
Når intensivsygeplejerske Laila Jeanette Busk kortvarigt er nødt til at gå fra en patient, kan hun tage overblikket med sig på en mobil enhed, som giver besked, hvis patienten laver en kritisk bevægelse.
Når sygeplejerskerne på neurointensiv kortvarigt har behov for at forlade en patientstue, for eksempel for at hente medicin, vil de i løbet af efteråret få et nyt værktøj, der hjælper dem med at have et øje på patienten.
Værktøjet består af et kamera, der registrerer patienternes bevægelser, og en specialdesignet algoritme, som alarmerer sygeplejersken med en notifikation, hvis en patient for eksempel griber ud efter respiratorslangen. Notifikationen lander i appen Migo, der installeres i den mobile enhed, som sygeplejerskerne allerede bruger i dag. Afdeling for Bedøvelse og Intensiv Behandling i Neurocentret har selv taget initiativ til og været med til at udvikle værktøjet.
- Løsningen kan ikke erstatte en sygeplejerske, men den kan hjælpe os med at passe endnu bedre på vores patienter. Hvis jeg forlader stuen for at hjælpe en kollega eller blande medicin, har jeg patienten med i lommen. Hvis patienten laver nogle bestemte bevægelser, får jeg en notifikation og kan se en live-optagelse af patienten. Så kan jeg bedre nå at gribe ind, før patienten for eksempel får hevet respiratorrøret ud, fortæller Laila Jeanette Busk, sygeplejerske på neurointensiv.
Lailas kollega, sygeplejerske Maiken Boye Hansen, vurderer også, at værktøjet bliver en hjælp i hverdagen:
- Vi får et andet overblik over patienten med den her løsning. Det øger patientsikkerheden og giver os sygeplejersker bedre muligheder for at hjælpe hinanden med at passe patienter på tværs af enestuer, når vi kan tage overblikket over den enkelte patient med ud af stuen.
Enestuer er fremtiden
Da intensivafsnittet i 2020 flyttede over i Nordfløjen, flyttede man samtidig ind i et afsnit med enestuer. Det var den overgang, der gav inspiration til projektet Nærhed på distance, som står bag udviklingen af løsningen.
På de gamle flersengsstuer lå der op til seks intensivpatienter på en stue bemandet med fire sygeplejersker, så én sygeplejerske kunne holde øje med flere patienter ad gangen. På en enestue ligger én patient, der som udgangspunkt bliver passet af én sygeplejerske. Enestuer er normen i alle nye hospitalsbyggerier i Danmark, og det er der mange grunde til: Patienterne får ro, der er plads til pårørende, og infektionsrisikoen er mindre.
Enestuer kræver en anden grad af koordinering, fordi en kollega skal tage over, når en sygeplejerske har behov for at forlade stuen. Med det nye værktøj åbnes der for, at sygeplejerskerne kan være mere mobile, når de passer en stabil patient.
Spørger man Charlotte von Magius, projektleder på projektet Nærhed på distance og sygeplejerske, er fordelene ved det nye værktøj klare:
- Løsningen kan bidrage til en mere sikker monitorering af kritisk syge patienter og på den måde tilbyde patienterne en bedre behandling. Samtidig har teknologien potentiale til at give en større tryghed og øget arbejdstilfredshed blandt plejepersonalet.
Fakta:
Kameraet på stuen kan slås til og fra. Sygeplejersken vælger selv, hvornår det er relevant. Er kameraet slået til, filmer det kun, når en patient laver en klinisk relevant bevægelse.
Kameraet reagerer for eksempel på: Øjenbevægelser, hoste, bevægelse af hele armen, hånd til ansigt, hænder tæt på hinanden og mundbevægelser.
Kameraet er infrarødt, så det virker både dag og nat.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Afdeling for Bedøvelse og Intensiv Behandling i Neurocentret, Innovationscentret, virksomheden M2Call og Siemens Healthineers.