Behandling med Mestinon

Mestinon er en pille, der indeholder stoffet Pyridostigmin. Mestinon bruges til behandling af muskelsymptomerne ved Myastenia Gravis (dobbeltsyn, tale-, tygge- og synkebesvær samt muskelsvaghed).

 

Hvad er Mestinon?

Mestinon er en pille, der indeholder stoffet Pyridostigmin. Mestinon bruges til behandling af muskelsymptomerne ved Myastenia Gravis (dobbeltsyn, tale-, tygge- og synkebesvær samt muskelsvaghed). 

Hvordan virker Mestinon?

Mestinon er basisbehandlingen af Myastenia Gravis. Mestinon genopretter signalet mellem nerve og muskel, så symptomerne på Myastenia Gravis forsvinder eller bedres. En mindre gruppe af patienter kan klare sig med Mestinon-behandling alene. Andre har brug for anden medicin (immundæmpende medicin) for at blive symptomfrie.

Mestinon virker i løbet af ca. 30 minutter, dvs. du mærker hurtigt en positiv effekt på din sygdom. Mestinon virker derimod kun i kort tid, ca. 4 til 6 timer. Derfor er det nødvendigt at tage Mestinon flere gange om dagen.

Hvordan tages Mestinon?

Mestinon tages som tabletbehandling. Dosis er forskellig fra person til person. En typisk start dosis vil være 1 tablet Mestinon på 60 mg, som skal tages 4 gange om dagen. Det er ikke ualmindeligt, at man har behov for at tage 120 mg (2 tabletter), 5 gange om dagen. Behandlingen med Mestinon varer typisk flere år, men kan variere fra måneder til resten af livet. 

Glemt at tage Mestinon?

Der er ikke farligt hvis du glemmer at tage din Mestinon, men du kan opleve at dine muskelsymptomer forværres. Du skal ikke tage en ekstradosis, hvis du har glemt at tage din Mestinon. Du tager blot din vanlige dosis igen, som planlagt. 

Kendte bivirkninger til Mestinon

Mestinon tolereres generelt godt og er uden alvorlige bivirkninger. Fortæl din læge, hvis du har problemer med hjerte, lunger eller mavetarmsystemet inden du startet på Mestinon.

De hyppigste bivirkninger til Mestinon er diarré, kvalme, øget tåreflod, spytflåd og øget svedtendens.

Astma og KOL kan forværres, og man kan blive svimmel, få lavt blodtryk eller lav puls. Hos nogle kan der ses forhøjet blodtryk.

Ofte er ovenstående bivirkninger lette og forbigående, men hvis bivirkningerne varer ved eller er uholdbare, kan bivirkningerne oftest behandles med god effekt af anden medicin: Atropin eller Imodium, som er receptpligtig, afhjælper diare/tynd mave.

Ved overdosering af Mestinon ses muskelkramper og -svækkelse, samt tynd mave.

Du kan læse en samlet oversigt over bivirkninger i indlægssedlen som ligger i medicinpakningen. 

Forholdsregler ved behandling med Mestinon

Infektioner

Der er ingen specifikke forholdsregler i forhold til Mestinonbehandling og infektion, men din Myastenia Gravis kan forværres ved en svær infektion. Derfor kan det være nødvendigt at øge dosis af Mestinon hvis du har en svær infektion. Du må kun justere din medicin efter aftale med din læge.

Hvis du får immunmodulerende behandling for din Myastenia Gravis (f.eks. Prednisolon, Azathioprin, Methotrexat, Mycophenolatemofetil) er der forholdsregler ved infektion – se venligst de relevante patientinformationer eller spørg din læge. 

Vaccination:

Der er ingen forholdsregler ved behandling med Mestinon.

Graviditet og amning:

Kan anvendes efter aftale med din læge.

RECEPTFORNYELSE

Husk at anmode om receptfornyelse i god tid!

Der kan anmodes om ny recept enten:

  • ved at bede din praktiserende læge udskrive en recept
  • via sundhed.dk – besked til sekretærer
  • ved at ringe ind til klinikkens sekretærer

 

Redaktør