Belastningstest, MR-skanning af hjertet

MR-skanningen foregår mens patienten får en indsprøjtning af medicin, der udvider blodårerne, så der dannes billede af, hvordan de forholder sig under belastning.

Belastningstest

Hvad er en MR-skannding?

En MR-skanning er en avanceret form for billedfremstilling af det indre af kroppen. MR (eller MRI) er en forkortelse for Magnetisk Resonans Imaging, og billederne bliver fremstillet ved hjælp af en kraftig magnet, en radiosender, en radiomodtager og en computer.

Forberedelse

Det er afgørende for billedkvaliteten og dermed resultatet af undersøgelsen, at din puls er velreguleret og rolig under skanningen. Derfor er det vigtigt, at du de sidste 12 timer inden undersøgelsen ikke ryger og ikke drikker varme drikke, dvs. at du ikke må drikke hverken kaffe, te eller varm kakao/chokolade. Du må heller ikke spise chokolade, drikke energidrikke eller cola.

Hvis du tager nedenstående typer medicin, skal du holde pause på selve undersøgelses-dagen:

  • Imdur/Isodur (langtidsvirkende nitroglycerin)
  • Persantin (blodfortyndende medicin)

Du kan eventuelt tale med den henvisende læge eller afdeling herom. Du må gerne spise morgenmad, tage eventuel øvrig medicin og drikke vand inden undersøgelsen. 

Du må ikke have øjenmakeup, smykker og piercinger på, når du kommer til undersøgelsen

Skulle du dog glemme dette, vil du ved ankomsten til Røntgen og Skanning, klinik Glostrup blive bedt om at deponere alle genstande, som indeholder metal (fx ure, smykker, piercinger) og genstande som kan skades af magnetfeltet (fx betalings-/kreditkort, sundhedskort mv.). Du vil også blive bedt om at fjerne evt. øjenmakeup, da makeup kan give forstyrrelser i billederne. Du vil blive tilbudt en aflåselig kabine til dine ejendele.

Klaustrofobi

Hvis du ved at du har problemer med at opholde dig i små lukkede rum (f.eks solarier eller elevatorer) skal henvisende læge udlevere eller ordinere en beroligende pille til dig. 
Hvis du får udleveret pillen skal du huske at tage pillen 1 time inden tidspunkt for undersøgelsen. Vær opmærksom på, at når du har taget en beroligende pille, må du ikke køre bil. Hvis du blot har fået ordineret en beroligende pille, vil du blive indkaldt 1 time inden undersøgelsestidspunktet. Da vil du få udleveret pillen på Røntgen og Skanning, klinik Glostrup. 
Hvis du tager en beroligende pille inden skanningen, må du ikke køre bil resten af dagen.

Forholdsregler

MR-skanning kan ikke foretages hos:

  1. Patienter med hjertepacemaker 
  2. Gravide patienter før 12. graviditetsuge
  3. I visse tilfælde hos patienter med indopererede metalgenstande i kroppen (fx piercinger, magnetiske tandimplantater mv.)

I øvrigt kan belastningstest ikke foretages på patienter, der lider af astma.  
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan undersøges i en MR-skanner eller ej, skal du kontakte Røntgen og Skanning, klinik Glostrup hurtigst muligt. Så kan vi vurdere, om der skal træffes særlige forholdsregler i forbindelse med undersøgelsen.

Beskrivelse af undersøgelsen

En MR-skanner med åbning i begge ender. Den del af kroppen, som skal skannes, skal ligge midt i skannerens oplyste tunnel.

MR-skanningen foregår, mens du ligger på et leje. Når du ligger rigtigt, køres lejet langsomt ind i den oplyste del af skanneren. Herefter går personalet ud i kontrolrummet.

Undersøgelsen består af en række forskellige billedserier af 1-8 minutters varighed. Det er meget vigtigt, at du ligger stille under skanningen, således at billederne bliver skarpe. Du vil også blive bedt om at holde vejret. 
Ved hver billedserie, der tages, høres en række høje bankelyde, hvorfor du får tilbudt ørepropper/høreværn, inden undersøgelsen påbegyndes.

Undersøgelsen er smertefri. 

Du vil i forbindelse med undersøgelsen få anlagt 2 kanyler (venflons) – én i hver arm. Den ene skal anvendes til kontraststof, da dette tydeliggør forskellene i blodkar og væv på billederne og hermed øger udbyttet af undersøgelsen. Den anden skal anvendes til den medicin, som bruges ved belastningstesten. 

Medicinen er blodkarudvidende og gør det muligt at undersøge blodforsyningen til hjertets muskelvæv. Enkelte patienter kan reagere med let forbigående utilpashed og hjertebanken. 

Almindeligvis skal pårørende opholde sig udenfor skannerrummet under skanningen. Personalet betjener også skanneren i et rum udenfor skannerrummet. Du kan under hele undersøgelsen komme i kontakt med personalet.

Undersøgelsens varighed

Normalt tager skanningen mellem 60-90 minutter.

Svar på undersøgelsen

Svaret på undersøgelsen sendes til den læge, den klinik eller den afdeling, som har henvist dig til skanningen.

Øvrig information

Vi håber, at du med denne patientvejledning føler dig godt informeret og tryg ved at få foretaget en MR-skanning af hjertet.

Hvis du ønsker yderligere information, er du velkommen til at besøge vores hjemmeside: rigshospitalet.dk

Redaktør