Børn og bedøvelse, Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme

Information om bedøvelse, når børn skal opereres

Information til forældre og børn

Billedet viser en abe

Før operationsdagen

Før dit barn skal opereres, vil en anæstesilæge fra afdelingen for bedøvelse,
se dit barn og tale med dig om bedøvelsen.
Samtalen og undersøgelsen vil bl.a. afklare:

  • Om dit barn tidligere har været bedøvet, og hvordan dit barn og du oplevede det
  • Om dit barn får fast medicin. Hvis ja: hvilken?
  • Om dit barn har kendte allergier
  •  Om dit barn har rokketænder (meget løse tænder kan falde ud)
  • Om der er tegn på besværet vejrtrækning (f.eks. svær snorken eller søvnapnø)
  • Om dit barn har kendt hjerte- eller lungesygdom? (Aktuel forkølelse, astma m.m.)
  • Om der er behov for beroligende medicin til dit barn. Hvor det lokalbedøvende plaster skal placeres

På operationsdagen

Faste og tørste

Dit barn skal være fastende og tørstende før bedøvelsen. 

Følgende faste- og tørsteregel gælder (1:3:4:6 reglen):

  • Indtil 1 time før bedøvelsen må dit barn drikke vand, saftevand, sukkervand og frugtjuice uden frugtstykker
  • Indtil 3 timer før bedøvelsen må dit barn få modermælk
  • Indtil 4 timer før bedøvelsen må dit barn få modermælkserstatning
  • Indtil 6 timer før bedøvelsen må dit barn spise og drikke normalt

Lokalbedøvende plaster på hånden

Til samtalen med anæstesilægen har I talt om lokalbedøvelse af huden. Det købte, eller udleverede, EMLA-plaster sættes på huden (gerne på håndryggen) ca. 1,5 time før forventet operationstidspunkt. Dette er forudsætningen for smertefri anlæggelse af ”drop”.

På modtageafsnittet            

 Du og dit barn møder på børneafdelingen eller operationsgangens modtageafsnit. Under klargøringen til bedøvelsen og operationen skal dit barn klædes om. Personalet er gode til at berolige og vil kunne svare på eventuelle spørgsmål. Måske er der behov for beroligende medicin?

Beroligende medicin

For nogle børn er mødet med fremmede, og ankomsten til hospital og operationsgang, svær at håndtere. Nogle børn bliver kede af det eller vrede.
Så er det svært at samarbejde omkring det der skal ske.

Her kan beroligende medicin (Midazolam) gøre starten på bedøvelsen til en fredelig og tryg oplevelse.

Ca. 10-20 minutter før jeres barn bringes til operationsgangen, giver sygeplejersken jer medicinen i noget saft, som skal drikkes i en slurk.

Små børn får medicinen i numsen via et lille plastikrør.

Efter ca. 10 minutter bliver jeres barn ”fjollet” og træt – en effekt der varer
ca. 30 minutter.

På operationsstuen

 Vi opfordrer dig til at være med på operationsstuen, når dit barn skal bedøves. Det er beroligende og trygt for barnet at have dig med. For at dit barn får den bedste oplevelse, er det vigtigt at du selv fremtræder rolig og tryg, da dit humør ”smitter af” på dit barn.

Du skal have overtrækskittel og operationshue på, af hensyn til hygiejnen på operationsstuen.
Desværre kan vi ikke tilbyde at søskende kommer med på operationsstuen.

En kort samtale

Inden dit barn bedøves, vil anæstesi- og operationspersonalet sikre formalia som navn, cpr-nummer, faste, allergi og sikre sig, at I er orienteret om den planlagte operation.

Bedøvelse ved drop

Dit barn skal indledningsvist have lagt et ”drop” (et lille blødt plastik rør) ind i blodåren. Den bedøvende creme sørger for et næsten smertefrit stik.

Dit mindre barn vil sikkert gerne sidde på dit skød. Her underholder vi f.eks. med tegnefilm på en tablet. Samtidig anlægges ”droppet”, og på den måde er drop-anlæggelse ofte klaret uden at dit barn opdager noget som helst.

