Cyklokapron - værd at vide om

Cyklokapron er specielt velegnet til slimhindeblødning, men anvendes også ved andre blødninger, og forebyggende ved operation.

Til dig med blødersygdom

Patientvejledning

Hvad er Cyklokapron?

Lægen eller tandlægen har ordineret Cyklokapron til dig. Cyklokapron er et lægemiddel, der anvendes til at standse eller forebygge blødning. Det kan tages som tablet, brusetablet eller du kan også få det som indsprøjtning (infusion i en blodåre).

Hvordan virker Cyklokapron?

Når blodet størkner (koagulerer) for at standse en blødning, vil det normalt blive opløst igen for at skabe fri blodgennemstrømning, efterhånden som såret heler. 

Cyklokapron hæmmer opløsningen af det størknede blod (koaglet), så der ikke så let opstår blødning igen. Som bløder har du tendens til at danne svagere koagler end andre, og derfor er det vigtigt, at du supplerer din faktor behandling med Cyklokapron i forbindelse med blødninger. 

Cyklokapron er specielt velegnet til slimhindeblødning, men anvendes også ved andre blødninger, og forebyggende ved operation.

Hvornår skal du tage Cyklokapron?

Du skal tage Cyklokapron i forbindelse med blødninger. Lægen ordinerer din individuelle dosis.

Særligt om Cyklokapron brusetabletter

Mundskylning

En brusetablet på 1 gram opløses i koldt eller lunkent vand (ca. 2 cl). Når tabletten er helt opløst, skylles munden med opløsningen. Mundskylningen bør ske forsigtigt, så du undgår at dannede koagler løsnes, og såret begynder at bløde igen. Hold opløsningen i munden i 1-2 minutter, så såret bades grundigt i Cyklokapron. 

Spyt derefter opløsningen ud. Mundskylning med Cyklokapron kan foretages umiddelbart efter tandbehandling eller mundkirurgi.

Fortsæt derefter med mundskylning hver 4.-6. time, indtil blødningen er ophørt. Kontakt tandlægen/kirurgen, hvis ikke blødningen aftager i løbet af 1-2 døgn. Patienter med svær blødersygdom bør fortsætte med mundskylning i en uge efter indgrebet. Andre kan stoppe, når blødningen ophører.

Næseblødning

En brusetablet på 1 gram opløses i koldt eller lunkent vand (ca. 2 cl). Når tabletten er helt opløst, kan du væde et stykke vat i opløsningen, som derefter kan placeres i det næsebor, hvor det bløder fra. Lad vattet sidde lidt, men lad det ikke tørre ud. Vær påpasselig når du fjerner vattet igen, så du undgår at dannede koagler løsnes, og såret begynder at bløde igen. Behandlingen kan gentages med 1-4 timers mellemrum.

Cyklokapron og anden medicin

Cyklokapron tages ofte sammen med anden medicin, f. eks faktormedicin. Du må gerne tage din vanlige medicin sammen med Cyklokapron.

Bivirkninger

Cyklokapron kan i enkelte tilfælde give kvalme, mavesmerter eller diarre. Det kan hjælpe at tage en lidt mindre dosis efter aftale med lægen. 

Hvordan opbevarer jeg tabletterne?

Tabletterne skal opbevares tørt og utilgængeligt for børn. Overskydende medicin kan afleveres til Afdeling for Blodsygdomme eller på apoteket. Af hensyn til miljøet må du ikke smide medicinrester i afløbet, toilettet eller skraldespanden.

Graviditet og amning

Du skal tale med en læge, før du tager Cyklokapron, når du er gravid eller ammer.

Alkohol

Alkoholindtag påvirker ikke Cyklokapron.

Kontrol

Cyklokapronbehandlingen kræver ingen særlig kontrol, udover den ambulante kontrol af din blødersygdom. Ved større eller uventet blødning er det dog altid en god ide at kontakte Afdeling for Blodsygdomme.

Forsigtighedsregler

Har du nedsat nyrefunktion, skal dosis nedsættes. Aftal dette med lægen. Du må ikke tage Cyklokapron tabletter, hvis du har synligt blod i urinen. Men du må gerne bruge mundskylning eller vattampon i næsen.

Her kan du læse mere

Du kan læse mere om de enkelte præparater på medicin.dk eller apotek.dk. På indlægsseddel. dk kan du også finde indlægssedler for de fleste lægemidler.

Redaktør