Blodfortyndende behandling (AK-behandling) for dialysepatienter - værd at vide

AK-behandlingen med blodfortyndende medicin skal hæmme blodets evne til at størkne så meget, at blodpropper forebygges, men ikke så meget, at der opstår blødning.

Patientinformation

Hvad er AK-behandling?

AK-behandlingen med Marevan® (blodfortyndende medicin) skal hæmme blodets evne til at størkne, så meget at blodpropper forebygges, men ikke så meget at der opstår blødning. Behandlingen er gerne længerevarende og kan i nogle tilfælde vare resten af livet.

Hvem får AK-behandling?

De almindeligste årsager til AK-behandling er

  • Uregelmæssig hjerterytme (atrieflimren)
  • Veneblodpropper
  • Blodpropper i lungerne
  • Pulsåreblodpropper
  • Kunstige hjerteklapper
  • Patienter i hæmodialyse

Behandling

Behandlingen styres ved at måle blodets evne til at størkne. Den blodprøve der tages hedder INR. En INR på 2 betyder, at blodet er dobbelt så lang tid om at størkne som normalt. Her på afdelingen sørger vi for, at der regelmæssigt bliver taget en INR og at AK-behandlingen bliver ordineret. Da dosis ændrer sig
løbende, vil du få udleveret et skema, hvor dosis bliver skrevet. Afhængigt af, hvor stabilt din INR ligger, vil der blive ordineret fra et par dage til et par uger frem.

Bivirkninger

Den mest almindelige bivirkning til AKbehandling er øget blødningsrisiko. Hvis du får blå mærker i huden, tandkødsblødning, næseblod, blødning fra underlivet eller endetarmen, skal du kontakte os i dialysen.

Pause i AK-behandling

Det er vigtigt, at vi får at vide, hvis du har tid til tandlæge, da du muligvis skal holde pause med din AK-behandling for at undgå blødning. Du skal også informere din tandlæge om, at du er i AK-behandling.
Ved planlagte operationer, skal der ligeledes holdes pause. Dette planlægges sammen med sygeplejersken og lægen.

Anden medicin

Mange medikamenter påvirker AK-behandlingen – også håndkøbsmedicin og naturmedicin. Nogle præparater nedsætter virkningen af AK-behandlingen og andre øger virkningen. Spørg derfor altid lægen i afdelingen før du begynder på nye præparater.

Redaktør