Behandling med Marevan

Marevan® er et af de hyppigst anvendte lægemidler i Danmark til at forebygge blodpropper.

Denne pjece er til dig som er i behandling med Marevan®.

Hvorfor får jeg behandling med Marevan®?

Nogle patienter er i risiko for at få blodpropper. For at forebygge dette, behandles de med blodfortyndende medicin – såkaldt antikoagulationsbehandling, også kaldet AK-behandling. Behandlingen forebygger blodpropper ved at påvirke blodets evne til at størkne.

Størkningsevnen skal nedsættes i sådan grad, at du ikke danner nye blodpropper, og samtidig ikke så meget, at du risikerer at få blødninger. Marevan® er et af de hyppigst anvendte lægemidler til AK-behandling i Danmark er Marevan®

Hvordan virker Marevan®?

Marevan® forebygger blodpropper ved at hæmme blodets evne til at størkne (koagulere). Behandlingen kaldes derfor antikoagulationsbehandling - ofte forkortet AK-behandling. I daglig tale kalder vi det for ”blodfortyndende” behandling, hvilket er misvisende. Blodet bliver ikke tyndere af Marevan®, men behandlingen forlænger den tid blodet er om at størkne.

Marevan® virker ved at hæmme leveren i at anvende K-vitamin til dannelse af de stoffer, der er nødvendige for blodets størkning. Det er vigtigt at vide, at den tablet du tager i dag, først virker efter 2-3 døgn. Den blodfortyndende effekt varer i op til en uge efter indtagelse.

Dosering og kontrol af Marevan® behandling

Når man får AK-behandling med Marevan®, kræver det jævnligt blodprøvekontrol og justering af medicindosis. 

Ved blodprøven vurderes blodets evne til at størkne ved måling af såkaldt INR (International Normalized Ratio). Marevan doseringen afhænger af INR-værdien: 

 • En INR på 1 betyder, at blodets evne til at størkne er normal. 
 • En INR-værdi på 2 betyder, at den tid blodet tager om at størkne er fordoblet. 

Ligger din INR meget højt, er der risiko for blødninger; ligger den for lavt er der risiko for blodpropper. Når du er i AK-behandling bør INR typisk ligge mellem 2 og 3. Hos nogle patienter skal den dog ligge lidt højere (2,5-3,5).

Blodprøven kan enten tages som en almindelig blodprøve i albuen eller i fingeren. Du kan få taget blodprøven enten på hospitalet eller hos din praktiserende læge. Skal man have AK-behandling i længere tid, kan man blive uddannet til at styre sin egen AK-behandling. I det tilfælde får man et apparat med hjem, hvor man med en enkel bloddråbe, kontrollerer virkningen af Marevan behandlingen.

I starten af behandlingen bliver INR-værdien tjekket ofte for at finde frem til den passende Marevan® dosis.  Senere er der behov for færre blodprøver. Typisk tages blodprøve, hver uge når behandlingen er velreguleret.

Marevan® doseringen varierer og påvirkes af forskellige forhold; f.eks. kost, alkohol, stress, sygdom og/eller anden medicinsk behandling.

Regelmæssighed er meget vigtig ved AK-behandling. Derfor er det god rutine at tage tabletterne på samme tid hver dag, helst om aftenen. Hvis du er i tvivl om doseringen eller om andre forhold, bør du kontakte dem, der kontrollerer din AK behandling.  Du må ikke selv ændre din dosering, med mindre du er uddannet i det. 

Det er vigtigt, at du passer blodprøvekontrollerne. Kontakt dem, der kontrollerer behandlingen, hvis du har ønsker om ændring af tiden til næste blodprøvekontrol. 

Ved behandlingens start får du et AK-kort, der oplyser, at du er i AK-behandling, hvorfor du får den, og hvor den kontrolleres. Du bør altid bære kortet på dig og vise det ved enhver kontakt med læge, tandlæge og kiropraktor mm. 

Hvilke lægemidler påvirker Marevan® behandlingen?

