Cyste eller byld i Bartholins kirtel

Bartholins kirtler er to små kirtler, som sidder i de små kønslæber på hver side af skedeåbningen. Ved cyste eller byld er der to muligheder for behandling; indlæggelse af kateter eller operation.

Velkommen i Afdeling for Kvindesygdomme.

Med denne folder vil vi forsøge at give dig svar på nogle generelle spørgsmål. Afdelingens personale er altid til rådighed, hvis du har uddybende eller andre spørgsmål.

Hvad er Bartholins kirtler?

Bartholins kirtler er to små kirtler, som sidder i de små kønslæber på hver side af skedeåbningen.

Normalt kan kirtlerne hverken ses eller føles. De laver en lille smule slim, som løber ud gennem en lille åbning. Men hvis åbningen stopper til, hober slimet sig op i kirtlen og danner efterhånden en større eller mindre bule i kønslæben. Sådan en bule kaldes for en cyste. Den kan genere ved samleje, sport, cykling og nogen gange spænde og give smerter. Hvis der går betændelse i en Bartholins kirtel, kan der dannes en byld. Det kan være meget smertefuldt, og man kan få feber.

Illustration af cyste i Bartholins kirtel

Muligheder for behandling

Den behandling, vi kan tilbyde dig, afhænger af byldens størrelse, de symptomer du har og din alder. Hvis det er en lille cyste, som ikke generer, vil lægen blot holde øje med, om den vokser. Hvis cysten kræver behandling, findes der to forskellige behandlinger: 

Man kan foretage en lille operation, eller lægge et kateter. Lægen vurderer i samråd med dig, hvilken metode, der vil være den bedste for dig.

Indlæggelse af kateter

Lægen sprøjter lidt lokalbedøvelse ind i huden over cysten/bylden og lægger en lille gummislange med en oppustelig ballon ind i cysten/bylden. Så kan slimet eller betændelsen løbe ud. Det kan spænde lidt, lige når slangen er lagt ind, men efter nogle timer kan man ikke længere mærke den. De første dage kan der sive væske ud. Du kan bruge et lille bind i trusserne og en håndbruser til at skylle rent med.

Hvis du har haft betændelse, kan sæbebade være godt et par dage, men spørg lægen. Gummislangen skal blive liggende i ca. 4 uger. I denne periode må du ikke have samleje eller bruge tamponer, men ellers kan du gøre, som du plejer. Du bliver tilbudt kontrol hos os efter 1 uge. Efter 4 uger har der dannet sig en ny åbning fra kirtlen, og slimet kan igen frit løbe ud, så slangen kan fjernes.

Operation

En anden mulighed er, at lægen ved en lille operation fjerner lidt af cysten/bylden og syer rundt i kanten for at lave en ny åbning. Hvis den behandling vælges, bliver du indlagt og kommer i fuld bedøvelse i 15-20 min., mens operationen foregår. Du kan komme hjem allerede et par timer efter operationen. 

De første dage kan såret være lidt ømt, og der kan sive lidt væske fra det. Du skal bruge et lille bind i trusserne og holde dig ren ved at skylle med en håndbruser. Hvis der har været betændelse, kan sæbebade være godt i nogle dage. Du skal til kontrol hos din egen læge efter 1 uge. I enkelte tilfælde vil lægen under operationen tage en lille vævsprøve, og du vil da blive tilbudt kontrol og svar på prøven i vores klinik.

Vil cysten eller bylden komme igen?

Der er kun en lille risiko for, at du igen vil få cyste eller byld i kirtlen. Hvis det skulle ske, behandler vi den på samme måde igen.

Kan jeg forebygge irritation i Bartholins kirtel?

Når den lille åbning fra kirtlen stopper til eller der kommer betændelse, er det noget der ”bare” sker. Vi kan derfor ikke give dig nogen råd, der kan forebygge det.

Ved spørgsmål eller problemer

Hvis du har spørgsmål i dagene efter behandlingen, kan du kontakte Kvindesygdomme, akutmodtagelse 5032

Redaktør