- Det nuklearmedicinske felt udvikler sig i rivende fart i disse år. Der er kommet langt flere forskellige skanningsmetoder og sporstoffer til. Samtidig kan vi skanne hurtigere og med lavere stråledosis. Sidst men ikke mindst, har behandling med radioaktive lægemidler udviklet sig betydeligt de seneste år, og vi ser ind i en potentiel betydelig stigning i brugen af dem. Det fortæller professor Malene Fischer, som har sagt ja til ansvaret som cheflæge, og nu skal stå i spidsen for Rigshospitalets Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin.
Bæredygtighed og kunstig intelligens
Flere temaer fylder lige nu indenfor det nuklearmedicinske felt, og særligt to ting er Malene Fischer optaget af: Bæredygtighed og kunstig intelligens.
- Vi skal i gang med at måle vores CO2-aftryk, og det betyder at vi skal tænke en ekstra gang over, hvad vi gør, og hvordan vi gør det. Men bæredygtighed handler også om, at afdelingen er bæredygtig at arbejde i. Det betyder, at vi skal sikre os, at vi passer på personalet, og at de udvikler sig positivt. Med henblik på digitaliseringen og indførelsen af den kunstige intelligens, så er den allerede til stede i vores kliniske hverdag. Vi skal dog sikre os, at kvaliteten er høj nok til at den reelt gavner patienten. Vi har et ansvar for at patienterne oplever et trygt system, hvor vi har deres ryg både nu og i fremtiden. Med indførelsen af de to temaer kommer også et dilemma. At kunstig intelligens så også skal implementeres bæredygtigt, er endnu en udfordring vi vil møde i de næste år, siger Malene Fischer.
En solid og pålidelig samarbejdspartner
Når samtalen falder på Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, som Malene Fischer nu sammen med chefbioanalytiker Ida Robsøe skal tegne, er det tydeligt, at den betyder noget helt særligt for hende.
- Jeg startede i afdelingen, allerede da jeg var medicinstuderende og har stort set været tilknyttet lige siden. Selv da jeg var nogle år i England, var jeg stadig en del af afdelingen. Jeg kan virkelig godt lide at arbejde på Rigshospitalet, og jeg kan enormt godt lide mine kolleger. Jeg er vild med det faglige miljø i afdelingen, hvor vi står på tæer hele tiden og gør, hvad vi kan for at levere det bedste resultat for patienterne og i forskning og undervisning, siger Malene Fischer.
Som ny chef har Malene Fischer et klart ønske til, at afdelingen også gavner det samlede sundhedsvæsen, blandt andet ved at tilbyde en anderledes karrierevej på hospitalet:
- Vi skiller os ud, fordi vi har rigtig mange ansatte som ikke er eksempelvis læger, sygeplejersker, radiografer eller bioanalytikere – men kemikere, fysikere, dataloger og ingeniører. Vi skal i afdelingsledelsen sikre os, at de medarbejdere også kan se sig selv på hospitalet nu og på længere sigt, for vi har virkelig brug for dem i sundhedsvæsenet. Derfor er vi også glade for det strategiske samarbejde vi har med DTU. Vi kan blandt andet hjælpe hinanden med at fokusere på disse faggruppers karriereveje på hospitalerne, så vi kan være klar til dem også i fremtiden, siger Malene Fischer.
Den nyslåede cheflæge lægger desuden vægt på Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicins rolle som leverandør af ydelser og service til resten af hospitalet og regionen.
- Vi skal fortsætte med at være en solid og pålidelig samarbejdspartner for alle de kliniske afdelinger. Jeg synes det er afgørende, at vi har et offentligt sundhedsvæsen der ikke bare fungerer, men som leverer noget virkelig godt. Det vil jeg godt være med til at understøtte, siger Malene Fischer.