CT-skanning af tyktarmen (CT-kolografi uden kontraststof)

CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, der giver et detaljeret billede af tyktarmens væv og blodårer.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af tyktarmen (CT-kolografi). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Undersøgelsen varer 30-40 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en patient i en CT-skanner

Vigtig forberedelse

Du skal drikke kontraststof og udrense din tarm

Inden undersøgelsen skal du drikke kontraststof og udrense din tyktarm, så den er helt tom. Det betyder også, at du skal følge en bestemt diæt. Følg vedlagte plan for diæt, udrensning og kontraststof nøje. Du skal starte diæten og udrensningen 7 dage inden undersøgelsen. Hvis du har fået lavet en kikkertundersøgelse af tarmen dagen før skanningen, skal du ikke følge diæt- og udrensningsplanen, men i stedet fortsætte på flydende kost.
Se også i planen, hvornår du skal drikke kontraststoffet.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du følger en diæt. Du skal tage medicinen før klokken 07.00.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra, som du kan spise efter undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Sig til, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen

I forbindelse med undersøgelsen giver vi dig eventuelt medicin, som får din tarm til at slappe af. Medicinen kan have bivirkninger, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen. Du skal derfor sige det til os inden undersøgelsen, hvis du lider af enten grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden skanningen

Smykker og ure kan forstyrre skanningen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøges.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du får eventuelt sprøjtet Hyoscin ind i en blodåre i armen for at få tarmen til at slappe af. Vi lægger et kateter i din endetarm, så vi kan puste luft ind i tyktarmen. Det kan give mavekneb og følelsen af oppustet mave. Vi fjerner kateteret igen, så snart skanningen er færdig.

Vi skanner dig to gange. Første gang mens du ligger på maven og anden gang, mens ud ligger på ryggen.

Efter undersøgelsen

Du kan få bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved Hyoscin er kortvarige synsforstyrrelser og svimmelhed. Hvis det sker for dig, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner, før det går over.

Du kan få smerter i maven

Du kan få mavekneb og luft i maven efter undersøgelsen. Det går væk af sig selv efter kort tid.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af tyktarmen på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af tyktarmen’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør