​​

Coronatest i halsen mere pålidelig end i næsen

​Danske forskere har undersøgt de bedste metoder til at teste for COVID-19, og podning i halsen er mere pålideligt end i næsen. En kombination af de to testmetoder er dog bedst, viser resultaterne.
Vent...


Foto: Læge Tobias Todsen er en af førsteforfatterne til et nyt studie, som kan være med til at ændre den måde, vi tester for COVID-19.Under coronapandemien bragte en række medier casehistorier om, at vatpindene til selvtest i næsen gav mere korrekte resultater, hvis de også blev brugt i halsen. Ny dansk forskning tyder på, at de historier er mere end blot enkeltstående observationer. Når man skal kviktestes for COVID-19, er resultaterne nemlig mere præcise, hvis en sundhedsprofessionel tester dig i halsen frem for i næsen, viser de nye resultater, som er publiceret i JAMA Network Open

Forskerne ville finde ud af, om det var bedst at bruge prøver fra halsen eller næsen, og om det gjorde en forskel, om en sundhedsprofessionel tog prøven, eller om personen selv gjorde det. Det forklarer en af førsteforfatterne til studiet, læge Tobias Todsen fra Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet.

- Det er overraskende, at test i halsen havde en signifikant bedre følsomhed end test i næsen. Det betyder, at milliarder af coronatests blev udført på en suboptimal måde under pandemien, siger Tobias Todsen.

Konkret viser studiet, at halsprøver gjorde det muligt at finde en positiv prøve i 69,4 % af tilfældene med kviktest, mens det tilsvarende tal for næseprøver var 60 %. Undersøgelsen blev foretaget mellem februar og marts 2022 med 2.941 deltagere, der blev testet i to COVID-19 testcentre i København. Samme tendens blev også fundet i et andet nyligt studie med 23.102 deltagere, der fik taget hals-, næse- og spytprøver til PCR-test, og som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Thorax af samme forskningsgruppe .

- Vores fund er i modstrid med undersøgelser af tests for andre luftvejsvira, der primært inficerer næseslimhinden.  Vores resultater kan give noget af forklaringen på den hurtige overførsel af SARS-CoV-2 i samfundet, da tale og nys kan generere dråber fra halsen, siger Tobias Todsen.

Selvtest kan være bedst

En interessant opdagelse fra forskerne var, at hvis borgerne lavede selvtest fra både næse og hals, blev testene 13,4% mere følsomme, end hvis en professionel foretog en næsepodning alene. Med test i både hals og næse fandt de sundhedsprofessionelle en positiv prøve i 81,4 % af tilfældene, mens en positiv prøve blev opdaget i 73,4 % af tilfældene ved selvtest. Det var en henholdsvis 21,4 % og 15,5 % højere succesrate end ved en næseprøve alene.  

- Vores resultater peger på, at halsen spiller en vigtig rolle tidligt i en COVID-19-infektion. Det er en god idé at tage prøver fra både næse og hals for at få de mest pålidelige testresultater, siger Tobias Todsen. 

Et andet af forskernes resultater antyder, at PCR af spytprøver kan give en lige så høj sensitivitet som en sundhedsfaglig næseprøve til kviktest. En fremtidig teststrategi med højere grad af selvtest kan således være med til at spare ressourcer i sundhedsvæsnet samt mindske ubehag ved podninger. 

- Disse forskningsresultater kan ændre måden, vi tester for COVID-19, både på hospitaler og derhjemme, fordi vi nu ved, at en ændring i testproceduren kan give bedre resultater. Der skal dog laves mere forskning for at undersøge, om dette også gælder for andre øvre infektionsvira såsom influenza, fremhæver Tobias Todsen.Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor