Blød kost, Patientvejledning

Information om blød kost til patienter efter operation i Afdeling for Kæbekirurgi.

Generel information om gener efter operation

Alt efter hvilket indgreb du har fået foretaget, er det forskelligt, hvor meget du kan gabe op efter indgrebet.

Du kan være øm eller have ondt. Selvom det gør ondt og kan føles svært, må du gerne gabe op. Du må IKKE tygge! Ømheden fortager sig omkring ca. 2-3 uger efter operationen.

Er du opereret i overkæben, må du heller ikke pudse næse i 4 uger.

Så længe at du har nedsat følelse i læber og tunge, skal du være opmærksom på ikke at spise varm mad og drikke, da du kan risikere at brænde dig uden at bemærke det.

1.postoperative døgn

Her er du indlagt i sengeafsnittet. Det første døgn skal du drikke koldt flydende f.eks. milkshake, proteindrikke, vand, saft, is, koldskål, skyr og yoghurt.

Udskrivelse

Efter din operation skal du spise blød mad, som du kan spise ved at mose med tungen, uden at tygge maden. Spørg den pågældende kirurg eller sygeplejerske, om hvor længe du skal blive ved med dette, da det afhænger af, hvilken operation du har fået foretaget.

Samtidig er det vigtigt, at du spiser varieret kost, så din krop får alle de næringsstoffer, den har brug for.

En rigtig sammensat kost med rigelige proteiner hjælper operationssåret og knogler til at hele bedst muligt.

Sørg for, at du hver dag spiser

  • Kød, fisk eller æg (hakket eller blendet)
  • Mælkeprodukter eller ost
  • Grøntsager (kogt og blendet)
  • Frugt (revet eller moset)
  • Brød (uden kerner og skorper) eller gryn (opblødet i 10min)
  • Drik mindst 2l. væske dagligt.

Mos eller findel maden

Spis det mad du har lyst til, men vurder hvilken mad du kan mose med en gaffel, så du ikke behøver tygge den. Det er nemmest at mose kogt mad, men stegt mad kan også findeles, hvis du fjerner stegeskorpen først. Du kan fortynde den mosede mad med kogt vand, bouillon, sovs eller mælk/fløde. Spis maden med en lille ske eller gaffel.

Spis mange små måltider

I begyndelse kan du have svært ved at spise den mængde mad, du plejer. Enten fordi du er øm og hævet ved kæben, eller fordi du har fået elastikker på din tandbøjle. -Spis derfor mindst 6 små måltider om dagen i stedet for få store måltider.

Hvis du spiser varieret og efter anbefalingerne (i forhold til din vægt – se skema på side 2) bør kosttilskud og vitaminpiller ikke være nødvendigt. Er du vant til at tage en f.eks. multivitaminpille, så fortsæt med dette. Husk at revet frugt er med til at holde maven i gang.

Anret maden indbydende

Anret din mad indbydende på en tallerken, så du får lyst til at spise den. Det er vigtigt at du spiser alle dine måltider.

Spis varm mad både til frokost og aften

Vi anbefaler, at du spiser varm mad både til frokost og aften, da det ofte er lettere at spise. Du kan fx lave dobbeltportioner, som kan opvarmes, så du slipper for at lave varm mad flere gange om dagen.

Undgå sukker, mel og klæbrige fødevarer

Undgå at spise fødevarer og mad med et højt indhold af sukker og mel samt klæbrige fødevarer. Dette kan give bakteriebelægninger på tænder og tandbøjle og øger risikoen for infektion og huller i tænder samt tandkødsbetændelse. Hvis du spiser klæbrig mad, skal du være ekstra omhyggelig med mundhygiejne.

Nuværende vægt40-45 kg50-60 kg65-70 kg75-80 kg85-90 kg
Energi6.000 kj7.000 kj8.000 kj9.000 kj10.000 kj
Protein65 g75 g80 g95 g105 g 

Suppler eventuelt med proteindrikke

Hvis du ikke kan spise nok mad i den rette sammensætning, kan det blive nødvendigt at supplere den hjemmelavede mad med flydende fuldkostprodukter, fx proteindrik, smoothies eller lignende produkter tilsat
proteinpulver.

Opskrift på et nemt og lækkert mellemåltid - koldskål (1liter)

  • 4 stk pasteuriserede æggeblommer
  • 60 g sukker
  • 5 ½ dl kærnemælk
  • 1 dl piskefløde
  • Vanilje, sukker og citron

Søg evt. på Google for inspiration til blødkost-opskrifter.

Redaktør