Bedøvelsen startes ved at medicin gives direkte i blodåren via droppet. Dit barn vil falde i søvn (og blive slapt) på få sekunder. Det kan være voldsomt at være vidne til. Når du går ud af operationsstuen, vil anæstesipersonalet passe godt på dit barn.

Bedøvelse ved maske

I nogle tilfælde foretrækkes bedøvelse uden indledende drop anlæggelse. Bedøvelsen gives i stedet via maske, hvor dit barn trækker vejret i en blanding af ilt og bedøvemiddel i luftform.

Det tager lidt længere at falde i søvn ”på maske”. Der kan let gå et par minutter før dit barn er faldet helt i søvn og sover roligt. På vej ind i den dybe søvn, vil dit barn trække vejret hurtigere og dybere end vanligt. Nogle børn laver nogle bevægelser med arme og ben. Dette er helt normalt og forventet. Når du går ud af operationsstuen, vil anæstesipersonalet passe godt på dit barn.

Inden du forlader operationsstuen, oplyses dit telefonnummer til personalet.
Vi ringer til dig, når operationen er slut. 

Når dit barn er bedøvet

Under dit barns operation/undersøgelse kan du gå tilbage til børneafdelingen, eller ned i et caféområde.
NB: Sørg for at din telefon er tændt, og at lydløs funktion er slået fra. Vi ringer til dig når dit barn er klar til at komme på opvågningsafsnittet.

På opvågningsafsnittet

Du bliver kontaktet lige så snart operationen eller undersøgelsen er overstået. Du får lejlighed til at sidde sammen med dit barn på opvågningsafsnittet.

Måske er dit barn fortsat sovende, når du ankommer til opvågningen. Det er fint med en forsigtig berøring eller et kys, men det er bedst, hvis dit barn får lov til at vågne selv.

Personalet vil, sammen med dig, vurdere om dit barn har det godt. Her er der bl.a. mulighed for at give supplerende smertestillende og kvalmestillende behandling. Sultne børn tilbydes det første måltid efter operationen (husk evt. sutteflasker med måltider).

Efter 1-2 timer vil mange børn være klar til at forlade opvågningsafsnittet. Nogle returnerer til børneafdeling. Andre udskrives direkte til hjemmet, efter grundig information om pleje og smertebehandling.

Smertebehandling efter operationen

Alle børn, der har gennemgået en operation, tilbydes passende smertebehand-ling. Smertebehandlingen er forskellig alt efter operationens type og omfang.

Næsten alle børn smertebehandles med paracetamol (f.eks. Panodil eller Pinex), eventuelt også et NSAID-præparat (f.eks. Ibuprofen), enten som mikstur, tablet eller stikpille.

Efter større operationer kan det være nødvendigt at supplere med morfin eller morfin-lignende præparater. De stærke smertestillende midler gives enten i droppet eller som mikstur, tablet eller stikpille.

Lokalbedøvelse af nerver eller rygmarv (epiduralbedøvelse) anvendes under større operationer. I får særlig information om dette under samtalen med anæstesilægen, før operation.

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til den planlagte operation og bedøvelse, er du meget velkommen til at henvende dig til sygeplejersken på afdelingen/ modtageafsnittet.

Hvis du har behov for mere information, fra anæstesilæge eller kirurg, kan personalet hjælpe med at formidle kontakten.

Afbud?

Hvis I bliver forhindret i at møde til operationen, eller hvis jeres barn bliver syg med f.eks. forkølelse eller feber op til operationsdagen, skal I kontakte børneafdelingen (BUKIR) eller modtageafdeling (OMO) hurtigst muligt:

Børneafdelingen, afsnit 3084
Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme (BUKIR)
Telefon: 3545 3083 eller 3545 3084

Modtageafdelingen i Nordfløjen, afsnit 7014
B
ørne OperationsModtagelse og Opvågningsafsnittet (BOMO)
Telefon: 3545 3887

 

BørneAnæstesiGruppen
HovedOrtoCentret
Marts 2023

Redaktør