For pårørende til indlagte med coronavirus

Vi har samlet en række spørgsmål og svar til dig, som er pårørende til en patient indlagt med coronavirus.  

For at beskytte patienter og medarbejdere mod coronavirus kan I som pårørende kun komme på besøg i helt særlige tilfælde, hvis det er aftalt med afdelingen. 

Hvis du som pårørende kommer på aftalt besøg, skal du føle dig helt sund og rask. Hvis du har symptomer på at være smittet med coronavirus, fx feber, hoste, vejrtrækningsbesvær eller hovedpine, må du ikke komme ind på hospitalet.  

Sygdoms- og behandlingsforløb for coronavirus


Hvor ligger min pårørende, der er smittet med coronavirus?

Patienter med COVID-19 kan ligge forskellige steder på hospitalet. 

  • Er man indlagt med en anden sygdom og er dertil blevet smittet med coronavirus, vil man oftest ligge på en særlig isolationsstue på den afdeling, der behandler den anden sygdom. 
  • Er man indlagt på grund af COVID-19, vil man ligge på et særligt isolationsafsnit, hvor patienter med COVID-19 er samlet. Der er det muligt for patienterne at gå rundt i afsnittet, dog med mundbind på.


Ligger min pårørende alene på stuen?

Nogle steder ligger patienter med COVID-19 ikke alene, men vil ligge på stue med en eller flere andre patienter, der også er smittet med coronavirus.Hvilken behandling får min pårørende?


Der bruges forskellig medicin som Remdesivir og præparater med binyrebakhormon, som lægerne vil vurdere, om patienten kan have gavn af. Derudover hjælper vi med at lindre symptomer og aflaste kroppen. For eksempel kan man få inhalationsbehandling, hvis man har besværet vejrtrækning. Medicinen gives i en maske nogle minutter ad gangen flere gange om dagen og letter vejrtrækningen. Nogle får antibiotika, hvis infektionstallet er højt, eller hvis røntgenbilledet viser fortætninger på lungerne. Vi giver også forskellige slags ilt-terapi. Har I ressourcer nok til at tage jer af alle de syge?

​Vi justerer løbende antallet af sengepladser til patienter med COVID-19 for at kunne imødekomme behovet.  Man siger, at coronavirus går hårdest ud over ældre og svækkede. Min pårørende er ingen af delene. Hvorfor skal han/hun være indlagt?

Alle, der er indlagt, er så dårlige, at de har behov for hjælp. Det er oftest ældre og kronisksyge, for eksempel mennesker med astma eller KOL, men det kan også være yngre mennesker, som ikke har en kendt sygdom i forvejen. Vi ved ikke altid, hvorfor nogle rammes hårdere end andre. Selvom man bliver indlagt, betyder det ikke altid, at man er kritisk syg. Det kan være, at man har brug for ilt, som vi har på hospitalet. Hvornår kan jeg forvente, at min pårørende bliver udskrevet?

Det afhænger af, hvordan sygdommen udvikler sig. Nogle er kun indlagt få dage, mens andre kan være indlagt i flere uger. Hvis din pårørende skal på en intensiv afdeling som en del af sit forløb, vil han eller hun komme tilbage på en sengeafdeling inden udskrivelse. En indlæggelse med forløb på intensiv vil typisk vare længere end et forløb på en  almindelig sengeafdeling. Kommunikation med hospitalet


Får jeg besked, hvis min pårørende skifter afdeling eller får det værre?

​Ja. Så bliver du ringet op af den sygeplejerske, der har ansvaret for din pårørende. Kan en læge eller sygeplejerske give mig en daglig update på min pårørendes tilstand?

Hvis der sker en ændring, vil sundhedspersonalet ringe. Hvis du ikke hører noget, betyder det, at der ikke er nogen ændring. Kommunikation med min indlagte pårørende 


Kan jeg komme på besøg?

På grund af smitterisiko er der meget begrænset adgang for besøgende til Rigshospitalet. Er du forælder til mindreårige børn eller pårørende til en akut kritisk syg patient, kan du besøge indlagte efter aftale med afdelingen. Ændringerne sker for at beskytte vores sårbare patienter og personale bedst muligt mod coronavirus.  Må jeg komme med mad?

​Nej. Af hensyn til at mindske smittespredning må du ikke komme med mad til din pårørende. Må jeg komme med ting som tøj, bøger, telefon og så videre?

​Kun hvis det er yderst nødvendigt og aftalt med personalet, som kan give tingene videre.Kan jeg ringe til min pårørende?

​Ja, hvis din pårørende har sin egen telefon med på hospitalet, er I velkomne til at tale sammen.Kan vi gå en tur sammen, hvis min indlagte pårørende er frisk nok?

​Nej. Dem, der er smittet, skal blive på afsnittet. Når en patient er rask nok til at gå tur, vil han eller hun sandsynligvis blive udskrevet og komme hjem. Hvornår kan jeg se min pårørende?

​Først når vedkommende bliver udskrevet. Ellers kan man ’mødes’ på videoopkald via Facetime, Skype, WhatsApp eller lignende. Hvis den indlagte er usikker på, hvordan det fungerer, kan personalet hjælpe, hvis tiden tillader det. Jeg sidder herhjemme og er bekymret for min pårørendes helbred. Har I et godt råd?

Du kan ringe til din pårørende eller sygeplejerskerne og få en snak om, hvordan det går. Du er også altid velkommen som pårørende til at ringe til Rigshospitalets præster eller imam. Når min pårørende kommer hjem fra hospitalet


Kan jeg forvente en psykisk reaktion fra min pårørende, når han/hun kommer hjem?

Man kan godt være påvirket af at have været indlagt i isolation og have haft en sygdom, som er ny og fortsat ikke kendt i detaljer. Man er måske ekstra forsigtig eller har ikke lyst til de ting, man plejer. Prøv som pårørende at acceptere det. Med tiden vil det formentlig blive normalt igen. Får man en efterreaktion, kan man godt kontakte afdelingen for at tale med sygeplejerskerne, også efter man er udskrevet.
Redaktør