Børn og bedøvelse - Indlæggelse

Heri kan der læses lidt om, hvad der sker, når dit barn skal bedøves i forbindelse med en operation og indlæggelse.

I denne folder kan du som forælder læse om, hvad der sker, når dit barn skal bedøves i forbindelse med en operation og indlæggelse.

Bedøvelse af børn til en operation, et indgreb eller en undersøgelse er en af Bedøvelse- og Operationsafdelingens specialer.

De fleste forældre er lidt nervøse, når deres barn skal bedøves. Vi kan berolige jer ved at fortælle, at de fleste børn som regel tåler bedøvelsen godt, og de er oftest hurtigt friske bagefter. Vi bedøver mange børn små som store og har derfor stor rutine i dette. Hvis du har spørgsmål til bedøvelsen, er du altid velkommen til at kontakte os.

Inden operationen

Inden operationen og bedøvelsen mødes I med en læge fra anæstesiafdelingen, som både skal dit barn og tale med dig om bedøvelsen. Det sker enten på bedøvelsesafdelingen dagen før operationen eller på operationsdagen på samme afsnit. Lægen vil stille spørgsmål, f.eks. om dit barn har været bedøvet før, om barnet har allergi eller lider af kroniske sygdomme, om dit barn er i behandling med medicin, er forkølet eller har løse mælketænder. Alt dette skal vi vide for at kunne tilrettelægge netop den bedøvelse, der passer bedst til dit barn.

Faste

Dit barn skal faste inden operationen for at sikre, at mavesækken er tom. Hvis mavesækken ikke er tom, risikerer man, at maveindholdet løber tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Det er derfor meget vigtigt, at fastereglerne overholdes af hensyn til dit barns sikkerhed.

Følg disse fasteregler:

6 timer før mødetiden, skal barnet faste, det betyder at dit barn ikke må spise mad, slik (inkl. tyggegummi), indtage mælkeprodukter, modermælkserstatning eller juice med frugtkød.
Måltidet skal være færdig senest kl.:____

Indtil 1 time før mødetiden anbefales det at dit barn drikker klare væsker f.eks. vand, saftevand, æblejuice (filtreret) eller sukkervand.
Der må ikke drikkes efter kl.:_______

Ammer du dit barn, må det ammes indtil 4 timer før mødetiden.
Amningen skal være færdig senest kl.:___

Beroligende medicin

I særlige situationer kan vi give dit barn beroligende medicin ½ - 1 time inden bedøvelsen. Hvis barnet får beroligende medicin, skal det blive i sengen, og I vil så blive kørt til operationsgangen af en portør.

Din rolle som forælder

Det er helt forståeligt, hvis du er nervøs, når dit barn skal bedøves og opereres. Vi vil opfordre dig til at følge dit barn ned til operationsgangen og være hos dit barn, når det bedøves. Hvis du synes, det er svært at være med på operationsstuen og gerne vil sige ”godnat” på gangen, så er det naturligvis helt ok. Bare husk at sige det til anæstesiog operationspersonalet, så de kan hjælpe dig bedst muligt med det hele.

Patientsikkerhed i fokus

Inden dit barn bliver bedøvet, skal anæstesi- og operationspersonalet kontrollere barnets navn, cpr-nummer samt hvilken operation, der er planlagt. De mange gentagne spørgsmål kan måske virke lidt irriterende, men de er en del af vores sikkerhedsprocedure før en operation.

Selve bedøvelsen

Alle børn får smurt lokalbedøvende creme på begge håndrygge, eller hvor der ses tydelige blodårer. Det bliver smurt på enten i afdelingen eller hjemmefra. Vi fjerner cremen, lige før dit barn kommer ind på operationsstuen. Den lokalbedøvende creme gør, at barnet næsten ikke kan mærke, at det får lagt et PVK (et lille plastikrør) i hånden, og dit barn kan herefter få sovemedicinen deri. Alternativt kan bedøvelsen starte ved, at dit barn får en maske og inhalerer sovemedicinen.

Når dit barn sover, vil du blive fulgt ud af stuen, og du kan gå tilbage til sengeafsnittet eller gå en tur, mens du venter. Vi ringer til dig, når dit barn
er i opvågningen, så du kan være der, når barnet vågner. Når dit barn er vågent, vil I blive kørt tilbage til sengeafsnittet.

Behandling af smerter efter operationen

Smertebehandlingen af dit barn er forskellig alt efter operationens type og omfang. Du vil få skriftlig og/eller mundtlig information om, hvilken type smertestillende medicin, dit barn skal have, hvor meget og hvor hyppigt, det skal gives.

Ved mindre operationer vil dit barn i langt de fleste tilfælde få lagt en lokalbedøvelse, når det sover. Lokalbedøvelse virker som regel i 2-6 timer efter operationen. Ved lidt større operationer kan dit barn have behov for en smertepumpe, som er forbundet til dit barns drop. Pumpen kan give en afmålt konstant mængde smertestillende medicin ind i blodåren, samtidig kan dit barn selv trykke på pumpen, når det får ondt (PCA-pumpe). For´mindre børn (under 5-6 år) er det sygeplejersken, som trykker på pumpen, når dit barn har brug for ekstra smertestillende (NCA-pumpe).

Ved større operationer i den nederste del af kroppen kan vi, i sjældne tilfælde, give dit barn få en rygbedøvelse (epidural). Dit barn får en tynd slange, der er placeret i ryggen, og som er tilsluttet en pumpe. Rygbedøvelsen bruges til smertebehandling i 1-3 døgn efter operationen.

Dit barns smertebehandling vil blive vurderet, evalueret og evt. justeret af smerteenhedens sygeplejersker eller tilknyttede læge, ved den daglige smertestuegang.

Har du spørgsmål?

Så er du velkommen til at henvende dig til en af sygeplejerskerne, som kan formidle kontakten til en læge fra Bedøvelse- og Operationsafdelingen.

Se yderligere information på vores hjemmeside 
www.rigshospitalet.dk/ANOP-JMC

Redaktør