Anstrengelsesudløst tillukning af struben, EILO

Information til forældre om anstrengelsesudløst tillukning af struben (EILO)

(EILO: Exercise-induced Laryngeal Obstruction)

Hvad er EILO?

EILO er en sygdom i struben, hvor struben tillukkes i forbindelse med kraftig fysisk aktivitet. Anfald af EILO er oftest forbundet med åndenød og pibende vejrtrækningslyd og kan opleves skræmmende, men sygdommen ikke farlig. EILO er forbigående og går væk, når man stopper med den fysiske aktivitet.

Der findes flere tilstande med uhensigtsmæssig tillukning i struben, som samlet går under betegnelsen ”Inducible Laryngeal Obstruction” (ILO). EILO udgør en af disse tilstande.  

Hvad er årsagen til EILO?

De øvre luftveje består af næse, mund, hals og strubehoved.

Strubehovedet er placeret bag tungen og over luftrøret. Strubehovedet indeholder stemmebåndene, der åbner, når man trækker vejret og lukker, når man taler eller synker.

Når man trækker vejret ind og ud, bør stemmebåndene blive ved med at være åbne, så luften kan strømme ind og ud af luftrøret og lungerne. Når du træner, bør stemmebåndene åbne bredere for at fremme luftstrømmen.

Når du har anfald af EILO, kommer der en uhensigtsmæssig indsnævring af luftvejen omkring stemmebåndende. Ved EILO kan stemmelæberne blive suget sammen eller strukturene over stemmebåndende falde ind over luftrøret, og luften får mindre plads til at komme igennem luftrøret og ned til lungerne.

EILO ses særlig hyppigt hos unge elitesportsudøvere, fordi struben stadig er blød i denne alder, imens lungekapaciteten nærmer sig en voksen. Den unge kan derfor hive mere luft ned i lungerne, end struben kan bære.

Sådan påvirker EILO dig/dit barn

Personer med EILO har vejrtrækningsbesvær, der kommer hurtigt under kraftig fysisk aktivitet som fx løb. Symptomerne er åndenød og en pibende eller hvæsende lyd, når man trækker vejret ind. Man kan også have følelsen af en klump eller en spænding i halsen, og nogle får en følelse af kvælning, som kan være skræmmende.

Symptomerne forsvinder ved at stoppe med den fysiske aktivitet og er oftest helt væk i løbet af 2-10 min. Symptomerne på EILO tiltager med intensiteten af anstrengelse.  

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at lægen hører sygehistorien og udelukker, at der er andre sygdomme, der udløser symptomerne. En øre-næse-halslæge kan undersøge forholdene i de øvre luftveje med en kort kikkertundersøgelse gennem næsen, imens du/dit barn er vågen.

CLE-test

Desuden anvender man en klinisk test for strubeproblemer, kaldet CLE-test. CLE-test står for Continuous Laryngoscopy Exercise test eller på dansk kontinuerlig laryngoskopi anstrengelsestest, hvor man løber på et løbebånd eller cykler, imens man videofilmer forholdende i struben under en kikkertundersøgelse. Hos patienter med EILO er de øvre luftveje og struben normal i hvile. Derfor er det vigtigt at vurdere forholdene i struben under anfald i fysisk aktivitet. På den måde bliver man i stand til at se, hvad der sker i struben under EILO-anfaldet.

> Se patientpjecen for CLE-test undersøgelse fra Rigshospitalet

EILO eller Astma?

Symptomerne på astma og EILO kan minde om hinanden, derfor kan man forveksle EILO med astma.

Det er dog to forskellige sygdomme, hvor EILO er en sygdom i struben, mens astma er en lungesygdom. Symptomerne er dog forskellige, blandt andet aftager EILO- symptomerne hurtigt efter ophørt aktivitet, imens astma påvirker vejrtrækningen i længere tid efter endt anstrengelse og bliver måske endda værre.

Astma-lægemidler hjælper ikke, når man har EILO.

Det er muligt at have både astma og EILO, og det kan være vanskeligt i første omgang at finde ud af, hvilket problem der forårsager symptomerne.

Du kan prøve at optage en video, når du har symptomer og vise den til din læge. Videoen kan være med til at hjælpe lægen med at stille diagnosen.

For at diagnosticere eller udelukke astma, kan det være, at din læge vil bede dig om at udføre en lungefunktionstest, kaldet spiometri. Denne test kan udføres i både hvile og aktivitet afhængigt af, hvad lægen vurderer er nødvendigt.

 Hvordan behandles EILO?

Der er ingen mulighed for medicinsk behandling ved EILO, og kun i enkelte tilfælde er kirurgi nødvendig. For de fleste patienter med EILO er det en hjælp at få viden om, hvad der sker, når de oplever EILO-anfald. De får vished om, at det er en godartet tilstand i struben, der kun kommer under aktivitet og forsvinder, når man stopper. Hos nogle, især elitesportsfolk, kan EILO dog godt være en begrænsning, og det kan være nødvendigt at reducere symptomerne ved EILO. Man kan få hjælp til disse øvelser fra talepædagoger eller fysioterapeuter.

Visse tilstande kan forværre tilstanden ved EILO, da de irriterer de øvre luftveje:

- Astma

- Sekret fra næsen der løber bagud i svælget.

- Refluks, tilbageløb af mavesyre.

Hvis du har astma, skal du fortsætte med at tage din astma medicin.

Hvis du har sekret fra næsen, der løber bagud i svælget, eller hvis du har for meget mavesyre/sure opstød, kan din læge anbefale relevant medicin.

Er kirurgi nødvendig?

I enkelte tilfælde af EILO vil det være nødvendigt med kirurgi. Der anvendes kikkertkirurgi i struben, som er et skånsomt indgreb. Kirurgen behandler de områder, som falder sammen under et EILO-anfald, blandt andet ved at fjerne eftergivelig slimhinde i struben. Operationen foregår i fuldbedøvelse.

Redaktør