Asmatisk Bronkitis

Information omkring asmatisk bronkitis, samt hvordan det kan forebygges.

Forkølelsen skyldes oftest en virus, men hvis symptomerne varer flere dage, kan det skyldes bakterier.

Årsagen til hoste og vejrtrækningsbesvær er, at slimhinden i de små luftrør hæver og bliver fyldt med slim. Musklerne omkring de små luftrør trækker sig sammen, og luften får derfor svært ved at komme ud af lungerne. Under udåndingen høres en hvæsende lyd.

Mange børn vokser fra symptomerne i 2-4 års alderen, og kun en mindre del af børn med astmatisk bronkitis får rigtig astma.

Symptomer

  • Forkølelse
  • Vejrtrækningen kan være pibende, hvæsende, hurtig og besværet
  • Hoste (især om natten)
  • Feber kan forekomme.

Hvornår skal man søge læge?

Søg læge, når barnet har svært ved at trække vejret, er slapt, mat eller har vedvarende svær hoste. 

Behandling i hjemmet

Hæv hovedgærdet, når barnet skal sove, da dette letter barnets vejrtrækning. Vejrtrækningen kan også lettes ved at inhalere bronkieudvidende medicin - ”blå” spray (Salbutamol eller Terbutalin) - som sættes på en lille beholder (spacer), hvorfra barnet indånder medicinen.

Her tager du 1 ”pust” medicin og herefter 10 vejrtrækninger. Ved flere ”pust” medicin gentages proceduren. På den måde kan medicinen få musklerne omkring luftvejene til at slappe af, uden at påvirke resten af kroppen

Spacer inhalator
Spacer inhalator

Behandling på hospital

På børneafdelingen er der mulighed for at give barnet bronkieudvidende medicin forstøvet på en maske samt ilttilskud. Lægen kan vurdere, om der er behov for antibiotika.

Bronkieudvidende medicin fås også som mixtur, men anbefales ikke, da effekten er dårligere, og der er flere bivirkninger, end hvis medicinen inhaleres.

Når barnet er feberfrit og ellers har det godt, kan det komme i daginstitution eller skole.

Forebyggelse

Undgå røg i hjemmet, og undgå i det hele taget at barnet bliver udsat for passiv rygning. Astmatisk bronkitis forværres af tobaksrøg.

Redaktør