CT-skanning (med drikkekontraststof)

En CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse, der giver et detaljeret billede af kroppen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen varer 10-20 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en patient i en CT-skanner

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Du skal drikke ½ liter kontraststof, før du bliver skannet. Derefter skal du vente i 30 minutter, mens kontraststoffet fordeler sig i tarmene.

Vi hjælper dig til rette på det leje, der kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Redaktør