Blokade - behandling (steroidblokade)

Irritation eller smerter i led, muskler og sener kan i visse tilfælde behandles med steroidblokade.

Kort om behandlingen

Du skal have en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at dæmpe irritation eller smerter i dine led, muskler eller sener. Behandlingen kaldes også en steroidblokade. Behandlingen mindsker dine symptomer og kan gentages 2 gange efter behov. Ofte kombineres behandlingen med fysio- eller ergoterapiske øvelser.

Behandlingen varer cirka 10 minutter, men det er en god idé at afsætte 30 minutter, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig. Det kan have betydning for, hvordan vi skal behandle dig.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på binyrebarkhormon

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af binyrebarkhormon, skal du kontakte os inden behandlingen.

Kontakt os, hvis du bliver forkølet, får en infektion, feber, eksem eller sår

Hvis du i tiden op til behandlingen bliver forkølet, får en infektion i kroppen eller får feber, kan vi muligvis ikke give dig behandlingen. Det samme gælder, hvis du har sår eller eksem i det område, der skal behandles. Du skal derfor kontakte os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du skal have en ny tid.

Kontakt os, hvis du har diabetes eller nedsat immunforsvar

Hvis du har diabetes eller nedsat immunforsvar, skal du kontakte os, da der kan være særlige forberedelser for dig.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Så er der mindre at holde styr på, mens du er på hospitalet. Vær desuden opmærksom på, at hospitalet som udgangspunkt ikke erstatter smykker, kontanter eller andre genstande, hvis de bliver væk. 

Behandlingen

Behandlingen

Du ligger eller sidder ned, mens vi behandler dig. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vi skal lægge blokaden. Ved ultralyd smører vi gelé på området, hvor blokaden skal lægges, og fører ultralydshovedet henover huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder på en skærm.

Vi giver dig behandlingen som en indsprøjtning i det område, hvor der er tegn på betændelse. Binyrebarkhormonet er blandet med et lokalbedøvende stof, som virker i 2-6 timer.

Efter behandlingen

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i såret, selvom du kun har fået et stik med en nål. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis det behandlede område bliver meget rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber, uden at der er andre grunde til det.

Undgå overbelastning, hvis du har fået indsprøjtningen i et led

Hvis du har fået indsprøjtningen i eller omkring et led, skal du undgå at overbelaste leddet de første par dage. På den måde virker medicinen bedst.

Du kan få bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen er:

  • en følelse af varme i kroppen og ansigtet
  • hjertebanken og indre uro
  • besvær med at sove
  • påvirkning af humøret
  • pletblødning eller én kraftig menstruation hos kvinder
  • misfarvning af eller fordybning i huden
  • forværring af smerter i det område, hvor du er blevet stukket, de første døgn efter lokalbedøvelsens effekt aftager. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol eller ibuprofen mod smerterne.

Hold øje med dit blodsukker, hvis du har diabetes

Binyrebarkhormon kan få blodsukkeret til at stige. Hvis du har diabetes, der kræver insulin, skal du derfor tjekke dit blodsukker oftere efter indsprøjtningen.

Skriv effekten ned

Behandlingen kan gentages, hvis der er behov for det. Vi anbefaler, at du skriver ned, hvor længe du kan mærke en effekt af blokaden, også selv om smerterne ikke forsvinder helt. På den måde kan vi bedre planlægge den videre behandling.

Kom til opfølgende behandling

Vi planlægger 3 blokader, men der er ofte kun brug for 2. Hvis du ikke har brug for den 3. blokade, holder vi i stedet en telefonkonsultation med dig.

Få mere viden

Redaktør