Børn med Denis Browne-skinne - information og gode råd til forældre

Gode råd til forældre, hvis børn bruger en Denis Browne-skinne. Læs blandt andet om ammestillinger, ble og bleskift, sovestillinger og mere.

Amme stillinger

Alle stillinger hvor benene ikke bliver presset ind mod moderens mave, så der ikke kommer yderligere tryk på inderlårene.

Elastik

Elastikken sidder på for at holde skinnen i den korrekte position med bagstykket af skinnen oppe over balderne. Den skal ikke sidde strammere, end man kan få to fingre under den. Elastikken skal evt. løsnes efter amning, da maven kan have brug for at udvide sig lidt.

Ble og bleskift

Bleer med god polstring under skinnen, bag på halebenet, for at undgå tryk. I nogle tilfælde skal man gå en størrelse op i bleer.

Tøj

Tøj må ikke stramme om benene. Brug evt. en størrelse større end man normalt ville bruge. Bukser med god elastik/plads, dragter med knapper op langs benene.

Sovestilling

Når barnet sover, ligges der et sammenrullet håndklæde under benene for at støtte. I skal sørge for, at der er god plads på begge sider af benene i seng/lift/autostol osv.

Bad

Beskyt barnet mod tryk på halebenet ved hjælp af en skumklud eller lignende på skinnen. Efter bad tørres huden godt under skinnen for at undgå svamp. Der må ikke bruges olie i vandet. Skinnen ikke tåle klorvand og barnet må derfor ikke komme i svømmehal eller lignende. Ved badning skal I være opmærksom på, at skinnen er tung og barnet ikke kan holde sig over vandet.

Maveøvelser

Barnets mave kan gå i stå og der kan her gøres brug af få øvelser for at få gang i den igen. Der kan forsøges med cirkulære bevægelser på maven, i urets retning. Der kan trykkes/masseres under fødderne og man kan tage benene og lave cirkulære bevægelser i urets retning. Derudover må barnet gerne ligge på maven så meget som muligt, da dette fremmer tarmenes bevægelser.

Gode råd fra andre forældre

Bæreseler, der er ergonomisk gode og lette i forhold til børn i Denis Browne skinne:

  • Manduse
  • Ergobaby (især model 360)
  • Tula
  • Baby to grow

En større autostol kan værre nødvendig, mens jeres barn har skinnen på. (Fx Maxi Cosi – Opal HD)

Kontrol efter skinnefjernelse

Når skinnen er fjernet på Gentofte Hospital, skal I ringe og bestille en tid til lægekontrol på Rigshospitalet i Denis Browne, klinik 3081. Ring til sekretærerne på telefon 35 45 41 30.

Redaktør