Grand Round om fostermedicin

​Den 25. januar 2024 kan man høre fagfolk fortælle om de seneste fremskridt i operationer på fostre, screening og diagnostik tidligt i graviditeten.​
Vent...


Foto: Oplægsholderne på dagen er (set fra venstre): Professor Martin Grønnebæk Tolsgaard, overlæge Karin Sundberg, overlæge Lone Nikoloine Nørgaard og professor Olav Bennike Bjørn Petersen.


De seneste årtiers teknologiske fremskridt har fundamentalt ændret landskabet for den diagnostik og behandling, man kan tilbyde fostre og gravide i Danmark. Til Grand Round-arrangementet om fostermedicin d. 25. januar 2024 kl. 08.00-08.50 fortæller læger seneste nyt om udviklingen indenfor området. Hør blandt andet om mulighederne for at operere på fostre, de udvidede teknologier til screening for sjældne sygdomme og om tidlig diagnostik, der kan gavne mor og barn. Indsatsen foregår i et velfungerende nationalt og nordisk samarbejde.


Link til livestreaming


Grand Round-arrangementet kan følges live online. Alternativt kan man møde op fysisk i Auditorium 1 og 2 på Rigshospitalet, Blegdamsvej, eller i Auditorium A på Rigshospitalet i Glostrup. BEMÆRK at dørene ind til Auditorie 1 lukkes kl. 07.58 af hensyn til livestreamingen og oplægsholderne.

Oplægsholderne på dagen er overlæge Karin Sundberg, overlæge Lone Nikoline Nørgaard, professor Olav Bennike Bjørn Petersen samt professor Martin Grønnebæk Tolsgaard, alle fra Klinik for Graviditet og Fostermedicin i Afdeling for Gynækologi, Fertilitet og Fødsler på Rigshospitalet. 

I Danmark kan sundhedsvæsenet i dag tilbyde invasiv behandling af sjældne tilstande hos fostre. Overlæge Karin Sundberg giver til Grand Round et kort overblik over de avancerede procedurer, som udføres – herunder operationer på enæggede tvillinger/trillinger med fælles moderkage, som har udviklet transfusionssyndrom og kun overlever, hvis de tilbydes akut operation i graviditeten. Andre procedurer er for eksempel anlæggelse af pleura- eller urinvejsdræn hos fostre, som skal sikre henholdsvis børnenes lungeudvikling og urinblærefunktion samt nyrefunktion. 

Af teknikker anvendes blandt andet føtoskopi med minioptikker og laserkoagulation eller ultralydsvejledte procedurer med tynde instrumenter som for eksempel radiofrekvensablation af føtale tumorer. Alle disse indgreb indebærer en risiko for komplikationer hos den gravide, som for eksempel vandafgang. Overlæge Lone Nikoline Nørgaard præsenterer på dagen en case med tvillinge-transfusionssyndrom, som behandles med laseroperation i graviditeten.

​Tidlig og præcis diagnostik

En del af fostermedicinen handler om at screene kommende børn for sygdomme. Professor Olav Bennike Bjørn Petersen fortæller, hvordan der det sidste år er blevet gennemført screening for de alvorligste hjertemisdannelser allerede i første trimester, hvilket giver optimal tid til grundig udredning – herunder genomiske undersøgelser. Medfødte hjertemisdannelser er blandt de hyppigste misdannelser hos nyfødte, og han præsenterer et caseforløb med tidlig diagnostik af en alvorlig hjertemisdannelse hos det ene barn i en tvillingegraviditet.

En anden stor del af fostermedicin er udviklingen af stadigt bedre ultralydsdiagnostik. Gennem analyse af store datamængder er det muligt for forskere at udvikle nye teknologier, der bruger kunstig intelligens til at understøtte ultralydsdiagnostikken. Til Grand Round fortæller professor Martin Grønnebæk Tolsgaard blandt andet om, hvordan man kan få feedback på kvaliteten af ultralydsskanningerne, mens man skanner, og at man samtidig kan forbedre de algoritmer, som bruges til at forudsige, hvilke fostre der ikke vokser normalt.

​Moderator på dagen er ledende overlæge Heidi Sharif, som har ansvaret for fødeområdet i Afdeling for Gynækologi, Fertilitet og Fødsler. 


Program for Grand Round 


1. Fostermedicinen på Rigshospitalet

Overlæge Karin Sundberg indleder med at give et overblik over arbejdet på Klinik for Graviditet og Fostermedicin, samt hvilke behandlingsmuligheder der aktuelt er for et foster, mens det er inde livmoderen. 


2. Case med tvillingtransfusionssyndrom

Overlæge Lone Nikoline Nørgaard præsenterer en case med laserbehandling af tvillinge-transfusionssyndrom.


3. Tidlig screening for misdannelser

Professor Olav Bennike Bjørn Petersen fortæller om muligheden for tidligere screening og diagnostik af alvorlige sygdomme, bl.a. screening og diagnostik for de alvorligste hjertemisdannelser allerede i første trimester.


4. Kunstig intelligens som partner i fostermedicinen

Professor Martin Grønnebæk Tolsgaard fortæller, hvordan man kan forbedre ultralydsdiagnostikken under graviditet ved hjælp af kunstig intelligens.  


5. Paneldiskussion

Paneldeltagere:

- Hanne Hove, overlæge, dr.med. ved Center for Sjældne Sygdomme i Afdeling for Børn og Unge på Rigshospitalet og leder af den Nordiske database for sjældne sygdomme (Raredis). Hun er også medlem af to af de Europæiske Referencenetværk inden for sjældne sygdomme (ERN BOND og ERN CRANIO).Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor