Denne pjece er en vejledning i, hvordan du skal tage din behandling. Du kan altid kontakte afdelingen, hvis der er noget, du er i tvivl om.
Behandlingens indhold
Den behandling du er blevet tilbudt, indeholder stofferne:
- Bortezomib (indsprøjtning i underhuden)
- Binyrebarkhormon (tabletter)
- Eventuel en anden tabletbehandling mod din sygdom:
- Lenalidomide
- Thalidomide
- Pomalidomide
- Andet ________________
Behandlingsforløbet
Du får inden hver ny serie taget blodprøver og taler med din læge om, hvordan det går. Herefter bliver planen for din videre behandling tilpasset dine behov.
Sådan får du behandlingen
Din behandling foregår dels i ambulatoriet og dels i eget hjem.
Oplæring
I serie 1 modtager du alle indsprøjtninger af bortezomib i ambulatoriet. I denne serie bliver du eller din pårørende oplært til selv at give indsprøjtningerne. Oplæringen sker sammen med din sygeplejerske i ambulatoriet.
Fra serie 2 og fremefter får du den første indsprøjtning af bortezomib i ambulatoriet samtidig med at sygeplejersken udleverer tabletterne med binyrebarkhormon og eventuel anden medicin til hele serien samt de remedier du skal bruge til indsprøjtningerne derhjemme. De øvrige sprøjter med Bortezomib bliver leveret til dig derhjemme.
Behandlingsdagen derhjemme
- Dagen før behandlingen udfylder du det skema, du har fået udleveret af din sygeplejerske.
- Mellem kl 13.00 og 14.00 bliver du ringet op af en sygeplejerske fra ambulatoriet, og sammen gennemgår I skemaet og vurderer, om du er klar til at få din behandling.
- Er du klar til at få din behandling, bliver medicinen leveret på din adresse dagen efter. Tidspunktet for levering afhænger af din bopælskommune. Det er vigtigt, at du er hjemme til at tage imod behandlingen. Du bliver ringet op af chaufføren 10-15 min. før levering eller hvis der er forsinkelse. Hvis du mod forventning ikke hører fra chaufføren eller modtager medicinen indenfor det aftale tidspunkt, skal du straks ringe til ambulatoriet.
- Når du modtager medicinen, skal du tage medicinen op af leveringskassen og se efter, om det er dit personnummer, der står på sprøjten, og om holdbarheden er overholdt.
- Det er vigtigt, at du anvender sprøjten inden det tidspunkt hvor den udløber, og om muligt bør du tage den straks efter levering.
I det følgende kan du se, hvordan du skal tage behandlingen.
Forberedelse til indsprøjtningen
- Begynd med at vaske dine hænder.
- Find det frem du skal bruge. Handsker, sprøjten med medicinen, spritserviet, vatkugle/plaster og gul affaldsbeholder til de tomme sprøjter.
Bivirkninger
Som al anden medicin kan bortezomib give bivirkninger, men det er ikke nødvendigvis alle mennesker, der får dem.
Herunder nævnes de mest almindelige bivirkninger:
- Rødme i huden omkring det sted, hvor du har stukket
- Følelsesløshed, en sovende, prikkende eller sviende fornemmelse i hænder eller fødder på grund af nerveskader
- Kvalme, opkastninger, mavesmerter, appetitløshed, forstoppelse eller diarré
- Hovedpine
- Udslæt
- Muskelsmerter, skeletsmerter
- Nedsat antal røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader.
For mere viden om generelle samt specifikke bivirkninger til bortezomib, binyrebarkhormon, kemoterapi tabletbehandling (fx lenalidomid eller thalidomid) henvises til pjecer målrettet disse stoffer, som udleveres af din læge eller sygeplejerske.
Det er vigtigt, at du taler med din læge eller sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger under behandlingen.