​​​

Specialtandlæge tænker ud af boksen og får patientpris

​Mennesker betyder alverden og kan gøre en verden til forskel. Sådan et menneske er specialtandlæge Nete Skytte Bech, og derfor modtager hun dette års patientpris fra Landsforeningen Læbe-Ganespalte.

Vent...

Det er indstillinger fra patienterne, og i det her tilfælde deres forældre, der danner grundlag for prisuddelingen. I år var specialtandlæge fra Rigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling Nete Skytte Bech, der fik den store anerkendelse. Nete Skytte Bech er specialtandlæge funktionsleder sammen med audiologopæd Maria Boers for afdelingens Læbe-Ganespalte Centret i Hellerup.

​Læbe-Ganespalte Centret er omdrejningspunktet for behandlingen af børn med forskellige typer af læbe-ganespalte. Børnene kommer i centret med deres forældre fra de bliver født og bliver fulgt af specialtandlæger og audiologopæder helt ind i voksenlivet og for nogle hele livet, mens de nødvendige operationer, bliver oftest udført af afdelingens kirurger på Rigshospitalet. Der er med andre ord en helt særlig relation mellem mange af familierne og personalet.

Styrker samarbejde på tværs for barnets bedste

Nete får blandt andet prisen, fordi hun er med til at udbygge og understøtte et vigtigt og meget nødvendigt samarbejde på tværs af faggrupper og sektorer. Hun arbejder med envigtig indsigt i - og respekt for hinandens fagområder og kompetencer, og hun tør med udgangspunkt i barnet træffe utraditionelle valg, for at barnet får den bedste behandling. 

I indstillingen skriver forældrene blandt andet:

- Jeg vil godt indstille min datters fantastiske tandlæge i Hellerup til LLG-prisen, fordi hun tænker ud af boksen. Først og fremmest har hun gjort min datter tryg ved tandlæger, og hun er fantastisk til at få min datter til at samarbejde. […] Min datters tandlæge skal have prisen, fordi hun har gjort noget ingen andre har gjort, og forhåbentlig kan det være starten på mere samarbejde mellem landsdelene (forkortet red.). 

Mens foreningen blandt andet skriver:

- Tillykke til Nete og tak for det bidrag, du giver til Læbe-ganespalteområdet i din dagligdag. Det er vi mange, der sætter stor pris på.

Selv er Nete Skytte Bech både glad og stolt over prisen.

- Jeg er virkelig glad og beæret over at have fået tildelt årets LLG-pris. Min første tanke var; gad vide hvorfor de har valgt mig, jeg passer jo bare mit arbejde. Men meget hurtigt gjorde jeg mig en masse overvejelser omkring min funktion og blev mindet om betydningen af vores fælles arbejde med spalte-behandlingen, siger prismodtageren om prisen.

 

Den livslange relation er ganske unik

Netop den livslange relation til børnene og deres familier gør arbejdet på Læbe-Ganespalte Centret og i det hele taget med specialet noget ganske særligt.

 

Nete Skytte Bech fortæller, at de ofte kender hele familien, og især kender de deres patienter rigtig godt, og det betyder rigtig meget, hvordan de har det.

- Det der er helt specielt i arbejdet som specialtandlæge inden for læbe-ganespaltebehandling, er den livslange relation. Den gør, at jeg ofte kender vores børn, unge og voksne og deres forældre og bedsteforældre ret godt, fordi vi har været igennem megen behandling og ofte også mange opfølgende kontroller igennem tiden. Derfor er det allervigtigste for mig, at få patienterne til at føle sig trygge og i gode hænder, så vi kan komme igennem de relevante og vigtige faser i behandlingen, der jo ofte løber over mange år, fortæller Nete Skytte Bech.

 

Lille speciale med stor betydning

​I Danmark bliver der om året født mellem 130 -140 børn med en eller anden form for læbe-ganespalte. Det er derfor ikke noget stort speciale, men det livslange behandlingsforløb involverer oftest tand- og kæbebehandlinger, bøjle, kirurgiske indgreb og mange audiologopædiske øvelser og er afgørende for, hvilket liv og muligheder det enkelte barn kan få.

 

- For at sikre vores børn kan få den bedste behandling, er det rigtig vigtigt, at vi arbejder sammen med og videndeler på tværs af landet og sørger for at holde os opdaterede med, hvad der sker ude i verden, så vi hele tiden udvikler specialet og behandlingsmulighederne til gavn for alle vores patienter, uanset hvilken alder, de har, fortæller Nete Skytte Bech.

 

Prismodtageren forklarer, at det er helt afgørende, at der også bliver forsket inden for de små specialer, især når der er mange specialer involveret, som der er, når man har læbe-ganespalte. Det er vigtigt at holde sig orienteret og kombinerer viden om, hvad der sker både indenfor plastikkirurgi og kæbekirurgi, inden for specialtandlæge- og bøjleområdet, og hvad der sker inden for det audiologopædiske område.

 

- Alle delelementerne skal være på plads – og det skal de igennem hele patientens liv, før patienterne får det bedste ud af vores tilbud. Derfor har vi meget fokus på, at der bliver forsket i, hvordan specialerne kan kombineres i et forløb, så vi skaber de bedste tilbud til vores patienter, siger Nete Skytte Bech.

 

I Danmark er to behandlingssteder indenfor Læbe-ganespalteområdet fordelt mellem Øst– og Vestdanmark. I Vestdanmark bliver børnene behandlet på Ganespalteafdelingen på Institut for Kommunikation og Handicap og i Østdanmark er forløbene samlet på Læbe-Ganespalte Centret i Hellerup, der er en del af Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.

 

 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor