Gå til hovedindhold
Gå til hovedindhold
Hele Danmarks højt specialiserede hospital
Hele Danmarks højt specialiserede hospital
X
    Rigshospitalet
    Hele Danmarks højt specialiserede hospital
    Hele Danmarks højt specialiserede hospital
    • For fagfolk
    • For borgere
    • Afdelinger
      Afdelinger - Klinikker - Enheder - Centre
    • Praktisk information
      Find vej og parkering - Underholdning og adspredelse - Dit ophold - Pårørende - Børn og unge
    • Råd og rettigheder
      Coronavirus - Patientguiden - Patientrettigheder
    • Undersøgelse og behandling
      Akut hjælp - Undersøgelser - Forebyggelse - Patientsikkerhed
    • Forskning
      Vores forskere - Forskningsaktivitet - Tilbud til forskere - Om forskningen - Temaer - Forskningskalender
    • Job og uddannelse
      Søg job - Hospitalet som arbejdsplads - Hospitalet som uddannelsessted
    • Kontakt
    • Find vej
    • Selvbetjening
    • Presse og nyt
    • Om hospitalet
    • Andre hospitaler
    • Om regionen
    • English
    • For fagfolk
    • For borgere
    Rigshospitalet
    Hele Danmarks højt specialiserede hospital
    Hele Danmarks højt specialiserede hospital
    Skip Navigation Links Forside /Undersøgelse og behandling/Særligt om transplantationer

    Transplantationer

    ​Nogle patienter kan kun overleve, hvis de får et nyt organ ved en transplantation. På Rigshospitalet udfører vi en række forskellige transplantationer. Her kan du læse mere om transplantationer og møde nogle af de patienter, der har fået en transplantation på Rigshospitalet, og de nøglepersoner, der arbejder med transplantationer hos os.

     Mie hjælper ved organdonation

    ​

    ​​Mie er en af Rigshospitalets cirka 20 udrykningssygeplejersker, der tager ud til de hospitalsafdelinger, hvor en potentiel organdonor ligger. Her hjælper hun kollegaer med at pleje patienten og tage sig af de pårørende, der skal sige farvel. ​

     Hvis du skal have en transplantation


    Vi har samlet vores informationer til patienter og pårørende om transplantationsmetoder og -forløb.

    Transplantationer på Rigshospitalet

    ​   

     Mere om transplantationer

    Eksperter sætter ind mod infektioner efter bugspytkirtel- og levertransplantation

    ​En tværfaglig gruppe med tre specialer vil gøre behandlingen af infektioner efter lever- og bugspytkirteltransplantation endnu bedre med en tidlig indsats.

    "Min mands organer gør gavn et andet sted"

    ​En hjernehindeblødning var skyld i, at Lotte Aabye pludseligt mistede sin mand gennem et kvart århundrede og faren til sine børn. I dag lever Pers organer videre i andre.

    Fotoreportage: Sådan foregår en lungetransplantation

    Når lungesyge mennesker skal have en lungetransplantation, kan det tage mellem 6 og 10 timer. Se her, hvordan operationen forløber.

    Over 800 har fået nye lunger

    Den første dansker fik en lungetransplantation i juni 2022. Siden er mere end 800 kritisk lungesyge blevet transplanteret på Rigshospitalet.​​

    Så mange bliver transplanteret

    ​Se tal for antallet af organtransplantationer.

    Rekord-år for nyretransplantationer

    I 2021 fik flere patienter på Rigshospitalet en ny nyre end noget tidligere år

    Overlevelsen efter knoglemarvstransplantationer i europæisk top

    Blandt 416 hospitaler i Europa fremhæves Rigshospitalets knoglemarvstransplantationer for at være helt i top i ny rapport.

    Tredje stik kan hjælpe transplanterede

    Transplanterede rammes hårdere af COVID-19. Her er fire vigtige pointer fra overlæge og professor Susanne Dam Poulsen fra Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet,

    Sidste sting i hornhindetransplantation

    Men en ny donorhornhinde kan nogle øjenpatienter genvinde synet – uden så meget som ét eneste sting. Som de første i Danmark har Øjenklinikken i Glostrup indført en ny og skånsom teknik til hornhindetransplantation.

    Spørgsmål og svar om organtransplantation

    ​Hvert år finder omkring 200 transplantationer sted på Rigshospitalet. Her kan du læse mere om de forskellige led i hele processen – fra en mulig donor erklæres hjernedød, til en patient vågner med et nyt organ.

    Hvis du skal have en transplantation

    Læs mere om de forskellige transplantationsmetoder og forløb i Rigshospitalets informationer til patienter og pårørende.

    Computerprogram bekæmper virus efter transplantationer

    Rigshospitalet har reduceret alvorlige infektioner efter transplantationer markant ved at benytte computersystemet MATCH til at udpege personer i særlig risiko.

    Fokus på organdonation giver flere og bedre donationsforløb

    ​Der er mangel på organer til transplantation, især i Østdanmark. Tejs Jansen er overlæge på Rigshospitalet og tager rundt til andre hospitaler for at skabe opmærksomhed om organdonation og sikre, at alle, der kan og vil donere ved hjernedød, får mulighed for det.

    ”Min brors celler angriber mig stadig”

    ​Med hjælp fra sin brors knoglemarv overlevede Preben Andersen sin leukæmi. Han har store roser til de altid flinke medarbejdere, som han stadig ser ved sine månedlige kontroltider.

    Kristine fik en nyre med nyt bytteprogram

    ​Rigshospitalet er med i en ny ordning, der matcher levende nyredonorer og patienter. Det giver nogle en ekstra chance for transplantation

    Dorte fik nye lunger mod alle odds

    En ny metode til lungetransplantation har fundet vej fra Canada til Rigshospitalet. Nu er 56-årige Dorte Chabert, som den første i Norden, blevet transplanteret efter ’Toronto-metoden’.

    Tit tier jeg bare stille

    Tejs Jansen er overlæge på Afdeling for Intensiv Behandling af Hjerne- og Nervesygdomme. Han skal ofte give pårørende en svær besked og samtidig spørge, om de har tænkt på organdonation.

    Mor donerer lever til etårig søn

    På Rigshospitalet har Anja Josefsen Skifte fået bortopereret et stykke af sin lever, som er transplanteret ind i hendes etårige søn. Det er første gang i 16 år, at levende leverdonation er foretaget i Danmark. Både mor og barn har det godt efter operationen.

    Livline for organmodtagere

    ​Mette Gotlieb koordinerer og timer indsatsen mellem sygehuspersonale i hele landet og de modtagende patienter, når en mulig organdonor dukker op.

    Leif har levet længst med donorhjerte: Fejrer 30 år

    Den 10. oktober 1990 var Leif Jønsson den anden person i Danmark, der fik en hjertetransplantation. Han er nu 63 år og den i Danmark, der har levet længst med et donorhjerte
    (Webid:10e57e68-4628-4931-a42c-6f77dead2b95 Webid:75811bb1-6d2b-4be4-8d52-424d32660c4d) ContentTypeId:0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2007948130EC3DB064584E219954237AF39009452EC1D623246A98E3D4F4B956DBBB600B52690698F9B4317A25D71E6FF9098B4* ( PublishingDate>1970-01-01) TaggedTags:* (-Path:https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/transplantationer/viden-om-transplantation/Sider/mie-hjaelper-til-ved-organdonation.aspx) - {"AlternateSearchText":"","DescriptionLimitCount":0,"Excludes":["https:\/\/www.rigshospitalet.dk\/undersoegelse-og-behandling\/transplantationer\/viden-om-transplantation\/Sider\/mie-hjaelper-til-ved-organdonation.aspx"],"Filter1Selected":false,"ImageTemplateDisplayType":1,"IndexWp":false,"LimitDescription":false,"MaxResults":0,"Published1Days":5,"Published1Filter":0,"Published2Date":"\/Date(-3600000+0100)\/","Published2Filter":1,"SelectedTags":"","ShowAlphabet":false,"ShowSearch":false,"SortDesc":true,"SortOrdering":0,"Sources":[{"m_Item1":"https:\/\/www.rigshospitalet.dk\/undersoegelse-og-behandling\/transplantationer\/viden-om-transplantation\/","m_Item2":false,"m_Item3":"10e57e68-4628-4931-a42c-6f77dead2b95"},{"m_Item1":"https:\/\/www.rigshospitalet.dk\/undersoegelse-og-behandling\/transplantationer\/fortaellinger-om-organdonation\/","m_Item2":false,"m_Item3":"75811bb1-6d2b-4be4-8d52-424d32660c4d"}],"TemplateDisplayType":7}

     Min mands organer gør gavn

    Fortællinger om organdonation
    Fortællinger om organdonation

    ​En hjernehindeblødning var skyld i, at Lotte Aabye pludseligt mistede sin mand gennem et kvart århundrede og faren til sine børn. I dag lever Pers organer videre i andre.

     Viden om transplantationer

    Organer til transplantation kan komme fra levende donorer ved nyre- og levertransplantation eller fra afdøde donorer. Rigshospitalet har et tæt samarbejde med alle hospitaler på Sjælland om at identificere mulige donorer og sikre en tæt dialog med deres familie. Læs mere om hvad der sker, når organdonation er en mulighed.​

     Tag stilling til organdonation


    Du kan registrere din holdning til organdonation i Donorregistret. Her kan du registrere, om du ønsker at donere dine organer, når du dør. Du kan altid ændre din registrering. 
     
    Tag stilling til organdonation på www.sundhed.dk 

     Tit tier jeg bare stille

    Fortællinger om organdonation
    Fortællinger om organdonation

    Tejs Jansen er overlæge på Afdeling for Intensiv Behandling af Hjerne- og Nervesygdomme. Han skal ofte give pårørende en svær besked og samtidig spørge, om de har tænkt på organdonation.

     Fortællinger om transplantation

    ​Her kan du læse mere om transplantationer og møde nogle af de patienter, der har fået en transplantation på Rigshospitalet, og de nøglepersoner, der arbejder med transplantationer hos os.

     Videnscenter for Transplantationer

    ​​Videncenter for Transplantationer på Rigshospitalet styrker den tværgående struktur og koordinering af Rigshospitalets transplantationsprogram.​

    Publiceringsdato: 09-09-2022 15:54

    Rigshospitalet

        Rigshospitalet

        Blegdamsvej 9

        2100 København Ø

        T 35 45 35 45

        E Skriv til os

        Rigshospitalet

        Valdemar Hansens Vej 1-23

        2600 Glostrup

        T 38 63 38 63​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

        E Skriv til os

        • For ansatte
        • Ophavsret
        • Persondatapolitik
        • Cookies
        • Tilgængelighedserklæring