Blære, strålebehandling

Du har fået konstateret kræft i blæren, og som led i din behandling skal du have strålebehandling.

Du har fået konstateret kræft i blæren, og som led i din behandling skal du have strålebehandling. Du skal have i alt _____ behandlinger fordelt på alle hverdage mandag til fredag.

Planlægning af strålebehandlingen

For at planlægge din strålebehandling skal du have lavet en CT scanning af underkroppen. Scanningen viser, hvordan vi bedst kan give dig strålebehandlingen. Det bedste resultat opnås ved en tømt blære og en tømt endetarm. Se faktaboks. 
Desuden får du sat 3-4 små tatoveringsprikker på underkroppen, så vi ud fra dem kan genfinde din rette placering ved de efterfølgende strålebehandlinger.

Ved planlægningen får du udleveret ”Råd og Vejledning under strålebehandling” samt tid til første strålebehandling. Umiddelbart før start på strålebehandling vil du blive tilbudt en samtale med en fra behandlingspersonalet på behandlingsapperatet.

Forberedelse af blære 
 

Blæren: Umiddelbart inden CT-scanningen og strålebehandling skal du lade vandet.

Ved den første strålebehandling vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger.

Strålebehandlingen

Første strålebehandling tager ca. 30 min., da apparaturet skal indstilles til din behandlingsplan. Til de efterfølgende strålebehandlinger er der afsat 15-20 min. pr. dag. Det er vigtigt, at din blære og endetarm er tømt ved hver behandling. Se faktaboks.

Selve strålerne kan ikke ses og gør ikke ondt. Ved den første strålebehandling, vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger.

Bivirkninger

Som du kan læse nedenfor, kan der opstå forskellige bivirkninger relateret til din strålebehandling. Præcis hvilke og hvor mange du får, kan vi ikke vide på forhånd. Sygeplejerskerne vil umiddelbart kunne afhjælpe de fleste gener, ellers får du en tid i din klinik, hvor du vil blive tilset af en læge.

De hyppigste bivirkninger forbundet med din strålebehandling er blæregener. Mange oplever smerter og hyppigere vandladninger. Det tager som regel til, jo længere hen du kommer i behandlingen og nogle vil have behov for smertestillende medicin. Enkelte oplever blod i urinen.

En del patienter oplever diarre, som bivirkning til behandlingen, da Strålefeltet er tæt på tarmen.

Er du kvinde, kan der opstå tørhed af slimhinden i skeden.

Huden i strålefeltet kan under strålebehandlingen blive rød og irriteret som ved solskoldning.

Mange patienter vil opleve en grad af træthed under behandlingen.

Kost

Under strålebehandlingen anbefaler vi en god, alsidig og proteinrig kost. Hvis du har behov for det, kan sygeplejerskerne ved dit behandlingsapparat vejlede dig om kost og ernæring.
Det er vigtigt, at du ikke taber dig under din strålebehandling.

Rygning

Vi anbefaler, at du undlader at ryge under din strålebehandling, og vi hjælper gerne med at skabe kontakt til din kommune, der kan hjælpe med rygestopkursus. Rygning nedsætter virkningen af din strålebehandling. Rygning virker livsforkortende.

Alkohol

Vi anbefaler, at du under din strålebehandling holder dig til sundhedsstyrelsens anbefalinger om maks. 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd.

Motion

Under din strålebehandling må du gerne motionere. Lyt til din krop og hold pause, når du bliver træt. Mange oplever, at motion har en god effekt på den træthed, der kan komme under strålebehandlingen. Desuden har motion en gavnlig effekt på psyke og humør.

Antioxidanter

Under din strålebehandling anbefaler vi, at du undlader at tage kosttilskud i form af antioxidanter (f.eks. A, C, E vitamin samt Q10), da disse kan hæmme strålebehandlingens effekt. Du må gerne få antioxidanter, der forekommer naturligt i kosten.

Videre forløb

En af de sidste dage i behandlingen, tilbydes du en samtale med en læge i din klinik. Her vil dit strålefelt blive tilset og evt. bivirkninger til behandlingen blive vurderet. Desuden vil du få oplyst hvor dit videre kontrolforløb skal foregå henne. Tiden til samtalen vil du få udleveret af personalet ved stråleapparatet.

Henvendelse

Hvis du under din strålebehandling har behov for at ringe til os, kan du mandag- fredag mellem 8.30-15.45 henvende dig til det apparat, hvor du går til strålebehandling. 
Telefonnummeret fremgår af din mødeseddel, som udleveres ved første strålebehandling. 

I weekenden kan du ringe i samme tidsrum som på hverdage på 35 45 11 31

I akutte situationer relateret til din strålebehandling kan du efter kl. 15.45 henvende dig på 35 45 35 45 - bed om onkologisk visitation. Her vil du tale med en sygeplejerske.

Hvis du i dit forløb i Strålebehandling, klinik 3981 har oplevelser, som du ikke finder tilfredsstillende eller har forslag til forbedringer, opfordrer vi dig til, at rette henvendelse til personalet ved apparatet eller i klinikken.

Redaktør