Professor får 10 millioner til at hjælpe mennesker født med hjertesygdom

​Lymfesygdom og psykiske problemer ses oftere hos personer, der er født med hjertesygdom. En bevilling skal hjælpe begge grupper og finde en forklaring


Professor Vibeke Hjortdal. Foto: Mikal Schlosser​


Mennesker, der er født med hjertefejl eller hjertesygdom, har større risiko for at få psykiske sygdomme og sygdom i lymfesystemet. Hvordan man bedst muligt hjælper de mennesker, er omdrejningspunktet for hjertekirurg Vibeke Hjortdals forskning, som nu støttes med 9.952.060 kroner fra Novo Nordisk Fondens Clinical Distinguished Investigator Grant. 

Vibeke Hjortdal har allerede etableret et samarbejde mellem The Children's Hospital of Philadelphia og Rigshospitalets Afdeling for Hjerte- og Lungekirurgi og Afdeling for Hjertesygdomme. Sammen har de på Rigshospitalet behandlet den første håndfuld patienter med svær lymfesygdom, som man ikke tidligere har haft noget tilbud til i Danmark. 

Kan give vejrtrækningsproblemer og kortere liv

- Det er efterhånden kendt, at lymfesygdom kan være en følge til medfødt hjertesygdom. Patienterne kan få svært ved at trække vejret, hæve op i maven og benene, blive ekstremt trætte og have problemer med at optage næring fra maden. Hos børnene kan det betyde, at de ikke vokser normalt, og i værste fald kan det forkorte deres liv. Så det er meget glædeligt, at vi får penge til at fortsætte med at udvikle en behandling til dem, siger Vibeke Hjortdal. 

Tidligere på måneden var hun inviteret til de amerikanske hjerte- og lungekirurgers årsmøde for netop at fortælle om sine erfaringer med at opdage og behandle lymfesygdom hos personer med medfødt hjertesygdom og sit samarbejde med det amerikanske børnehospital, som i fremtiden også kan hjælpe patienter fra de andre nordiske lande på Rigshospitalet.

Vigtigt at finde psykisk sygdom så tidligt som muligt  

Vibeke Hjortdals forskning skal fortsat også koncentrere sig om, hvorfor personer, der har medfødt hjertesygdom, har dobbelt så stor risiko for at få psykiske sygdomme. 

- Meget tyder på, at vi kan finde nogle svar i generne, og at ADHD og autisme ikke skyldes, at børn med hjertesygdom er blevet behandlet anderledes af deres omgivelser. Med bevillingen kan vi følge op på et igangværende studie om psykiske problemer hos hjertebørn, hvor vi kortlægger, hvem der får problemer, hvornår de opstår, og hvordan de håndteres i dag. Ved blandt andet at se på gener hos personer, der både har psykisk sygdom og medfødt hjertesygdom, håber vi at finde svar på, om bestemte hjertesygdomme gør nogle mennesker særligt sårbare i forhold til at få psykisk sygdom, fortæller Vibeke Hjortdal og tilføjer: 

- Jo hurtigere, vi finder ud af, at der er et problem, jo hurtigere kan man behandle og støtte dem til at få et bedre liv. 

Redaktør