Børn og bedøvelse

Ved operation af børn gælder særlige forbehold før, under og efter operationen, heriblandt særlige fasteregler for børn.

Information til forældre og børn

Inden operationsdagen

Før dit barn skal opereres – ofte dagen før – vil en læge fra anæstesiafdelingen se jeres barn og tale med jer om bedøvelsen. Af hensyn til jeres barns sikkerhed under operationen, vil lægen spørge om en række ting:

  • Om dit barn tidligere har været bedøvet, og hvordan dit barn og du oplevede det
  • Om dit barn får fast medicin, og hvilken
  • Om dit barn har sygdomme, som kan betyde noget ved fuld bedøvelse, f.eks. astma, bronkitis eller forkølelse
  • Om dit barn har rokketænder (meget løse tænder kan falde ud under bedøvelse)

På operationsdagen

Faste

Når man bliver bedøvet, bliver alle musklerne slappe. Hvis maven er fuld, kan noget af maveindholdet løbe op i spiserøret og over i lungerne. Derfor må dit barn ikke spise og drikke lige inden bedøvelsen.

Fasteregler for børn

  • Indtil 6 timer før operationen må barnet spise og drikke normalt
  • Indtil 4 timer før operationen må børn ammes
  • Helt frem til 1 time før operationen må barnet drikke en begrænset mængde vand, saftevand, sukkervand og frugtjuice uden frugtstykker:
  • 1 glas (ca 1,5 dL) til barnet over 5 år
  • ½ glas (ca 0,5 dL) til barnet under 5 år

Lige før operationen - forberedelse

Beroligende medicin

For små børn (cirka 1 til 6 år) kan mødet med fremmede og ankomsten til en operationsgang virke ubehagelig eller ligefrem skræmmende.

Vi har gode erfaringer med at give beroligende medicin (Midazolam), 10–30 minutter før barnet ankommer til operationsgangen. Barnet får lidt saft, hvor medicinen er blandet i. De mindste børn får medicinen i numsen via et lille pastikrør.

Lokalbedøvende plaster på hånden

Inden barnet skal opereres, lægger vi et lille plastikrør (kaldet ”drop”) i en blodåre på håndryggen.  

Som udgangspunkt får alle børn lokalbedøvende plaster på hænderne, 2 timer før bedøvelsen. 

Cremen fra plasteret mindsker ubehaget væsentligt. Mange børn opdager slet ikke at droppet bliver lagt.

Forældrenes rolle

Vi opfordrer dig til at være med på operationsstuen, når dit barn skal bedøves. Det er beroligende og trygt for barnet at have dig med. For at dit barn får den bedste oplevelse, er det vigtigt at også du virker rolig og tryg, da dit humør ”smitter af” på dit barn.

Forældre skal have overtrækskittel og operationshue på af hensyn til hygiejnen på operationsstuen. 

Søskende må ikke komme med på operationsstuen.

Bedøvelsen

Inden barnet bliver bedøvet, vil anæstesi- og operationspersonalet kontrollere formalia som navn, cpr.-nummer, faste, allergi og sikre sig, at du er orienteret om den planlagte operation

Bedøvelsen kan indledes på flere måder:

Bedøvelse på maske

Hvis anæstesilægen vælger ”maskestart”, begynder bedøvelsen ved, at dit barn trækker vejret i en maske med bedøvemiddel i luftform. Der går et par minutter, før dit barn er faldet helt i søvn og sover roligt. På vej ind i den dybe søvn kan barnet lave bevægelser med arme og ben, selv om barnet sover. Dette er helt normalt og forventet.

Bedøvelse via droppet

Hvis dit barn fik creme på hånden, og et drop er anlagt, kan anæstesilægen vælge at begynde bedøvelsen via droppet. Til forskel fra ”maskestarten” falder dit barn i en dyb søvn på få sekunder. Det kan virke voldsomt at være vidne til, men du kan være sikker på, at anæstesipersonalet passer godt på dit barn i alle faser af bedøvelsen.

Under bedøvelsen/operationen

Når dit barn er faldet i søvn, går du tilbage til sengeafdelingen.

Du bliver kontaktet ligeså snart, operationen er overstået, og du får mulighed for at være hos dit barn, når det vågner på opvågningsstuen. 

Efter cirka 1 time er de fleste børn klar til at komme tilbage til sengeafdelingen.

Smertebehandling efter operationen

Alle børn, der har gennemgået en operation, skal have smertebehandling. Smertebehandlingen er forskellig alt efter operationens type og omfang. Ved mange indgreb sprøjtes lokalbedøvelse ind i operationsområdet under operationen. Det bidrager effektivt til smertebehandlingen.

Ved mindre operationer vil paracetamol (f.eks. Panodil eller Pinex) og/eller NSAIDpræparater (f.eks. Ibuprofen) enten i form af mikstur, stikpiller eller tabletter være tilstrækkeligt. 

Efter større operationer kan det være nødvendigt at supplere med morfin eller morfin-lignende præparater.  De stærke smertestillende midler gives i droppet, som mikstur eller som stikpiller. 

I nogle tilfælde er der behov for, at den smertestillende medicin bliver givet på en pumpe eller som rygbedøvelse (epidural). Det aftales med anæstesilægen før operationen, og du får speciel information og en pjece, som beskriver det.

Du er altid velkommen til at henvende dig til en sygeplejerske på afdelingen, som kan formidle kontakt til en læge fra anæstesiafdelingen, hvis du er i tvivl om noget vedrørende bedøvelsen

Redaktør