Binyrevenekateterisation

Ved binyrevenekateterisation udtages blodprøver fra binyrernes blodårer. Blodprøverne bruges til måling af hormonkoncentrationer.

Før undersøgelsen

Du er blevet indkaldt med henblik på, at få udført en binyrevenekateterisation, det vil sige at få udtaget blodprøver fra binyrernes blodårer. Blodprøverne bruges til måling af hormonkoncentrationer.

Undersøgelsen er et led i bestemmelsen af en eventuel binyretumor. Den udføres ultralydsvejledt på Afdeling for Røntgen og Skanning og varigheden er ca. 1-2 timer.

På indlæggelsesdøgnet får du taget blodprøver, målt blodtryk, puls og temperatur samt talt med læge og sygeplejerske. Lægen vil sikre sig, at din medicinske behandling er justeret i forhold til undersøgelsen. Der er mulighed for at sove hjemme, hvis du bor tæt på og selv sørger for transport.

Hvis du er i blodfortyndende behandling, skal dette være pauseret flere dage i forvejen, efter aftale med din læge.

Undersøgelsesdagen

Du må indtage et let morgenmåltid. Vanlig medicin må indtages med vand om morgenen. Om morgenen kl. 6 bliver du vækket af nattevagten, får målt blodtryk, puls og temperatur og går herefter i bad. Der er mulighed for, at få afslappende medicin i ventetiden, hvis du er nervøs.

Herefter vil du blive afhentet af en portør til undersøgelsen. Det er ikke altid muligt at sætte et tidspunkt for afhentelsen, men røntgenafdelingen ringer op til afdelingen når de sender portøren af sted, så du har mulighed for, at lade vandet lige inden du kører.

Du vil blive kørt frem og tilbage i en seng. Selve undersøgelsen varer ca en time, men der kan være ventetid undervejs.

Ved undersøgelsen ligger du på et leje. Du vil blive lokalbedøvet i højre lyske, dette kan spænde lidt i huden. Herfra vil et tyndt kateter vil blive indført gennem huden via venen til binyrerne, og herfra udtages blodprøverne. Tilstede under undersøgelsen vil der være en røntgenlæge, en endokrinologisk læge, en bioanalytiker og øvrigt røntgenpersonale.

Når du er tilbage i afdelingen, vil vi observere dig for blødning ved indstiksstedet, smerter og måle dit blodtryk ofte.

Du skal i 2 timer efter undersøgelsen være sengeliggende i fladt leje. Der kan komme blå mærker i lysken efter undersøgelsen.

Herefter vil du blive tilset af lægen, og hvis du er velbefindende, kan du udskrives samme aften eller næste dag. Kraftig anstrengelse i form af for eksempel motion, havearbejde og tunge løft de første par dage frarådes.

Ved udskrivelsen medgives du tid til svar på undersøgelsen i ambulant regi

Redaktør