Mange lægemidler påvirker AK-behandlingen, ved enten at øge Marevans® effekt eller svække den. Hvis du skal opstarte ny medicin eller ophører med anden medicin end Marevan®, skal du derfor være meget opmærksom på, at det kan medføre ændring i INR i løbet af få dage. Det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin, naturmedicin og kosttilskud. Hvis du er i tvivl om den nye medicin vil påvirke AK-behandlingen, skal du kontakte dem, der kontrollerer behandlingen. Der skal oftest tages en INR 

3-5 dage efter påbegyndelse eller ophør med medicinen, der påvirker AK-behandlingen.

Medicin, der kan påvirke INR:

 • Acetylsalisylsyre (f.eks. Magnyl, Kodimagnyl, Treo, Idotyl mm.)
 • Gigtmedicin (f.eks. Ipren, Ibumetin, Ibuprofen, Diclofenac, Voltaren, Diclon,Todolac, Bonyl, Naproxen,Meloxicam mm.). Gigtmedicin frarådes sammenmed AK-behandling.
 • Paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex, Pamol): maksimal dosis i flere dage i træk.
 • Antibiotika (midler mod infektion og svamp)
 • Svampemidler (f.eks. Brentan, Nizoral, Ketoconazol mm.) medfører kraftig stigning i INR både ved brug som creme, mundgel, shampoo og tabletter.

Naturmedicin der kan påvirke INR:

 • Ginseng
 • Perikum og midler, der indeholder perikum
 • Store doser C-vitamin (500 mg)
 • Store doser E-vitamin
 • Tranebærsaft

 

Forhold, der kan påvirke INR (International Normalized Ratio)

Faktorer                                      HændelseHvordan  påvirkes                       INR 
SygdomSygdom f.eks. feber, forkølelse, smerter og diarré får typisk INR til at sige. Forklaringen er formentlig nedsat indtagelse af K-vitamin.INR stiger
MedicinPåbegyndelse af ny medicin el. ændring af dosis kan påvirke INR. Det samme gælder visse former for naturmedicin og kosttilskud. På www.medicinkombination.dk kan du finde oplysninger om medicin indvirkning på hinanden.INR stiger eller falder
Stress

Ændring i dagligdagen: Ferie, travlhed, bekymringer og lign. belastninger kan bevirke INR udsving i begge retninger.

INR stiger eller falder
AlkoholIndtagelse af alkohol kan medføre, at INR stiger, idet leverens dannelse af koagulationsfaktorer nedsættes.INR stiger
KostÆndrede kostvaner kan bevirke INR udsving i begge retninger. En vigtig årsag er, at indtaget af K-vitamin ændres.INR stiger eller falder
RejseErfaringen viser, at længerevarende rejser med fly eller bil ofte æger INR. Årsagen er, at kroppen frigiver flere stresshormoner under rejsen, og det påvirker INR.INR stiger
MarevanHvis du glemmer at tage dine tabletter, vil din INR falde. Tager du for meget, vil INR stige.INR stiger eller falder

Bivirkninger ved behandling med Marevan®

AK-behandlingen medfører let øget tendens til blødning. Det er meget almindeligt, at få flere og måske større blå mærker, end du har været vant til. Blødning fra tandkødet ved tandbørstning eller hyppigere næseblødning er heller ikke ualmindeligt, og disse blødninger kræver som regel ingen behandling.

Hvis INR er forhøjet, øges risikoen for blødning. 

Hvis der opstår usædvanlige blødninger, skal du straks kontakte dem, der kontrollerer AK-behandlingen. Hvis blødningen forekommer uden for dagtimerne eller i weekenden, skal du kontakte lægevagten.

Ved usædvanlig blødning forstås: kraftigt næseblod, store blå mærker i huden, blodig/kaffegrumsfarvet opkastning, blodigt opspyt, blodig/ sort afføring, blod i urinen, blødning fra underlivet, anden større blødning eller symptomer på blødning i hjernen (nedsat kraft i den ene side af kroppen, talebesvær eller bevidsthedssvækkelse). 

Andre bivirkninger er sjældne, eks. hårtab, diarré eller hududslæt. 

