastende lejringer/stillinger.

Autostol, lift og barnevogn

Jeres barn kan formentlig godt anvende autostol, lift og barnevogn, men det er vigtigt, at benene kan ligge frit og ikke berører kanterne af autostolen mm.

Tøj

Tøj må ikke stramme om benene. Brug evt. en størrelse større tøj. Bukser med god elastik/plads og dragter med knapper op langs benene er at anbefalde.

Ble og bleskift

Vi anbefaler bleer med god polstring bagpå, det vil sige, at polstringen går op over skinnen. Vi vil yderligere vise Jer pandekagevendingen, som vi anbefaler Jer at bruge ved bleskift. 

Pandekagevending
Pandekagevending
Fotos: Pandekagevending

I nedenstående tabel kan I se, hvor meget DB-skinnen vejer. Dette skal I bruge når sundhedsplejersken vejer Jeres barn.

DB skinne mrk.Vægt
M 1Ca. 95 g
M 2Ca. 120 g
M 3 Ca. 130 g
0-0Ca. 135 g
0-1Ca. 150 g
0-2Ca. 160 g
1-0Ca. 175 g
1-1Ca. 175 g
1-2Ca. 180 g
1-3Ca. 185 g
1-4Ca. 200 g

 

Redaktør