Abort - ved fremskreden graviditet, 2. trimester

Information om forløbet og tiden efter aborten.

Velkommen til Afdeling for Kvindesygdomme

Vi ved, at det er en svær situation at få en abort. En abort giver mange tanker og følelser, som er svære, men det hjælper mange kvinder at tale med andre og få sat ord på tankerne. Lægerne og sygeplejerskerne vil hjælpe og støtte dig. Vi tilbyder dig enestue og mulighed for at have en pårørende hos dig under hele forløbet.

Hvordan foregår aborten?

Din graviditet er for fremskreden til, at vi kan afbryde svangerskabet med en udskrabning af slimhinden i livmoderen. Derfor skal du selv abortere fosteret. Aborten sættes i gang ved hjælp af en tablet Mifegyne 200 mg, som hæmmer virkningen af graviditetshormonet ved at blødgøre og udvide livmoderhalsen. Når du har taget tabletten, kan du tage hjem. Du skal møde på afdelingen igen 2 dage senere kl. 08.30.

Når du kommer tilbage til afdelingen, vil en læge lægge to tabletter Cytotec op i din skede. Tabletterne får livmoderen til at trække sig sammen, livmoderhalsen og livmodermunden begynder langsomt at åbne sig. Når du har fået pillerne lagt op, skal du blive liggende i sengen ca. ½ time, for at de ikke glider ud af skeden.

Kontraindikationer

Præparatet Cytotec må ikke anvendes, hvis du har øjensygdommen grøn stær, hjertekarsygdom eller forhøjet blodtryk.

Når livmoderen har åbnet sig så meget, at du er ved at abortere, skal du faste, dvs. at du ikke må hverken spise eller drikke.

Hvornår du aborterer er individuelt. Oftest vil der gå mellem 6 og 10 timer. Hos enkelte kan der gå længere tid. Du skal have stikpiller hver 3. time, indtil du har aborteret. (Højst 5 gange inden for 24 timer, hvilket kan gentages.)

I hånden får du lagt en plastickanyle, som kan bruges til at give dig væske under forløbet.

Hvordan mærkes det at abortere?

Når livmoderen trækker sig sammen, kan du bløde lidt, evt. iblandet fostervand. Du får ve-lignende smerter, når livmoderen trækker sig sammen. Smerterne kan være ledsaget af kvalme. Dette skyldes oftest den medicin, du har fået.

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan og hvor kraftigt smerter og kvalme opleves. Derfor er det vigtigt, at du gør os opmærksom på, når du får smerter eller kvalme, så vi kan give dig den rette behandling. Det kan blive nødvendigt, at du selv skal hjælpe med at presse fosteret ud.

Kontrol undervejs

Vi måler dit blodtryk, puls og temperatur flere gange undervejs for at holde øje med pillernes virkning.

Efter aborten

Når du har aborteret, skal du oftest have foretaget en udskrabning af slimhinden i livmoderen for at sikre, at moderkagen er kommet helt ud. Udskrabningen foregår i fuld bedøvelse på operationsafdelingen og varer 10-15 minutter.

Efter udskrabningen kommer du tilbage på din stue. Du har mulighed for at blive i afdelingen, til du føler dig parat til at komme hjem.

Inden du bliver udskrevet, vil lægen tage stilling til, om du har brug for medicin, der modvirker brystspænding. Du vil endvidere blive tilbudt en samtale om fremtidig prævention.

Har du behov for en sygemelding, vil du få den udleveret ved udskrivelsen.

Du kan bestemme, om fosteret skal destrueres på hospitalet eller nedgraves på en kirkegård. Sygeplejersken vil spørge om dit ønske og fortælle dig om forskellene.

Når du kommer hjem

Det er normalt, at du har:

  • Blødning som ved en menstruation.
  • Blødning, som bliver mindre og mindre og ender med lidt pletblødning.
  • Pletblødning frem til din næste menstruation, som oftest vil komme mellem 4 og 6 uger efter aborten.
  • Lette menstruationssmerter.

Din livmoder skal have tid til at trække sig sammen til normal størrelse. Det tager mellem 2 og 3 uger. I denne periode er din livmoder sårbar. Det betyder, at du skal passe på, du ikke får underlivsbetændelse og derfor:

  • undgå karbad, svømmehal og havbad – tag i stedet brusebad
  • ikke bruge tamponer men i stedet bruge bind
  • ved samleje brug da kondom.

Du skal være opmærksom på, hvis du bløder kraftigt ”med klumper”, får smerter, får feber over 38o C eller får brystspænding. Det kan være symptomer på, at du har fået komplikationer, som skal ses og behandles af en læge. Hvis du mærker disse symptomer, kan du inden for den første uge kontakte afdelingen på tlf. 35 45 50 32 eller 35 45 50 31

Får du problemer senere end en uge efter behandlingen, skal du kontakte din praktiserende læge.

Kontrol hos egen læge

Selvom du ikke får problemer, opfordres du til mellem 8 og 10 dage efter aborten at kontakte din egen læge for at blive undersøgt. Lægen kontrollerer, at din livmoder har trukket sig sammen, og at der ikke er tegn på infektion.

Følelserne bagefter

At få foretaget en abort kan være svært, og vi reagerer forskelligt. Nogle har pårørende og venner at tale med. Andre klarer det ved at tale med sygeplejersker og læger. Andre igen har det bedst med at bearbejde det selv, og nogen foretrækker at kombinere det. Uanset hvordan du klarer det, tager det tid - hvor lang tid er forskelligt fra person til person.

Hvis du har behov for psykologhjælp, kan din praktiserende læge henvise dig til en praktiserende psykolog. Henvisningen berettiger dig til økonomisk tilskud fra sygesikringen. 

Redaktør