​​

Benarbejde skal hjælpe patienter med hjerneskade

​Fysioterapeut og forsker Christian Gunge Riberholt fra Rigshospitalets Afdeling for Hjerneskader har modtaget 3,5 mio. kr. til at undersøge, hvor intensivt det er muligt at træne for patienter efter svær hjerneskade. 

Fysioterapeut og forsker Christian Gunge Ribenholt

Kan et øget fokus på træning af benmuskler styrke genoptræningen af patienter efter en svær hjerneskade? Det spørgsmål har seniorforsker og fysioterapeut Christian Gunge Riberholt fra Rigshospitalets Afdeling for Hjerneskader fået 3,5 mio. kr. fra Offerfonden til at undersøge i forskningsprojektet INSPIRE. 
 
Projektet undersøger effekten af at gennemføre mere intensiv træning af patienternes ben, end de får i dag. Uanset hvor svækket patienterne er, skal de være i stand til at deltage aktivt i træningen. Hos de mest svækkede patienter hjælper terapeuten med at gennemføre bevægelserne. Det hjælper med at genopbygge forbindelsen mellem muskler og hjerne. I andre tilfælde støtter og motiverer de patienternes træning.

- Vi har en hypotese om, at vi kan give patienterne noget mere, hvis vi presser dem yderligere i genoptræningen. Med projektet vil vi undersøge, hvor langt vi kan presse patienterne, og hvad det giver dem. Det vil gøre os klogere på, hvordan vi træner dem bedst muligt. Træningen vil udfordre patienternes kondition. Derfor unders​øger vi også, om det styrker patienternes indlæring og generelle sundhed, siger Christian Gunge Riberholt.
 
Træningen skal især styrke patienternes benmuskler og deres evne til at kunne rejse og sætte sig sikkert. Den type bevægelse aktiverer store muskelgrupper og er en forudsætning for, at patienter kan genvinde evnen til at gå. Andre studier tyder på, at stærke ben også reducerer risikoen for fald.
 
Målet er, at 38 voksne patienter med en traumatisk hjerneskade deltager i projektet. Træningen starter cirka 2-3 uger efter patienten ankommer på Afdeling for Hjerneskader og løber over 14 dage. Projektet er sat til at starte op i juni 2023 og løber over tre år. 

Redaktør