​​Modtager af Dronning Ingrids Forskerpris, Bente Glintborg og H.M. Dronningen​

Foto: Kim Dahl/Effectphoto

Forsker modtager eftertragtet kongelig anerkendelse

​Glans over gigtforskningen. Overlæge Bente Glintborg forsker i personlig medicin til mennesker med inflammatorisk gigt. Nu modtager hun Dronning Ingrids Forskerpris for sit arbejde.

Vent...

En af gigtforskningens mest eftertragtede og prestigefyldte priser er Dronning Ingrids Forskerpris. Prisen overrækkes hvert år af Hendes Majestæt Dronningen på Amalienborg og bliver tildelt en fremragende gigtforsker.

Bente Glintborg er overlæge i Afdeling for Rygkirurgi, Led og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet, Glostrup og forsker i deres store internationale forskningsenhed CopeCare. Hun er netop en fremragende gigtforsker, og hendes forskningsarbejde er afgørende for at i fremtiden at kunne udvikle personlig medicin til betændelse i led og knogler, også kaldet inflammatorisk gigt.

Derfor er det i år er det hendes tur til at modtage den prestigefyldte og eftertragtede kongelige pris.

En pris som hun både er stolt og glad over.

- Det er en meget stor ære at modtage denne pris. Netop fordi prisen uddeles på vegne af patienternes egen forening, så er det for mig et vigtigt udtryk for, at de mennesker, det hele handler om, også synes, min forskning er vigtig


Patientens vej til effektiv behandling skal gå fra år til dage

Gigtsygdomme er uforudsigelige, sygdommen udvikler sig forskelligt fra patient til patient, og sygdommen og ikke mindst symptomerne ændrer sig hele livet. Derfor er det en utrolig svær sygdom at forudse og behandle for.

- Mange patienter må igennem adskillige forsøg med forskellige typer medicin, før man finder den rigtige behandling. Der kan gå måneder eller år, før det lykkes. Imens lever patienterne med smerter, unødige bivirkninger og stor usikkerhed, og det kan være utroligt livsinvaliderende at skulle gå så mange behandlinger igennem, forklarer Bente Glintborg.

Den prisvindende forsker forsøger via data fra kliniske registre kombineret med analyser fra biobanker at finde faktorer, som har betydning for, om gigtbehandlingen virker eller svigter. En forskning, som foregår i samarbejde med både nationale og internationale forskergrupper.

- Jeg håber, at man i fremtiden blot ved hjælp af sygdomsoplysninger og blodprøver kan afgøre, hvilken medicin der er den bedste for den enkelte patient. Og gerne allerede når man som patient får konstateret gigsygdommen. Det vil nemlig betyde, at man kan sætte ind med en effektiv behandling fra begyndelsen – i stedet for at prøve sig frem. Det ville være et vigtigt fremskridt for patienterne, siger Bente Glintborg.
 

Databaser giver unik platform for forskning i skræddersyet behandlinger

I Danmark er igennem årtier været en hel unik tradition for at samle en lang række sundhedsdata i store, nationale registre. I gigtsammenhæng eksisterer to vigtige infrastrukturer. Den ene er DANBIO, en landsdækkende reumatologisk database, som rummer kliniske oplysninger om mere end 50.000 mennesker med inflammatorisk gigt. Derudover er der Dansk ReumaBiobank, som opbevarer biologisk materiale, primært blodprøver, fra knap 10.000 patienter med inflammatoriske gigtsygdomme.

Og det er unikt forklarer den prisvindende forsker:

-  Vi er nogle af de eneste i verden, der har så omfattende data og materiale på vores patienter, og det er en kæmpe fordel i vores forskningsarbejde. Kombinationen af de kliniske oplysninger i DANBIO-databasen og materialet i Dansk ReumaBiobank udgør en – også i international sammenhæng – unik platform for forskning i netop skræddersyet, individuel behandling af inflammatorisk gigt.

Gigtsygdom er mange ting. Det kræver stor specialisering i enkeltområder at finde bedre behandlingsformer eller udredningsmetoder inden for specialet, og her er internationale samarbejder og videndeling vigtige faktorer i forskningsarbejdet.

- Jeg samarbejder med dygtige kolleger – både i Danmark og internationalt. Det er forudsætningen for at opnå den nødvendige ekspertise, tilstrækkelige data og biobanker, som er store nok til, at forskning i personlig medicin for alvor kan lykkes. Og jeg håber da også, at min forskning her i Danmark en gang kan bruges af gigtpatienter udenfor Danmarks grænser, slutter Bente Glintborg.

 
Dronning Ingrids Forskerpris
Blev indstiftet af Gigtforeningen i anledning af Dronning Ingrids 25-års jubilæum som protektor. Prisen er i dag et prestigefyldt og eftertragtet trofæ blandt danske gigtforskere. Med æren følger 250.000 kroner til prismodtagerens videre forskning.​


Om gigtsygdomme

  • Er den mest udbredte kroniske sygdom i den danske befolkning og mere end 700.000 i Danmark har fået konstateret en gigtsygdom.
  • Kaldes også muskel- og skeletsygdomme.
  • Omfatter over 200 forskellige diagnoser. De mest kendte er artrose (slidgigt), leddegigt og diskusprolaps, men der findes f.eks. også børnegigt, rygsøjlegigt og psoriasisgigt.
  • Er i dag ofte en usynlig sygdom, men mange med gigt er meget påvirket af smerter og fatigue (træthed), selv om de er medicinsk velbehandlede.
  • Er årsag til en fjerdedel af alle langtidssygemeldinger og er den næst-hyppigste årsag til førtidspension.
  • Er en sygdom, der koster samfundet 25 mia. kroner årligt.

    Kilde: Gigtforeningen


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor