Bells parese

Information om Bells parese, der er en betegnelse for en halvsidig ansigtslammelse.

Bells parese er en betegnelse for en halvsidig ansigtslammelse, der viser sig ved, at funktionen af ansigtsnerven er helt eller delvist nedsat, uden at en direkte årsag kan påvises. Tilstanden er ufarlig. Omkring 1.000 personer rammes årligt af uforklaret ansigtslammelse i Danmark.

Hvad er ansigtsnerven

Vi har en højre og venstre ansigtsnerve. Nerverne styrer de små motoriske muskler i ansigtet, heriblandt øjenlukkemusklerne. Derudover styrer nerverne smagssansen på den forreste del af tungen samt en lille muskel i mellemøret.  

Symptomer på Bells parese

Bells parese viser sig ved, at funktionerne af enten den højre eller den venstre ansigtsnerve bliver delvist lammet. Det betyder, at den ene ansigtshalvdel kommer til ”at hænge”, og at muskulaturen ikke kan styres. Det kan være svært at lukke øjet helt. 

Herudover kan talen være påvirket, og der kan være problemer med at holde væske i munden når man drikker. Enkelte oplever også, at de bliver overfølsomme overfor høje lyde.

Behandling

Der findes ingen konkret behandling, da den direkte årsag til tilstanden ikke kendes. Vi ved at en kort kur med binyrebarkhormon (Prednisolon) i nogle få dage kan afkorte varigheden af ansigtslammelsen. Nogle oplever bivirkninger i form af indre uro som kan give søvnløshed eller hjertebanken.

Det er vigtigt, at du kontakter en øre-næsehalslæge hurtigst muligt, da det er øre-næsehalslæger, der varetager den videre udredning og behandling efter besøg på Akutklinikken/skadestuen. Du kan finde en øre-næse-halslæge på sundhed.dk under ”find behandler”. Der kræves ingen henvisning fra egen læge for at få tid hos en øre-næse-halslæge.

Andre tiltag

Er øjenlukkefunktionen nedsat, er det vigtigt at benytte fugtende øjendråber eller øjensalve mindst fire gange dagligt. Det er for at undgå udtørring og irritation af øjets hornhinde. Det kan i den sammenhæng også være en fordel at benytte en øjenklap for at beskytte øjet, hvis blinkefunktionen er nedsat.

Udsigter

Ca. 85 % af patienterne med Bells parese vil opleve en markant bedring inden for 3 uger, og omkring 70 % vil komme sig fuldstændigt inden for 6 måneder. De sidste 30 % kommer sig som oftest over længere tid end de 6 måneder. I sjældne tilfælde bliver tilstanden permanent. 

Redaktør