
Lundbeckfondens prestigefyldte fellowship bevilling på i alt 10 mio. kroner går i år til Mikkel Herly, der er reservelæge og forsker i Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.
Det er første gang bevillingen gives til et kirurgisk speciale, og den skal bruges til at forske i, hvordan man forhindrer kapselskrumpning, som er en alvorlig komplikation til brystrekonstruktion med implantater, der rammer op mod 20% af patienterne.
Det har store konsekvenser for patienter, både menneskeligt men også behandlingsmæssigt, fordi det kræver en ny operation, hvor implantatet bliver skiftet ud med nyt. Samtidig ved man, at der er øget risiko for at kroppen afstøder et nyt implantat, og muligheden for rekonstruktion af brystet derfor bliver mindre.
- Vi ved meget lidt om, hvorfor nogle kvinder afstøder deres implantater. Men vi har en teori om, at bakterier på implantatet kan være medvirkende til, at patienten udvikler kapselskrumpning, forklarer Mikkel Herly.
Kapselskrumpning er en afstødningsproces hvor kvindens immunforsvar danner en tyk bindevævskapsel omkring implantatet, der forårsager smerter, giver brystet et unaturligt udseende og gør det hårdt at røre ved.
Bakterier på brystimplantater kan være årsagen
I Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandlings forskningsgruppe har man i de foreløbige studier til alles overraskelse fundet frem til, at der er et rigt liv af bakterier på overfladen af de brystimplantater, de har opsamlet til deres biobank, på trods af at patienterne ikke har tegn på infektion.
Bakterierne er til stede uanset om kvinden har udviklet kapselskrumpning eller ej og det er forskernes hypotese, at det er sammensætningen af disse bakterier, som er afgørende for om kvinderne udvikler kapselskrumpning.
- Teorien har vi haft et stykke tid, men det er aldrig blevet undersøgt i et stort studie, og det er det vi kan gøre nu. Hvis vi kan finde frem ud af, hvorfor kroppen udstøder implantatet, er vi også et skridt tættere på at kunne forhindre det, og derfor er det vigtigt, vi nu kan undersøge i et stort studie, fortæller Mikkel Herly.
De næste fem år skal man undersøge samspillet mellem bakterier, implantatet og immunforsvaret. Fundamentet for forskningen er verdens største biobank med brystimplantater og biopsier fra den bindevævskapsel der omslutter implantatet, som Mikkel Herly og hans kollegaer i Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandlings forskningsgruppe har opsamlet fra over 800 kvinder.
- De to dele danner grundlag for forskellige forskningsprojekter, og vores mål er finde ud af, hvordan kroppen reagere på implantater, hvorfor nogle udvikler kapselskrumpning og hvad man kan gøre for at undgå eller behandle det, forklarer han.
Mere end bare bryster – Forskningsprojektet har kæmpe potentiale
Mikkel Herly håber, at hans og kollegaernes forskning kan bruges til at udvikle nye strategier for at forebygge og behandle kapselskrumpning hos kvinder der får brystrekonstruktion efter kræft, og at den nye viden kan komme alle patienter med medicinske implantater til gavn.
- Forsøget giver et unikt indblik i kroppens reaktion mod et implantat,og vi regner med at kunne overføre resultater og viden til andre patientgrupper, der får andre slags medicinske implantater. Rigtig mange patienter får medicinske implantater i dag fx i hjertet, hjernen, knæ og hofter, og implantaterne spiller en større og større rolle i patientbehandlingen. Derfor vil det få afgørende betydning for rigtig mange mennesker, hvis vi kan forhindre at kroppen afstøder implantater i fremtiden, siger Mikkel Herly.
Forskningsprojektet og dens underprojekter er beregnet til fem år og flere er allerede søsat. Der vil løbende komme resultater, og man forventer de første resultater vil være i hus inden for de næste to år.
Mikkel Herly er 34 år gammel og han er i gang med sin hoveduddannelse i plastikkirurgi.
Om Lundbeckfondens fellowship
Lundbeckfondens fellowship gives til særligt lovende unge forskere til at etablere sig som forskningsleder af egen gruppe i Danmark. I år gives den prestigefyldte bevilling på i alt 10 mio. kroner til Mikkel Herly, som er reservelæge og forsker på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet.