Cilieundersøgelse

Cilier er en uundværlig del af det system, som holder luftrørene rene. Dette har betydning for at lungerne kan forblive sunde og raske uden udvikling af permanent betændelse.

(Fimrehårsundersøgelse)
Som et led i udredningen af Primær Ciliedyskinesi

 

Undersøgelsen finder sted på klinik 5003, opgang 5, stuen (ved Juliane Maries Vej). Henvendelse i receptionen.

Tid aftalt: ________dag, den ________ kl. ________.

Da vi afsætter mange ressourcer og har lang ventetid til denne undersøgelse, er det vigtigt, at du hurtigst muligt melder afbud, hvis du er forhindret i at møde.

Hvem foretager undersøgelsen?

Biopsierne tages af en erfaren sygeplejerske. Børstebiopsien bliver mikroskoperet af en biolog, som laver optagelser, der senere bliver vurderet af et ekspertteam.

Skarpskebiopsien bliver sendt videre til elektronmikroskopi.

Hvor længe varer undersøgelsen?

Selve undersøgelsen tager kun ca. 15 minutter, men hvis børstebiopsien skal gentages tager det længere tid, så afsæt mindst en time.

Er der ubehag eller bivirkninger?

Der er ingen bivirkninger forbundet med undersøgelsen. Selve prøvetagningen kan være forbundet med ubehag, et ”niv”, som dog hurtigt forsvinder igen.

Svar på undersøgelsen:

Analysen af ciliernes bevægelse er en kompliceret proces, som tager ca. 2 uger. Vi har desværre lang svartid på elektronmikroskopien (mindst 6 måneder), men ved den opfølgende tid hos lægen efter ca. 2 måneder kan man ofte give en foreløbig vurdering.

Hvis du kommer langvejs fra, er det en god ide at ringe herind dagen før, for at høre om vi har svaret.

Hvis undersøgelsen tyder på Primær ciliedyskinesi vil vi ofte supplere med andre undersøgelser. Undersøgelserne kan være inkonklusive og skal i nogle tilfælde desværre tages om.

Formålet med undersøgelsen

  • At undersøge ciliernes bevægelse og struktur som et led i udredningen for sygdommen Primær Ciliedyskinesi.

Er der forberedelser?

  • Du skal være i antibiotisk behandling i ca. 6 uger optil cilieundersøgelsen.
  • Undersøgelsen kan ikke foregå, hvis der inden for de sidste 4 uger har været en større forkølelse. I stedet bedes du ringe ind på vores afsnit og få en ny tid.
  • Anvender du næsespray, skal du holde pause i 6 uger inden undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

  • Når du møder bedes du melde din ankomst ved receptionen.
  • Undersøgelsen foregår ved, at der fra næseslimhinden tages to små vævsprøver (Biopsier).
  • Den ene tages med en lille ”ske” og sendes til elektronmikroskopi. Her undersøges strukturen.
  • Den anden tages med en lille børste. Denne prøve bliver med det samme mikroskoperet for at se om den indeholder cilier. Prøven vil derefter blive mikroskoperet for at se om materialet er egnet, dvs. om den indeholder cilier. Er dette ikke tilfældet tages en ny prøve samme dag. I denne prøve undersøges ciliernes bevægelse.

Hvad er cilier og hvad bruges de til?

Cilier er mikroskopiske hårlignende strukturer, som minder om et ryatæppe. De beklæder de indre overflader i nogle af kroppens hulrum og rørstrukturer, inklusive luftvejene fra næsen til de allermindste luftrør, i bihulerne, de Eustachiske rør (forbindelsen mellem næserummet og mellemøret), hjernens hulrum, samt sæd- og æggeledere, og endelig er sædcellernes haler bygget op som et fimrehår.

Der er omtrent 10 mia. cilier per kvadratcentimeter overflade i luftrørene, og de slår med en frekvens på 5-50 slag per sekund. Cilier er en uundværlig del af det system, som holder luftrørene rene - den såkaldt mucociliær clearance - en slags ”koste som fejer hele døgnet rundt” eller ”en rulletrappe der hele tiden kører op med skidt og partikler som er inhaleret til de nedre luftveje”. Dette har betydning for at lungerne kan forblive sunde og raske uden udvikling af permanent betændelse.

Er du interesseret i at læse mere kan du på vores hjemmeside: www.dblc.dk finde mere om emnet.

Redaktør