Behandling af iskiassmerter med blokade

For at dæmpe iskiassmerter og eventuelt lokalisere de nerver, der giver smerter, indsprøjtes patienten med binyebarkhormon.

Kort om behandlingen

Du skal have en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at dæmpe iskiassmerter og eventuelt lokalisere, hvilken nerve der giver smerten. Behandlingen mindsker dine symptomer i op til 8 uger og kan gentages efter behov. Ofte kombineres behandlingen med fysio- eller ergoterapiske øvelser.

Du skal være på hospitalet i 1½ time i forbindelse med behandlingen, men det er en god ide at afsætte ekstra tid, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Hold pause med blodfortyndende medicin

Du skal holde pause fra blodfortyndende medicin før behandlingen. Du skal aftale med den læge, der har henvist dig, hvor længe du skal holde pause, da det afhænger af din medicin. Du må ikke stoppe med nogen blodfortyndende medicin, før du har aftalt det med en læge. Kontakt den læge, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Under behandlingen skal du kunne ligge helt stille. Hvis du lider af stærke smerter i benet, anbefaler vi, at du tager smertestillende medicin inden undersøgelsen. 

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på binyrebarkhormon eller lokalbedøvelse

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af binyrebarkhormon eller lokalbedøvelse, skal du kontakte os inden behandlingen.

Kontakt os, hvis du bliver forkølet, får en infektion, feber, eksem eller sår

Hvis du i tiden op til behandlingen bliver forkølet, får en infektion i kroppen eller får feber, kan vi muligvis ikke give dig behandlingen. Hvis du er i behandling med penicillin skal blokaden også udsættes. Det samme gælder, hvis du har sår eller eksem i det område, der skal behandles. Du skal derfor kontakte os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du skal have en ny tid.

Aftal at blive hentet af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende, der kan følge dig hjem og hjælpe dig bagefter. Dit ben vil føles svagt og ustabilt det første døgn, og du kan ikke selv køre bil.

Sørg selv for transport

Du skal normalt selv arrangere og betale for din transport til og fra hospitalet. I enkelte tilfælde kan du have ret til at få hjælp til udgifterne eller til kørsel frem og tilbage. Er du i tvivl, kan du kontakte Kørselsservice Syd på telefon 38 69 70 00. Læs mere om transport på www.regionh.dk/transport.
Region Sjællands befordringsservice har telefon 70 15 35 15.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Behandlingen

Behandlingen

Du ligger på maven, mens vi behandler dig. Vi bruger røntgenbilleder til at se, hvor vi skal lægge blokaden. Vi giver dig behandlingen som en indsprøjtning. Binyrebarkhormonet er blandet med et lokalbedøvende stof, som virker i 2-6 timer.

Behandlingen varer cirka 20-30 minutter.

Du skal hvile efter behandlingen

Du skal blive på hospitalet og hvile dig i 1 time efter behandlingen, mens vi holder øje med, hvordan du har det.

Efter behandlingen

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i såret, selvom du kun har fået et stik med en nål. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis det behandlede område bliver meget rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber, uden at der er andre grunde til det.

Du kan få bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen er:

  • en følelse af varme i kroppen og ansigtet
  • hjertebanken og indre uro
  • besvær med at sove
  • påvirkning af humøret
  • pletblødning eller én kraftig menstruation hos kvinder
  • misfarvning af eller fordybning i huden
  • forværring af smerter i det område, hvor du er blevet stukket, de første døgn efter lokalbedøvelsens effekt aftager. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol eller ibuprofen mod smerterne.

Hold øje med dit blodsukker, hvis du har diabetes

Binyrebarkhormon kan få blodsukkeret til at stige. Hvis du har diabetes, der kræver insulin, skal du derfor tjekke dit blodsukker oftere efter indsprøjtningen.

Få mere viden

Redaktør