Børst tænderne - det betaler sig

Patientvejledning om mundpleje til patienter som modtager højdosis kemoterapi og strålebehandling.

Patientvejledning om mundpleje til patienter som modtager højdosis kemoterapi og strålebehandling

Husk tandbørsten

I forbindelse med højdosis kemoterapi og/eller strålebehandling er der en  stor risiko for at mundslimhinden bliver beskadiget. Dette giver gener i form af smerter i mund og svælg, tørhed i munden, oplevelse af smagsforandringer, synkebesvær, blødning og sårdannelse samt øget risiko for infektioner. Det vil som oftest medføre, at det er svært at spise og drikke. Den nyeste viden viser, at god mundhygiejne kan mindske disse symptomer samt udvikling af huller i tænderne  - og netop her kan du selv gøre en forskel:

”du skal børste dine tænder… …”

Tandbørsten er det eneste redskab som effektivt fjerner urenheder og belægninger på tænderne. Samtidig stimuleres tandkødet og forebygger infektioner og andre gener i mundhulen.

Vi anbefaler at du:

  • Børster tænderne mindst 4 gange dagligt med en blød tandbørste med et lille børstehoved.
  • Anvender en mild type tandpasta, der ikke skummer for meget, for eksempel Zendium Dentine Sensitive tandpasta.
  • Skyller eller sprayer munden hyppigt, mindst én gang i timen, i kildevand og forskellige lindrende mundskyllevæsker, der udleveres af personalet. 
  • Anvender tandtråd og tandstikkere med forsigtighed. 
  • Undgå at tandkødet bløder, holder læberne hele og bløde ved at smøre med læbepomade eller vaseline. 
  • Desuden skal tandbørsten opbevares tørt og hygiejnisk. 

Beskadigelse af slimhinden i munden

Cellerne i slimhinden har en kort levetid og der bliver konstant dannet nye. Ved strålebehandling og/eller højdosis kemoterapi bliver slimhinden i munden ødelagt, dannelsen af nye celler bliver hæmmet, og slimhinden bliver dermed beskadiget.
Spytkirtlernes evne til at danne spyt bliver også hæmmet. Risikoen for at få huller i tænderne bliver større, når der ikke er spyt i munden. 

Du kan opleve:

  • Rød og hævet slimhinde
  • Blister og sår i munden
  • Hævede spytkirtler
  • Tørhed i munden pga. manglende spytproduktion
  • Sejt slim
  • Smagen af mad og drikke ændres
  • Smerter i slimhinde og spytkirtler
  • Øget modtagelig for infektioner.

I maven og tarmene bliver slimhinden også påvirkede. Det kan give bivirkninger i form af kvalme og opkastninger. En defekt slimhinde i tarmen giver diarré.

På grund af disse symptomer kan det være svært at drikke og spise, og ikke mindst at få overvundet sig selv til at børste tænder. For nogle kan der være problemer med appetitten et godt stykke tid efter udskrivelsen.

Hvad du mere kan gøre

Sejt slim 

For at forebygge sejt slim er det vigtigt, du sørger for at drikke rigeligt. Hvis det er svært at få slimen ud, kan det være en god ide at tage en skumsvaps eller gaze på en finger for at fjerne det.

Tørhed i munden – specielt efter stråleterapi

Tørhed i munden kan gøre det svært at tale og spise. Hvis det ikke er nok at fugte munden med vand, findes der forskellige lindrende/behandlende mundskyllevæsker, som du kan skylle mundslimhinden i. Der findes forskellige typer mundgelé, som du kan smøre på slimhinden. 
Geléen kan lindre eller bedøve mundslimhinden. Spørg personalet til råds.

Smerter

Det er vigtigt, at du fortæller, når du oplever begyndende smerter i mund eller svælg. Vi vil så sammen udarbejde en individuel plan for smertebehandling for at mindske dine smerter mest muligt.

Blødning

Hvis det bløder fra munden, er det vigtigt at fortælle det til personalet. De kan vurdere, hvad der skal gøres for at standse det.

Protese

Hvis du har protese, skal den tages ud og børstes minimum morgen og aften, men gerne efter hvert måltid. Alternativt skylles protesen i vand efter hvert måltid.

Ernæring

Det er vigtigt, at du spiser så meget, som du kan. Personalet vil hjælpe dig med råd og vejledning. Erfaringerne viser, at ’blød’ mad som grød, øllebrød, kartoffelmos, purerede supper, ris mv. er gode alternativer til ’almindelig mad’. Mange oplever øgede smerter og svien, når de spiser syrlig og krydret mad. Det er vigtigt, at den mad du spiser indeholder energi og proteiner. Her kan proteindrikke være et godt supplement.

Redaktør