Særlige forholdsregler under sygdom

Nytilkommet sygdom (infektioner, opkastninger, diarre, leversygdom, hjertesygdom, stofskiftesygdom og feber) kan påvirke AK-behandlingen, oftest således, at INR stiger. Kontakt derfor dem, der kontrollerer AK-behandlingen, hvis du oplever ovenstående. Det kan ofte være nødvendigt at måle ekstra INR og evt. justere Marevan doseringen.

Vær opmærksom på, at: 

 • Ved INR under 2 skal du have ekstra blødfortyndende, i form af injektion med f.eks. Innohep eller Klexane
 • Ved INR på 6-8 skal undgå kontaktsport og, institutionsbørn holdes hjemme, eller holdes i ro i institutionen
 • INR over 8 skal du indlægges på hospitalet

Vaccinationer og injektioner i  muskulaturen

Hvis du skal vaccineres eller have anden form for behandling med indsprøjtninger, skal du være opmærksom på at, INR skal ligge under 3.

Tandlægebesøg og kirurgisk behandling

Kontakt den læge, der styrer AK-behandlingen, før du skal have fjernet en tand eller have foretaget andre indgreb, der kan medføre blødning. Hvis du skal opereres akut, skal lægerne tage højde for, at du er i AK-behandling.

Hvis behandleren beder dig om at holde pause med AK-behandling, fx pga. et planlagt kirurgisk indgreb, skal den læge, der styrer AK-behandlingen, orienteres, inden du ændrer i AK-behandlingen. I visse tilfælde må du ikke holde pause med Marevan® uden, at der gives anden form for blodfortyndende behandling.

Sex, graviditet og prævention

AK-behandling påvirker ikke sexlivet. Hvis du overvejer at blive gravid, bør du planlægge det nøje, da AK-behandling kan give fosterskader. Tal med lægen om det. 

Hvis du er i AK-behandling, er det fordi du har en risiko for at danne blodpropper. Prævention med Østrogen øger risikoen for blodpropper 
f.eks P-piller. Derfor skal du huske at tale om prævention med den læge, der er ansvarlig for AK-behandlingen.

Alkohol og AK-behandling

Alkohol over ca. to genstande får INR-værdien til at stige.  Hold igen med alkohol. Frem for forbud anbefaler vi åbenhed om, hvor mange genstande, du har indtaget. Dagen derpå bør der måles en ekstra INR.

Kost og AK-behandling

Når man er i AK-behandling, er det vigtigt at have et stabilt, dagligt indtag af K-vitamin. K-vitamin findes især i grønne grønsager som 
f.eks. broccoli, rosenkål, grønkål og spinat.  Du skal spise et varieret udbud af frugt og grønt hver dag. K-vitamin i store mængder påvirker behandlingen. Hvis du indtager store mængder af K-vitaminer i en periode, kan du få brug for mere blodfortyndende medicin.

Følgende madvarer har et højt indhold af K-vitamin:

 • Spinat
 • Kikærter
 • Broccoli
 • Sojaprodukter
 • Rosenkål
 • Grønkål
 • Tang-svøb på sushi
 • Grøn te (du kan drikke 3 krus om dagen)

Motion

Motion skader ikke – tværtimod. Fysisk aktivitet gavner dig. Almindelige sportsgrene som svømning, jogging, løb m.v. indebærer normalt ikke øget risiko, selvom du er i AK-behandling.

Da AK-behandling øger risikoen for blødning, bør du dog undgå sportsaktiviteter, som indebærer øget risiko for skader, såsom sportsgrene med slag og fald (kontaktsport, kampsport o.lign.)

Rejser

Kontakt dem, der kontrollerer din AK-behandling, i god tid inden en længerevarende rejse for at aftale, hvordan behandlingen skal kontrolleres. Medbringe altid medicinen og AK-kortet i håndbagagen. 

Du skal være opmærksom på, at det virksomme stof i Marevan®, hedder Wafarinnatrium. Marevan® kan blive kaldt noget forskelligt fra land til land. Derfor er det vigtigt at kende det virksomme stof. 

Det er også vigtigt at vide, at Marevan® her i Danmark har en tablet styrke på 2,5 mg, og det kan også variere i de forskellige lande.

Det kan være en god ide, inden du rejser, at gøre dit forsikringsselskab opmærksom på at du er i AK-behandling. 

Redaktør