Behandling med kvindelige hormoner- information og vejledning

Information om forløbet til patienter, der skal i behandling med kvindelige hormoner.

Nogle kvinder producerer ikke selv tilstrækkeligt med kvindelige hormoner. Det kan bl.a. skyldes sygdom i æggestokkene, ødelagte eller manglende æggestokke. I nogle tilfælde er årsagen, at det område i hjernen, der kaldes hypofysen, har en nedsat funktion eller ikke fungerer. Dette kan føre til hormonmangel. Denne behandlingsvejledning beskriver, hvordan du skal forholde dig, når du skal i behandling med kvindelige hormoner.

Symptomer på manglende kvindelige hormoner

Når kvinder ikke får nok af det kvindelige hormon, vil menstruationerne udeblive. Derudover kan der komme symptomer på overgangsalder f.eks. i form af hedestigninger, nattesved og tørhed i skeden. På sigt er der risiko for, at kvinden udvikler knogleskørhed og får åreforkalkning, og dermed hjertekarsygdomme, idet det kvindelige hormon har en positiv virkning på bl.a. knogler og blodkar.

Behandling

Formålet med behandlingen er derfor at modvirke nogle af disse følgevirkninger, og samtidig sikre menstruationer. Du skal normalt behandles med to slags hormoner; det kvindelige hormon østrogen samt et hormon af typen gestagen, som er det hormon, der normalt produceres efter ægløsning, og som er medvirkende til at fremkalde menstruation.

Hvis du har en livmoder, vil østrogen stimulere din slimhinde i livmoderen, gestagenbehandlingen vil, afhængig af hvilken type du får, enten undertrykke din livmoderslimhinde, så den ikke bliver fortykket, eller sørge for, at den regelmæssigt afstødes, ligesom du kender det fra en menstruationsblødning. Har du ikke har en livmoder, kan du nøjes med østrogen alene.

Vejledning

Behandling med Østrogen (Østradiol)

Du kan få østrogen på forskellige måder. Det gælder om at finde frem til den løsning, der passer bedst til dig og dine behov. I sidste ende er det vigtigste, at du får medicinen. Der holdes ikke pauser, heller ikke når du har blødning.

 • Plaster: Skiftes 2 gange ugentligt _____________mikrogram. Kan påsættes alle steder, dog ikke på bryster. Skift placering f.eks. fra side til side hver gang du skifter. Rester af lim på huden kan fjernes med neglelakfjerner på lidt vat.
 • Gel: Smøres på huden 1-2 gange dagligt, dosis_____________. Vent med at tage tøj på eller at have hudkontakt med andre før det er tørret ind (ca. 5 min).
 • Kutanspray: Sprayes direkte på huden på indersiden af armen 1 gang dagligt, dosis___________ Tørrer på 2 minutter. Huden kan vaskes efter en time.
 • Tabletter: _______ tbl. Østradiol ________mg dagligt
  Hvis du glemmer at tage din østradiol en dag eller to, skal du blot fortsætte din behandling uændret. Der kan komme en pletblødning.

Behandling med Gestagen

Du kan også få Gestagen på forskellig vis:

 • Som tabletter, Medroxyprogesteronacetat (Provera) 5 mg, der tages i et fastlagt interval
  ______1 tablet daglig i 10 dage hver 4.-6. uge eller
  ______1 tablet daglig i 12 dage hver 6.-8. uge

  Blødningen vil typisk komme i slutningen eller et par dage efter gestagenbehandlingen. Ved denne behandling kan du selv planlægge, hvornår du vil have menstruation.
 • I en spiral. Ved denne behandling undertrykkes slimhinden, og du vil normalt ikke få menstruationer. Kan du blive gravid, vil den selvfølgelig også virke som prævention.

Behandling med Østrogen og gestagen i kombination

Der findes også tabletter, der både indeholder østrogen og gestagen, hvor der blot tages en tablet daglig. Her vil der være blødning hver måned.

Anbefalinger og forholdsregler

Normalt anbefaler vi, at du som førstevalg prøver behandling med østrogen, som optages gennem huden, dvs. plaster, kutanspray eller gel. Kun hvis dette ikke fungerer for dig, vil vi anbefale tabletter. Uanset hvilken type af behandling, du vælger, undtagen dog behandling med spiral, virker medicinen ikke som prævention. Du kan derfor blive gravid, også selvom du umiddelbart ikke har funktion af dine æggestokke, og altså selvom risikoen/chancen er lille.

Kontrol og afslutning af behandling

Behandlingen fortsætter frem til det naturlige tidspunkt for overgangsalder, dvs. ca. 50-årsalderen, medmindre funktionen af dine æggestokke genvindes inden da. I starten vil vi kontrollere, at niveauet af kvindeligt hormon er tilstrækkeligt, og du vil blive fulgt til den rette behandling og dosis er fundet.

Risiko

Det er vigtigt at understrege, at denne type medicin, fra producenternes side, er rettet mod kvinder, der er gået i naturlig overgangsalder, dvs. kvinder i 50’erne, som af den ene eller anden grund ønsker videre hormonbehandling. For disse kvinder er der en lille risiko ved behandlingen, som er beskrevet i indlægssedlerne.

For kvinder, som dig, hvor behandlingen er i stedet for en hormonproduktion, der normalt ville have været til stede, mener vi ikke, at der en forøget risiko for f.eks. hverken brystkræft eller blodpropper. Tværtimod kan der være flere helbredsrisici ved ikke at være i hormonbehandling, som nævnt ovenfor.

Redaktør