Blodprop i benets pulsåre - Hjemme igen efter behandling (trombolysebehandling)

Efter behandling af blodprop i benets pulsåre er der forholdsregler, det er vigtigt at være opmærksom på.

Ubehag eller smerter

Ring 112, hvis du oplever de samme symptomer

I sjældne tilfælde kan dine blodårer lukke til på grund af en ny blodprop. Hvis du mærker de samme symptomer, som ved den tidligere blodprop, skal du straks ringe 112.

Ring 112 ved kraftig blødning

Hvis det pludseligt bløder kraftigt fra det sted, hvor kateteret er gået ind, eller der er en voksende blodansamling omkring det, skal du ringe 112, lægge dig ned og presse hårdt på såret. Det er yderst sjældent, at det sker.

Pleje og hygiejne

Stop med at ryge

Hvis du ryger, skal du stoppe med al tobak inklusiv e-cigaretter. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster i en periode eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos Stoplinien: www.stoplinien.dk.

Hjælp din krop med at komme sig

Efter din behandling har bevægelse, kost, rygning og alkohol stor betydning for, hvor hurtigt du får kræfterne tilbage. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.rigshospitalet.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Bevægelse og hvile

Undgå hård motion og tunge løft

Den lyske, hvor kateteret har ligget, må ikke blive belastet. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 4 kilo den første uge.

Gå i mindst 30 minutter om dagen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen efter behandlingen. Vi anbefaler en daglig gåtur på mindst en halv time for at forebygge svækkede muskler og nye blodpropper.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Sygemelding

Vi anbefaler cirka 2 ugers sygemelding. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere. Hvis du har brug for en sygemelding, kan du få den hos din egen læge.

Kom til kontrol

Du bliver tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os cirka 6 uger efter din behandling. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og undersøger dig eventuelt med ultralydsskanning eller en blodtryksmåling på ankler eller tæer. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter behandlingen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør