Benet, Bypassoperation i

Operation for åreforkalkning, der skal sikre blodforsyningen i benet og dermed lindre symptomerne for åreforkalkningen.

Kort om operationen

Formålet med en operation for åreforkalkning i det ene eller begge ben er at sikre blodforsyningen og dermed lindre dine symptomer. Vi bruger enten en blodåre fra dig selv eller en kunstig blodåre til at fremstille en omkørsel (bypass) af den eller de forsnævrede eller lukkede pulsårer.

Du bliver indlagt dagen før selve operationen og skal forvente at være på hospitalet i 4-5 dage i forbindelse med operationen.

Illustration af bypassoperation i benet

Vigtig forberedelse

Fortsæt med acetylsalicylsyre

Hvis du tager medicin med acetylsalicylsyre, skal du fortsætte med det op til operationen. Vi aftaler med dig, om der er andre typer af blodfortyndende medicin, som du skal holde pause med og hvor længe. Du må ikke holde pause med medicin, før vi har aftalt det med dig. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Undgå visse typer medicin mod diabetes

Du skal holde pause med medicin mod diabetes med metformin, orabet eller glucophage 2 dage før operationen.

Undgå alkohol og rygning

Du må ikke drikke alkohol eller ryge den sidste måned inden operationen. Rygning og selv små mængder alkohol øger risikoen for betændelse i sår og gør, at de er længere tid om at hele. Er der mindre end en måned til din operationen, skal du alligevel undgå at drikke alkohol og at ryge i tiden inden, da et kortvarigt stop er bedre end intet. Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Undlad at fjerne hår

Dagen før din operation fjerner vi dine hår i lyskerne eller på maven. Du må ikke selv fjerne hår i ugen op til operationen, da du risikerer at lave rifter i huden og dermed øge risikoen for betændelse.

Fjern neglelak og smykker

Du skal fjerne neglelak og eventuelle kunstige negle inden din aftale, så vi kan se huds og dine negles naturlige farver under operationen. Ur, smykker og piercinger skal du også tage af og så vidt muligt lade blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Prøver og samtaler før operationen

Du bliver indlagt dagen før operationen, hvor du får taget blodprøver, et EKG (elektrokardiogram) og en urinprøve. Vi ultralydsskanner eventuelt også dit ben og markerer med tusch, hvor du skal opereres. Vi taler med dig om din indlæggelse, bedøvelsen og selve operationen. Du skal regne med, at undersøgelserne og samtalerne varer hele dagen. Der kan være ventetid mellem de forskellige forberedelser, da du skal tale med flere personer.

Du skal faste inden operationen

Din mavesæk skal være tom under operationen for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, hvor det kan give en alvorlig lungebetændelse. Derfor skal du faste fra klokken 2 natten inden operationen.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Når bedøvelsen virker, lægger vi et snit øverst i lysken og et snit længere nede ad benet. Pulsårerne i lysken og på underbenet frilægges, og vi laver en omkørsel uden om de forsnævrede pulsårer. Vi bruger enten en af dine egne blodårer eller en kunstig åre til at lave omkørslen. Inden sårene lukkes, kontrollerer vi, at blodet løber, som det skal, i den nye omkørsel. Til sidst lukkes sårene med tråd eller klips.

Operationen varer som regel 2-3 timer, men kan tage længere tid.

Efter operationen

Når operationen er færdig, kører vi dig til opvågningsafdelingen, hvor du vågner fra bedøvelsen. Her er du tilsluttet udstyr, som blandt andet måler hjerterytme og blodtryk. Du får også ilttilskud, og du får eventuelt væske eller medicin gennem et drop. De fleste har brug for hvile, men du må gerne få korte besøg, som skal aftales gennem sengeafdelingen. Efter cirka 4 timer kommer du tilbage på sengeafdelingen, hvor du er indlagt, indtil du er klar til at komme hjem.

Risiko ved operationen

Ved operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Lukning af den kunstige pulsåre (bypass): Ofte kan den åbnes igen ved en ny operation eller ved medicinsk behandling.
  • Betændelse i operationssåret eller omkring den kunstige åre: Hvis det sker, kan det betyde, at du skal blive på hospitalet 1-3 uger længere. Det kan blive nødvendigt at åbne operationssåret igen.
  • Føleforstyrrelser på indersiden af låret og underbenet: Hos langt de fleste går føleforstyrrelserne over af sig selv i løbet af cirka 6 måneder.

Hjemme igen

Sygemelding

Du kan starte på arbejde igen, når du føler dig parat til det. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Undgå hård motion og tunge løft

Benet må ikke blive overbelastet, men du må gerne bruge det. Indtil såret er helet, skal du dog undgå at cykle og dyrke motion. Efter en måned kan du genoptage dine almindelige aktiviteter.

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil igen cirka en måned efter operationen, hvis du har normal funktion i dine ben. Hvis vi vurderer, at der gælder noget særligt for dig omkring bilkørsel, taler vi med dig om det.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om åreforkalkning og bypassoperationer på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’åreforkalkning’ eller ’arteriel bypass’.

Redaktør