Blodårer i armen, røntgenundersøgelse (Flebografi)

Ved hjælp af røntgen, bliver gennemstrømningen i armens blodårer, samt deres placering og forbindelse til hjertet, undersøgt.

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af blodårerne i din arm, hvor vi kigger på blodgennemstrømningen og får overblik over placering og omfang af dine blodårer fra armen til hjertet. Hvis du skal have lavet en kunstig vene til brug for dialyse (en graft), har vi brug for at se, hvordan dine blodkar ser ud inden operationen, så vi kan sikre dig den bedste behandling.

Vi bruger kontraststof til at gøre blodårerne synlige på røntgenbillederne.

Undersøgelsen varer 30-60 minutter, men det er en god idé at afsætte 2 timer, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne
  • en hjertesygdom
  • forhøjet blodtryk
  • urinsyregigt.

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, skal sende dig til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig. Sig det også til os ved selve undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer røntgenbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder på en skærm. Vi giver dig kontraststof i en blodåre på hånden, samtidig med at vi tager en række røntgenbilleder. Kontraststoffet kan give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad blodprøver 4 timer efter røntgenundersøgelsen

Få taget eventuelle blodprøver inden røntgenundersøgelsen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Du kan selv fjerne plasteret

Når det ikke længere bløder fra såret på håndryggen, kan du fjerne plasteret. Tager du blodfortyndende medicin, kan det godt tage lidt længere tid, end ellers. Det hjælper, hvis du trykker på plasteret og holder hånden højt.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør