​​​​​​​

Rejsegilde for Mary Elizabeths Hospital

​​H.K.H. Kronprinsesse Mary var onsdag den 7. juni til stede ved Rigshospitalets rejsegilde for det kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Hospitalet er opkaldt efter Kronprinsessen og forventes at stå klar i 2026.

Gravkøer og byggekraner har stort set ikke holdt stille, og håndværkere og bygningsarbejdere på pladsen har haft tilsvarende meget at se til, siden grundstenen til Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge og gravide og deres familier blev lagt sidste forår. 


​​​​​​Kronprinsessen hilser på nogle af byggeriets mange håndværkere. Foto: Rigshospitalet/Jens Panduro.

Det var derfor en velfortjent pause, da byggeriet blev sat kortvarigt i stå for i stedet at åbne portene for de gæster, der var inviteret med til at fejre arbejdernes indsats, samarbejdet med entreprenørerne og øvrige samarbejdspartnere. Helt som traditionen foreskriver, blev der serveret pølser og sodavand, mens rejsegildekransen vajede over byggepladsen.

Velfortjente nye rammer til patienter og personale

Regionrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) glæder sig over at se Mary Elizabeths Hospital tage form:

- Der er blevet bygget, og der bliver bygget meget nyt i det danske sundhedsvæsen i disse år. Det er en meget nødvendig udvikling, som både patienter, de pårørende og personalet har fortjent. På Mary Elizabeths Hospital får børnene, de unge, de gravide og deres familier flotte og meget gennemtænkte rammer for samvær og leg og behandling på højt specialiseret niveau. Det er de ram-mer, vi kan se grundstrukturen til i dag, og det ligner et rigtig godt og flot fundament for det videre arbejde med bygningen, siger Lars Gaardhøj.

Regionrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj,​ udbragte tre korte og et langt hurra for håndværkerne og entreprenørerne​. Foto: Rigshospitalet/Jens Panduro.


Planmæssi
g proces

Vicedirektør i Center for Ejendomme, Ole Kristian Bottheim, der er bygherre på projektet, er tilfreds med, hvor hurtigt og sikkert byggeriet skrider frem:

- Tempoet har været højt siden grundstenen blev lagt sidste forår. En etage hver sjette uge og så stod råhuset der. Facadebeklædningen er også på vej op. Dette kæmpe projekt kunne ikke lykkes uden god kommunikation med entreprenører og projektorganisation og slet ikke uden de cirka 200 håndværkere, der dagligt arbejder på byggepladsen. Alle er de gode til at vise den nødvendige omtanke, der skal til for at lykkes med projektet.  

Bygherre Ole Kristian Bottheim fra Region Hovedstadens Center for Ejendomme holdt store dele af sine tale på polsk til ære for de mange polske håndværkere på byggepladsen. Foto: Rigshospitalet/Jens Panduro.​

Leg bliver integreret på hospitalet

Mary Elizabeths Hospital er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond med et samlet budget på 3 mia. kroner, hvoraf Ole Kirk’s Fond donerer 0,8 mia. kroner. Af Ole Kirk’s Fonds bevilling er 85 mio. kr. øremærket til at løfte brugeroplevelsen.

Direktør i Ole Kirk’s Fond, Karin Skjødt Hindkjær, udtaler:

- Vi er rigtig glade for, at vi i dag kan være med til at markere den kæmpe indsats som alle håndværkere og entreprenører, arkitekter og ingeniører og ikke mindst vores partnere i Region Hovedstaden og på Rigshospitalet har ydet for, at der i dag står et flot fundament og rammer for Mary Elizabeths Hospital, siger hun og fortsætter:

- Sammen med vores partnere glædes vi over at kunne fejre indsatsen og evnen til at holde fokus i byggeriet i en udfordrende tid. Vi er nu kommet et stort skridt nærmere realiseringen af et nyt hospital for børn og familier, der befinder sig i en særlig, sårbar situation, med fokus på sammenhæng og tryghed i behandlingsforløbene, og hvor legen bliver en integreret del af hospitals design og hverdagsliv.

Kronprinsessen sammen med Arkitekt Stig Vesterager Gothelf fra 3XN (t.v.) og Regionrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj. Foto: Rigshospitalet/Jens Panduro.​​

60.000 kvadratmeter hospital

Mary Elizabeths Hospital kommer til at rumme gravide, helt spæde børn og mange alvorligt syge børn og unge og deres familier. Der er lagt og bliver stadig lagt mange kræfter i at nytænke, hvad der skal foregå inde i bygningen og ikke mindst i, hvordan bygningen og designet skal favne og understøtte aktiviteten. 

De 60.000 m2 fordelt over syv etager samt teknik på 8. etage forventes at stå klar til indflytning i 2026.

 

Kronprinsesse Mary blev modtaget ved byggepladsen af søde blomsterbørn. Foto: Rigshospitalet/Louise A Poulsen​

​Visionen for 'Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide'

  • Mary Elizabeths Hospital er et hospital med en tryg og hjemlig atmosfære, hvor vi går nye veje for at skabe plads til menneskers og familiers liv og behov. Med forskning i verdensklasse og højt specialiseret personale behandler vi børn, unge og gravide på højeste internationale niveau – og på en måde, hvor leg, sammenhæng og behandling skaber livskvalitet.

  • Når man er syg, bliver hverdagen og følelsen af tryghed vigtigere end nogensinde. Og her er leg en vej til glæde, trivsel og motivation. Med en legende tilgang finder vi frem til det, der motiverer patienter og familier til at deltage og trives bedst muligt. Vi prioriterer, at de kan leve livet, mens de behandles – sådan får vi de bedste resultater for familien.​

  • På Mary Elizabeths Hospital foregår al behandling med det hele menneske i centrum. Behandlerne kommer til patienten - ikke omvendt. Hospitalet vil gennem samarbejde med kommuner, praktiserende læger, hospitaler, forskere og andre partnere i Danmark og internationalt, både dele, inspirere og søge ny viden om den bedste og nyeste behandling af børn, unge og gravide. Mary Elizabeths Hospital er et banebrydende hospital, hvor livet skal leves.​
Redaktør