Den første Nationale Jordemoderdag kom godt fra start

​Mere end 200 jordemødre og jordemoderstuderende fra hele landet var i sidste uge samlet på Rigshospitalet til den første Nationale Jordemoderdag i Danmark med navnet ’Forskning af jordemødre – for jordemødre’. Dagen var en stor succes og vil derfor blive gentaget næste år.

Fra venstre til højre: Chefjordemoder Trine Lind, hospitalsdirektør Rasmus Møgelvang og professor i jordemodervidenskab Hanne Hegaard.​​​

Rigshospitalets auditorium var fyldt til randen med interesserede, engagerede og dedikerede jordemødre og jordemoderstuderende, da hospitalsdirektør Rasmus Møgelvang, Chefjordemoder Trine Lind og professor i jordemodervidenskab Hanne Hegaard tirsdag den 26. september bød velkommen til den første nationale jordemoderdag i Danmark.

Dagen bød på en imponerende række af mundtlige oplæg og posters omhandlende forskningsprojekter inden for jordemoderfaget, og jordemødre fra forskellige dele af landet delte deres forskningsresultater med hinanden.

Forskning og undersøgelser inden for emner som vesvækkelse, hjemmefødsler, ny brug af teknologi, tab, fysisk aktivitet ved truende for tidlig fødsel, gravides medicinforbrug, jordemødres rolle på arbejdspladsen samt den eksistentielle påvirkning af jordemødre i deres arbejde blev præsenteret og debatteret.  Fra Norge deltog key-note speaker Ellen Blix, som er jordemoder og professor på Oslo Metropolitan, med et oplæg om ’fødselsovervågning, normale fødsler og fødselsoplevelse’.

Arrangørerne bag dagen, professor i jordemodervidenskab Hanne Hegaard, chefjordemoder Trine Lind forsker og klinisk jordemoderspecialist Ane L. Rom og ac-medarbejder Marie Brusch fra Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel på Rigshospitalet, blev rost for arrangementet, og mange deltagere har tilkendegivet, at de allerede nu frem til den næste Nationale Jordemoderdag.

Stor begejstring blandt delta​gerne

Opslag på LinkedIn vidner om, at det var en minderig og lærerig dag for deltagerne. Jordemoder Lærke Vinberg Moestrup fra Herlev Hospital skriver f.eks.: ”Det var et spændende program med mange forskellige emner relateret til jordemoderfaget. Dagen understregede med alt tydelighed, at jordemødre i høj grad interesserer sig for at producere, formidle og implementere forskning til gavn for kommende familier og faget. Tak til professor Hanne Hegaard, chefjordemoder Trine Lind og forsker Ane Lilleøre Rom for en fantastisk dag.”

Jordemoder og ph.d.-studerende Sofie Mørk fra Odense Universitet og Syddansk Universitet skriver på LinkedIn: ”Dagen var den første af sin slags, men ikke den sidste og heldigvis for det, for det var enormt berigende at deltage i en hel dag med forskning af jordemødre og for jordemødre!”. Mie de Wolff, som er postdoc og klinisk jordemoderspecialist på Amager-Hvidovre hospital udtaler på sin LinkedIn, at: ”Det var helt forrygende, og jeg bliver​ så glad og stolt på vegne af vores fag.”. 

Sofie Gyrup, som er jordemoder på Aarhus Universitetshospital skriver: Tak til Rigshospitalet og hele holdet bag planlægningen af en fantastisk spændende dag i tirsdags, hvor jordemødre sammen satte fokus på forskning inden for vores fag til National Jordemoderdag.​Redaktør