Betændelse i hjertet - Endocarditis

Hos patienter med medfødt hjertesygdom, er dergenerelt en øget risiko for, at bakterier skaberinfektion i hjertet. Denne tilstand kaldes endocarditis(betændelse i hjertet).

Information og vejledning til forældre

Hvad er betændelse i hjertet?

Hos patienter med medfødt hjertesygdom, er der generelt en øget risiko for, at bakterier skaber infektion i hjertet. Denne tilstand kaldes endocarditis
(betændelse i hjertet).
Betændelse i hjertet opstår ofte ved, at bakterier fra mundhulen trænger over i blodbanen og stammer sjældent fra sår eller skrammer i huden. Bakterierne kan også trænge ind i blodet ved operationer eller ved mindre indgreb som fx piercinger og tatoveringer. Normalt udryddes bakterierne af kroppens egne forsvarsmekanismer, men i sjældne tilfælde kan bakterierne dog sætte sig på
indersiden af hjertet og fremkalde endocarditis. Risikoen for endocarditis er fortsat lille, hos de fleste børn med medfødt hjertesygdom. Ved at følge nogle enkle råd kan man yderligere reducere risikoen for, at få endocarditis.

Symptomer på betændelse i hjertet

Det hyppigste symptom ved endocarditis er længerevarende feber uden anden forklaring i form af forkølelse, ondt i hals/ører eller hoste. Udover feberen bliver børnene også trætte og kan have manglende appetit.

Hvis barnet har uforklarlig feber i mere end 5 dage, skal I kontakte jeres egen læge. Hvis barnet er i behandling med antibiotika mod en lidt usikker infektion og det ikke virker, eller hvis feberen kommer igen hurtigt efter endt kur, er det vigtigt, at I kontakter lægen og nævner, at jeres barn er i øget risiko for at udvikle endokarditis.

Hvordan undersøger man for betændelse i hjertet?

Nogle patienter kan have nyopståede hjertemislyde som høres ved stetoskopi. Ved ekkokardiografi kan man se forandringer af hjerteklappernes
udseende. Endeligt kan der findes uforklarede høje værdier i barnets infektionsblodprøver. Afgørende for diagnosen er fund af bakterier i blodet
ved bloddyrkning.

Hvordan forebygges betændelse i hjertet?

Selv om betændelse i hjertet er meget sjældent, er det hos børn med medfødt hjertesygdom vigtigt at forebygge.
Det vigtigste, I kan gøre, er, at opretholde en god mundhygiejne. Det sikrer I ved at børste barnets tænder to gange om dagen, og ved at barnet går til tandlægen mindst to gange om året.

Når barnet bliver ældre kan der opstå ønsker om at få tatoveringer eller piercinger. Dette indebærer en risiko for infektion. Om man vil løbe denne risiko er et personligt valg. Får man tatoveringer/piercinger er det vigtigt at der opretholdes en høj hygiejne. Opstår infektion omkring piercingen anbefaler vi at disse fjernes.

Hos langt de fleste børn med medfødt hjertesygdom kræves ikke forebyggende antibiotikabehandling ved tandlægebesøg eller kirurgiske indgreb.

Hvis dit barn har særligt stor risiko for endocarditis

En ganske lille gruppe blandt børn med medfødt hjertesygdom vil have brug for særlig opmærksomhed pga. høj risiko for udvikling af endocarditis.
Lægen eller sygeplejersken vil have oplyst jer om, hvis jeres barn tilhører denne særlige risikogruppe.
I denne gruppe er der øget risiko ved huller i ørene, piercinger og tatoveringer. Vælger man alligevel at få huller i ørerne, blive piercet eller tatoveret, skal man huske at tage antibiotika inden, og det er vigtigt at holde en god hygiejne omkring smykkerne.

Ved almindeligt tandeftersyn skal barnet ikke have antibiotika. Men skal barnet have behandling hos tandlægen fx tandrensning, udtrækning af tænder eller andet med risiko for blødning, skal barnet have antibiotika før den planlagte
behandling.

Forud for kirurgiske indgreb i mund og øvrige mave tarmkanal, skal der hos børn med særligt høj risiko for endocarditi, gives forebyggende antibiotika.

Forebyggelse af betændelse i hjertet ved medfødt hjertesygdom

Dosis

Børn under 40 kg: Amoxicillin 50 mg/kg.
Børn over 40 kg: Amoxicillin 2 g.

Antibiotikaen gives som tabletter eller mikstur en time før tandlægebesøget.

Ved overfølsomhed for pencillin

Børn under 60 kg: Clarithyromycin 15 mg/kg en time før og samme dosis seks timer efter tandlægebesøget.

Familiens praktiserende læge, hospitalet eller tandlægen kan give jer en recept på antibiotika.

Ved mistanke om sygdom der ikke direkte vedrører operationen og jeres barns hjertesygdom, skal I rette henvendelse til egen læge.

Redaktør