​​

Øjenlæger advarer: Farvede kontaktlinser kan ende uhyggeligt

​Halloween nærmer sig, og farvede kontaktlinser er som altid populære hos børn og voksne, men Rigshospitalets øjenlæger opfordrer til at bruge dem med forsigtighed.


I løbet af Halloweensæsonen ser Rigshospitalets Afdeling for Øjensygdomme en stigning i henvendelser relateret til farvede kontaktlinser. Stigning skyldes en kombination af manglende erfaring med kontaktlinser og en mangel på den nødvendige vejledning, som man normalt ville få hos en optiker.

Forkert brug af farvede kontaktlinser kan føre til øjenskader, herunder sår på hornhinden og hornhindebetændelse. Og hvis du sover med dem på, stiger risikoen yderligere.

På Afdeling for Øjensygdomme på Rigshospitalet kommer der normalt ikke patienter med kontaktlinseproblemer, men omkring halloween går man fra nul til ti patienter på en uge.

Øjenlæge Anne Katrine Wiencke fra Rigshospitalets Afdeling for Øjensygdomme forklarer:

- Vi oplever en stigning i tilfælde, hvor personer, der normalt ikke bruger kontaktlinser, forsøger sig med farvede kontaktlinser. De ved ikke, hvordan man håndterer kontaktlinser eller hvordan man sætter linserne korrekt i. Flere glemmer også at tage dem ud, før de går i seng. Det er en skidt kombination, fordi de farvede kontaktlinser kan give sår på hornhinden, hornhindebetændelse og stærke øjensmerter, hvis de ikke håndteres rigtigt.

Tag dem ud, hvis de gør ondt


Rigshospitalets øjenlæger opfordrer derfor til, at man omhyggeligt overvejer, om de farvede kontaktlinser er nødvendige for at skabe uhygge:

- Vi kan godt forstå, det er fristende at skabe ekstra uhygge med farvede kontaktlinser. De ser jo flotte ud. Men man bør overveje det en ekstra gang, når det drejer sig om børn, eller hvis man ikke er vant til at bruge kontaktlinser, opfordrer øjenlæge Anne Katrine Wiencke.

Hvis man alligevel beslutter sig for at benytte dem, anbefaler øjenlægerne at man får hjælp fra en person med erfaring i brug af kontaktlinser. Ligesom det er vigtigt at tage dem ud, før man går i seng, da det reducerer risikoen for øjenskader og ubehag markant.

Derudover har Anne Katrine Wiencke, at en god tommelfingerregel, når man bruger linser:

- Hvis kontaktlinserne er ubehagelige, gør ondt eller svier skal du tage dem ud med det samme. Det må ikke gøre ondt, hverken når du lige har sat dem i øjet eller senere, afslutter øjenlægen.
 ​

Gode råd fra øjenlægerne 


Hvis du alligevel vælger at anvende farvede kontaktlinser, anbefaler øjenlægen følgende:

  • Allier dig med én, der er vant til at bruge kontaktlinser
  • Hvis de gør ondt, når du har sat dem i, skal du tage dem ud.
  • Tag linserne ud, inden du lægger dig til at sove.
  • Hvis det er svært at få linserne ud, kan man dryppe sine øjne med fysiologisk saltvand.Derefter kan linserne lettere fjernes. Du kan enten gøre det selv, eller få hjælp af den, du har allieret dig med.


Hvad risikerer du:

  • Sår på hornhinden
  • Meget stærke smerter
  • Hornhindebetændelse
  • I værste fald, hul på øjet på grund af smeltning af hornhinden efter hornhindebetændelse.

 
Hvad gør du, hvis du ikke kan få linserne ud:

  • Få en til at hjælpe dig, helst en erfaren linsebruger
  • Kontakt 1813 / Kør på skadestuen, hvis det ikke lykkes at få linserne ud med hjælp.​


Redaktør