​​​

Ny hjælp til sondeernærede børn og unge

​Klinik for Ernæringsterapi til Børn og Unge har udviklet en ny bog om sondemad, der skal hjælpe med forslag til tilberedning og opbevaring af sondemad, og hvordan sondemaden kan indgå i fælles måltider i familien.

​Klinik for Ernæringsterapi til Børn og Unge oplever en stigende interesse fra forældre til at lave hjemmelavet sondemad til sondeernærede børn og unge. Men der har manglet en videnskabeligt baseret praktisk guide til, hvordan man gør, og hvordan maden skal sammensættes gives, transporteres, opbevares osv. imens de hygiejnemæssige forholdsregler overholdes. 

​Derfor har klinikken med støtte fra Elsass Fonden og Helsefonden nu udviklet vejledningen ’SondemadsKonceptet’. En praktisk guide til hjemmelavet blendet sondemad. 

Ideen bag Sondemad​sKonceptet er at skabe et ligeværdigt og nærende alternativ til konventionelle sondemadsprodukter. Det er opbygget som ​et modulsystem, hvor du vælger et eller fere moduler fra fem forskellige kategorier. Et modul består af en defineret mængde af en bestemt madva​re som for eksempel blåbær, havregryn, laks, olie eller mælk. Konceptet giver et utal af variationsmuligheder og adskiller sig dermed fra konven​tionelle produktioner, der altid er sammensat på samme måde. 

Bogen er udarbejdet af Ghita Brekkke og Sarah Bøg Sørensen fra Klinik for Ernæringsterapi til Børn og Unge på Rigshospitalet, og den kan downloades og rekvireres gratis ved at kontakte klinikken eller downloade filen fra klinikkens hjemmeside​.

Leder af Klinik for Ernæringsterapi til Børn og Unge, Sisse Hørup Larsen​ mener, at bogen dækker et vigtigt behov for information om hjemmelavet sondemad til sondeernærede børn og unge: 

- Bogen er vigtig, da vi oplever en stigende interesse for at lave sin egen blendede sondemad. Der har manglet en videnskabeligt baseret praktisk guide til, hvordan man gør og hvordan maden skal sammensættes. SondemadsKonceptet giver netop det; en videnskabeligt baseret og afprøvet -guide målrettet forældre til sondeernærede børn og unge. Bogen er lavet som en praktisk guide til hvordan man præcis sammensætter og varierer den blendede sondemad, hvordan den gives, transporteres, opbevares osv. imens de hygiejnemæssige forholdsregler overholdes. Blendet sondemad er ikke bedre end konventionelle produkter – blot endnu en mulighed, der også kan kombineres med konventionel sondeernæring.  Bogen giver også et indblik i, hvordan blendet sondemad kan være en måde at få sondeernærede børn og unge til at være en større del af måltidet, selvom de ikke spiser med munden.


Redaktør