Æggelederne (HSU) - Passage undersøgelse af

HSU udføres for at vurdere, om der er passage igennem æggeledene.

HSU

Vejledning til dig, som skal have foretaget passageundersøgelse af æggelederne

Passage undersøgelse af æggelederne (HSU = Hystero salpingo ultrasonografi)

Denne vejledning er til dig, der skal have foretaget en undersøgelse af dine æggeledere i Fertilitetsklinik 4071. 
VIGTIGT: Du må ikke være gravid, når vi laver undersøgelsen. 

HSU udføres for at vurdere, om der er passage igennem dine æggeledere. Undersøgelsen bruges også til at undersøge for forekomst af polypper, skillevægge, muskelknuder og sammenvoksninger i livmoderhulen, som kan være årsag til barnløshed. 

Før indgrebet

Der kan forekomme menstruationslignende smerter under og efter undersøgelsen. Vi vil derfor anbefale, du tager følgende smertestillende håndkøbsmedicin ca. 1 time før indgrebet: 2 stk tablet Panodil/Pinex 500 mg og 2 stk tablet Ipren 200 mg. Du kan tage din vanlige medicin, med mindre vi har aftalt andet. Tag behageligt tøj på. Du skal sætte 30 min. af til hele besøget, selve undersøgelsen tager 10-15 minutter. 

I klinikken: 

Du bedes komme i god tid og gå på toilettet inden vi kalder dig ind på stuen, da indgrebet er nemmest at udføre med en tom blære. 
Anmeld din ankomst til vores sekretærer i receptionen. Lægen/sygeplejersken vil besvare eventuelle spørgsmål inden indgrebet. 

Undersøgelsen

Der indledes med en gynækologisk undersøgelse, med en let afvaskning af skeden.  Herefter føres et tyndt bøjeligt plastikkateter op gennem livmoderhalsen og placeres i livmoderhulen. Der sprøjtes væske igennem kateteret samtidig med, at lægen foretager ultralydsskanning for at se, om der er passage af æggelederne. Til sidst laves ultralydsskanning af din livmoderhule. 

Kan der opstå komplikationer?

Der er altid en lille risiko for komplikationer, når man har haft et kateter oppe i livmoderen. Komplikationerne er heldigvis oftest forbigående. Det er normalt at have menstruationslignende smerter og evt. lidt pletblødning efter undersøgelsen.
Der er en lille risiko for infektion efter indgrebet, dette kan behandles med antibiotika.  

Gode råd

Du bør ikke have samleje, tage karbad eller gå i svømmehal/havbad, så længe du bløder. Du bør bruge bind og ikke tamponer.  

Kontakt os på telefonnummer 35 45 40 71, hvis du i den første uge efter indgrebet har: 

  • Blødning    kraftigere    end    en    menstruation
  • Tegn på infektion: Ildelugtende udflåd, kraftige smerter, temperatur over 38,5 °C.

Hvis dette er uden for afdelingens åbningstid, skal du kontakte 1813. 

Redaktør