
Foto: Læge og forsker Andreas Bjerrum fra Afdeling for Kræftbehandling håber, at forskningsprojektet vil give en dybere forståelse af kræftpatienternes individuelle behov.
En gruppe forskere fra kræftafdelingerne på Rigshospitalet og Herlev Hospital vil sætte turbo på udviklingen af mere personlig kræftbehandling. I et nyt, innovativt forskningsstudie, Copenhagen Master Observational Trial (C-MOT), lancerer forskerne en ny, innovativ metode til at kombinere en række forskellige sundhedsdata, som kan have en betydning for patienternes behandling og forløb. Studiet repræsenterer et nyt fremskridt inden for præcisionsmedicin, og forskeren har netop fået publiceret en commentary-artikel om studiet i det velrenommerede videnskabelige tidsskrift Cell Reports Medicine.
En af forskerne er læge Andreas Bjerrum fra Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet.
- Vi er utroligt spændte på potentialet i C-MOT. De fleste af vores patienter ønsker at bidrage med deres sundhedsdata til forskning, og C-MOT giver os mulighed for at kombinere alle de sundhedsdata der indsamles rutinemæssigt af vores it-systemer, så vi kan analysere dem på en struktureret og sikker måde. På sigt vil det skabe en dybere forståelse af kræftpatienternes individuelle behov, så vi kan tilrettelægge mere målrettede behandlingsstrategier, siger Andreas Bjerrum.
Sundhedsplatformen kan levere værdifulde data
Et af de centrale elementer i C-MOT er brugen af omfattende data fra Sundhedsplatformen. Desuden kombinerer C-MOT-studiet genomiske data og patientrapporterede data. Ved at følge patienter med lungekræft og metastatisk brystkræft på tværs af to kræftafdelinger på Rigshospitalet og Herlev Hospital søger studiet at opnå dybdegående indsigt i patienternes sygdomsforløb og identificere individuelle mønstre og biomarkører, der kan anvendes til at tilrettelægge mere præcis og effektiv behandling for hver enkelt patient.
Studiet er en del af det større offentligt-private samarbejde OSCAR-projektet, der har til formål at opbygge et omfattende økosystem for adgang til personlige sundhedsdata. OSCAR-projektet, som er støttet af Innovationsfonden, samler syv offentlige og private partnere samt et offentlig og et privat rådgivende panel. OSCAR-projektets mål er at etablere en platform for sikker og fortrolig adgang til en bred vifte af datakilder i Danmark ved hjælp af krypteringsteknologi, der muliggør statistisk analyse uden at gå på kompromis med datasikkerheden.
C-MOT er et vigtigt skridt fremad for præcisionsmedicin og udnyttelsen af sundhedsdata i Danmark. Studiet understøtter den danske regerings Life Science strategi, der sigter mod at forbedre forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for sundhedssektoren samt at forbedre adgangen til sundhedsdata til at fremme mere omkostningseffektiv præcisionsmedicin.
Med C-MOT og OSCAR-projektet som en overordnet ramme er dansk sundhedsforskning og innovation godt positioneret til at realisere potentialet i præcisionsmedicin og forbedre behandlingen af kræftpatienter. Det er et skridt mod en fremtid, hvor sundhedsdata, der indsamles rutinemæssigt i den kliniske hverdag, også kan bruges til at tilpasse behandlingen til den enkelte patient og skabe bedre resultater.
OSCAR-projektet består af DataFair, Secata, Enversion, Silvi, Roche, Amgros og Rigshospitalet.
Læs mere om CMOT og OSCAR-projektet her