​​​​​​​

Fra Rigshospitalet til Skagen på sengecykel

​Nyrepatienter kan cykle, mens de er i dialyse, og det er de flittige til: Det er blevet til adskillige ture rundt i Danmark


Patienter i dialyse kom liggende til Skagen med Signe Kunkel-Bode (t.h.) og Maria Schneider.

Du har muligvis hørt om en sofacykel, men på Afdeling for Nyresygdomme går de skridtet videre, lægger sig fladt ned og cykler på sengecykel.​

Sportsdirektørerne på cykelholdet er sygeplejerskerne Maria Schneider og Signe Kunkel-Bode, der fik idéen og indførte cyklerne på afdelingen.

- Vores patienter er i dialyse og er dermed låst fast til det samme sted i op til fire timer. Dialysepatienter er i forvejen i risiko for nedsat muskelstyrke og kronisk træthed, ligesom få har overskud til motion, så vi tænkte, at det her kunne være en mulighed, fortæller Signe Kunkel-Bode.

Og der er mange gevinster ved at cykle en tur i sengen.

- Flere studier tyder på, at det øger muskelstyrken, forbedrer søvnen og forebygger, hvad vi kalder ”uro i benene”, som mange nyrepatienter har problemer med. Og så har dialysepatienter ligesom alle andre gavn af motion, siger Maria Schneider.

Le Tour de Dialyse

Derfor anskaffede afdelingen i alt fire specielle cykler, der minder om en kondicykel, bare uden styr, sadel eller hjul.

- Den kan både spændes fast her i sengen eller på en stol. Den måler distance og tid, og så er det ellers bare at køre afsted, siger Signe Kunkel-Bode med fødderne plantet i pedalerne.

For at motivere patienterne lavede sygeplejerskerne kampagnen ”Fra Riget til Skagen” med plakater, diplomer og festlig opstart med balloner og musik. 


- På tre uger lykkedes det at cykle over 2.000 kilometer, så der var faktisk to ture til Skagen og tilbage igen, og det var langt over, hvad vi havde turdet håbe på, siger Maria Schneider, der nu planlægger flere fiktive ture ud i Europa for patienterne i Le Tour de Dialyse.
Redaktør